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Hon. A. C. Winborn

Crimiepal District Attorney

Narris County ‘

Houston, Texas Opinion No. V-365

Re: Necessity for advice
from the County Health
Officer or other phy-
_ siclan as to an autop-
: .8y im inquest cases.
Dear Sir:

We rerer to your letter of August 11 1947,
in which you gsk: -

- "Is the Justice of the Peace. in all
iaduesat cases, required to call in the '
County Health Officer. or other physician,
and a8k his opinion and advice as to tho
necesgity of an autopsy?" o

Articles 968 to 971 of the Code of Criminal
Procedure., as amernded in Kouse Bill No. 217, by the 50th
legislature, and articles 972 to 978 of sald code per-
tain to holding inquests. Article 968 makes it the duty
of the Justice of the Peace to hcid an ingquest when a
person dles in prison-or in jall, is killed or from any
cause dies an unnatural death except under sentence of
law; or in the absence of & witness or in casses in which
the “olircumstances®™ of death of unknown.

. Sections € and 7 of that article were added
by said House Bill No. 217, and authorize an fnquest
when a person dies without having been attended by & du-
ly licensed and practicing physician and the lecal health
officer does not know the cause of death, and also when
a person dies, who has been attended by & physician who
does not know the cause of such death. Such inquests are
to be held at the request of the local health officer or
of an institution in which such person may dle, for use
of vital stetistics records. Such officer or institution
is not authorized to require an autopsy.
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Article 970, Code of Criminal Procedure,
1925, reads:

"Upon an inquest held to ascertain
the cause of death, the Justice shall, if
he deems it necessary, call in the county
health officer, or, if there be none, or
ir it be impracticable to secure his ser-
vices, then some regular physician, to
make an autopsy in order to determine wheth-
er the dsath was occasioned by vioclance; and
it so, its nature and character. The county
in which such inquest and autopsy is held
shall pay to the physician making such autop-
sy a fee of not less than ten nor more than
£ifty dollars, the excess over ten dollars
to be determined by the commissioners® court
after ascertaining the emount and nature of
the work performed in making such autopsy.™

Seid Article 970, as amended reads:

"Upon ap inquest held to ascertain
the cause of death. the sustice Of the Peacs
shall in all casesg c¢als 1n thée counth health
officer, or iYf there te none or il hils ser-
vices are not then obtalnab.e. then a duly

1icensed and practicil >hysicilan. and shall
procure Ltheir ODinions abd advice as Lo Lhe
necessity Of enh autopay before reacning a
determination as tO whether Or NOL Eo'kraer
al autopsy to determine the cause 0f deAth.
TT upon RLS Owh JeLOTmiDALLOD De deems an
auLopsy necessary, the Justice of the Feace
shaIf Teguest The county health officer, or
if there be none or if it be impracticable

to sscure his services, then some duly li-
censed and practicing physician whe is trained
1n pathology, to make an autopsy in order to
datermine the cause of Jeath, and whether
death was from natural causes or resulted from
violence, and the nature and character of el-
ther of them. The county in whieh such in-
guest and autopsy is held shall pay to the
physician pmaking such autopsy a fee of not
more than One Hundred Dollars ($100), the a-
mount to be determined by the commissioners’
court after ascertaining the amount and na-

ture of the work performed in making such
autopsy." (Emphasis added)
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Article 972 . Code ot Criminal Procedure,
reads:

"The justice shall act in such casges
upon information given him by any credible
person or upon facts within kis own knowl-
edgo oM

In Pierson vs. Galvestcn County, 131 8. W.
(24) 27, it is held that a coroner must determine wheth-
er Articles 968~989, Code of Criminal Procedurs, coan-
template the holdins of an inquest in a particular case,
and, generally, that the decision as to whether an in-
quest shall be held, rests in sounc discretion of the
coroner; and that the purpese is to furnish a foundation
for criminal prosecution.

In Aetna Casualty and Surety Co. v3. Lane,
132 Tex. 280, 121 3. 7. (24) 988, the Supreme Court held
that Article 970 contemplates that a justioce, in reach-
ing a conclusiop that an autopsy 1s necessary, shall be
governed by Article 972, providing that the Justice shall
act upon information given him by any credible person or
upen facts within his own knowledge.

We are of the opinion that Article 970 of
the Code of Criminal Procedure as smepded in Houst Bill
No. 217. passed by the 50th legisiasture. requires Jus-
tices of the Peace to procure the opinion and advice of
the County Health Officer or octher physician., %o be con-
sidered by him in reaching his decision as to the neces-
sity of an autopsy to determine the cause of death, but
his decision in that regard is wit:kin his own discretion.

SUMMARY

A Justice of the Peace is required to
call in the Uounty Health Officer or other
physician in all cases of inquest to ascer=
tain the cause of death. but his final .
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decision in the case is within his own
discretion. Art. 970, C.C.P.

Yours very truly,

ATTORNEY GENERAL OF TEIAS

By ﬂ//’f%m

¥. T. Williams
WIW:et:wh Assistant

APPROVED: .

nég %SSISTANI‘ ATTORNEY



