R-T15

et AEORNEIEY AGRNER AL
O MTIXAS

DTN 18, TXAS
PRICE DANIEL
ATTORNEY GENERAL

September 3, 1947

Hon. B. B. Sapp
Director and Executive S8ecretary
Teacher Retirement System of Texas
Austin, Texas
Opinion No. V-366

Re: Vallidity of rule of

Teacher Retirement
Systén concerning
eligibility of em-
ployees of State elee-
Rosynary Institutions
to mombership in the
Teacher Retirement

' System. .

Dear Mrs. 8app:

We refer herein to your letter of recent date
acknowledged by the Attorney General on dugust 5, 1947,
from vhich we quete as followa:

"on July 2%rd the Beard of Trustees of
the Teacher Retirement System ruled that es
of September 1, 1947, those employees of Btate
Eleemosynary Instftutions vho are members of
the Teacher Retirement System centinue taq be
considered as eligible for membership in the
Teacher Retirement System and be ratained as
membeérs of the Teacher Retirement System as
long &s they oecupy a position in any 8Btate
Eleemosynary Iastitutien witieh was sensldered
an eligible position for membership in the
Teacher Retirement System prior t¢ Beptember
1, 1947; and, any employee of & State Fleemosy-
nsry Institution beginning employment for the
first time after September %, LPAT, be con-
sidered as eligible for membershkip in the Teach-
er Retirement System if such employee is ac-
tively engaged in teaching or supsrvision of
tesching; and, if such empleyee ls not engaged
in sctive teaching he shell not bs considered
eligible for membership in the Teacher Retire-
ment 8ystem.
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"This rule was passed after the Stste
Employees' Retirement System was authorized.
The Board of Trustees would like to have
your opinion relative to their suthority
for passing ssid rule determining eligi-
bility of employees of State Eleemosynary
Institutions with reference to the Teacher
Rgﬁirement System subsequent to September 1,
1947

Article 2922-1, Section 1, par. (6), v.C.S8., de-
fines "member" in the Teacher Retirement System as any
teacher included in the membership of the System as pro-
vided in Section 3 of this Act. Article 2922-1, Section
1, par. (3), defines "teacher" as used in Section 3 as
follows:

"(3) 1'Teacher' shsll mean & person em-
ployed on a full-time, regular salary basis
by boasrds of common school districts, boards
of independent school districts, county
school bosrds, Retlirement Board of Trustees,
State Board of Education and State Depart-
ment of Education, boards of regents of
colleges and universities, and any other
legally constituted board or agency of an
educsational institution or organization sup-
ported wholly or partly by the State. In
all cases of doubt, the Retirement Board of
Trustees, Eereinaf%er defined, shall deter-
mine whether a person is a Teacher es de-
fined in this Act. A teacher shall mean a

erson rendering service tO Organized pub-

ic education in professional and business
admlinistration ang supervIsIon and in in-

struction, in pu ¢ -schools as def ned in
Subsectlion (2) of this Section." {Emphasis
ours)

Article 2666, V.C.3., providing for the crea-
tion of school districts for eleemosynary institutions,
reads:

"The State Board (of Education) 1is
authorized to create new school districtis
at such of the several Eleemosynary Insti-
tutions of this State, including the State
Orphan Home, or at any and all orphan homes
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~ or like institutions that may be estab-
lished by any Fraternal organization, or
at any Instltution for dependsnt or ds-
linguent children maintained by sny County
in this State; provided, that the number
of children within the scholsstic sge in
each instance be sufficient to Justify
such action. The territarial limits in
each case shall be co-extensive with the
property lines of the institutions.” '

and Article 2667 provides that such school districts,
when created, shall be controlled as far as posslible by
the law pertaining to independent school districts.
Gragg v. Hill, 58 8.W. (2d) 150. 8Such school districts
créated 1n the eleémosynary institutions of this State
are #ubject to and entitled to the benefits of the
Peacher Retirement System of Texas.

! H. B. 168, Acts 1947, 50th Leg., R. S., Ch.
353, (to be compiled in Vernon's Civil Statutes as Arti-
cle 6228a) providing for the éstablishment of the Em-
gléiéeé' Retirement System of Texas &s of September 1,
1947, provides that a "member" shall mesn any employee
included in the membership of the System as provided in
Bection 3 of this Act, (Art. 6228a, Sec. 1, par. E).
Article 6228a, Sec. 3, par. A, reads in part as follovs:

"Sec. 3. The membership of said Re-
tirement System shall be composed as fol-~
- -lows:

"A. All persons who are employees on

. the date as of which the Retirement System
13 established shall become members as of
that date as a condition of their employment
unless within a perlod of ninety (90) days
after September 1, 1947, any such employee
shall file with the State Board of Trustees
on 8 form prescribed by such Board, a notice
of his election not to be covered in the mem-
bership of the System and a duly executed
wvaiver of all present and prospective bene-
fits which would otherwise inure to him on
account of his participation in the Retlre-
ment System. The following persons shsall,
hovever, not be eligible for participation
in the Retirement 3ystem:
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"

1. . . . an eraon who is covered b
the Teachers Re ent Syslem. . . (Bm-
phasis eurs)

and Sect19n 1, par. C, of the Employees Retirement Act

defining ‘employee” as used therein, prevides that
employee" shall not include any person who is covered

by the Teacher Retirement System of the State of Texas,

It is, therefore, clearly and specifically
provided that any 3tate employee who is covered by the
Teacher Retirement S8ystem shall not be eligible feor
membership in the Employees' Retirement System.

The provisions of the rule passed by the
Tegcher Retirement Board on July 23, 1947, hereinabove
- quoted, insofar as it pertains to employees of State
Eleemosynary Institutlons who are members of the Teach-
er Retirement System prior to and on September ), 1047,
is, in 81l respects proper and legal in the light of
the above-quoted statutes.

: In contemplatien of the establishment of the
Employees Retirement System as of September 1, 1047,
the Tesacher Retirement Poard also provided in its rule
passed on July 23, 1947, that any employee of a State
Eleemosynary Institution beginning employment for the
firast time after September 1, 1947, be considered as
eligible for membership in the Teacher Retirement Sys-
tem 1f such employee is actively engaged in tesching
or supervision of teachers; and 1f such employee is
not engaged in active teaching, he shall not be cen-
sidered eligible for membership in the Teacher Retire-
ment System. We find no confllict in the provisions of
this rule with either the Teacher Retirement Act er
the Employees Retirement Act, and are of the oplnion
that ample authority rests in the Board of Trustees of
the Teacher Retirement System to promulgate same by _
virtue of the provisions of Sectien 1, psr (3), Article
2922-1, V. Co S-

SUMMARY
The rule passed by the Board of Trus-
tees of the Teacher Retirement System of
Texas on July 23, 1947, relative to the
eligibility of employees ef the State Eles-
mosynary Institutions to membership in the
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Teacher Retirement System after September
1, 1947, when the Empleyees Retirement
System may be established, 1s legel and
proper, being in accordance with the pro-
visions of Article 2922-1, Sec. ), par.
(3), v.C.3., and Article 6228s, 8Sec. 1,
par. C and 3ec. 3, per. A, V.C.S.

Very truly yours
ATTORNEY GENERAL, OF TEXAS

Chester E. Ollisen
CEO:egt;:djm Agsiatant




