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THE ATTORNEY GENERAL
OF TEXAS

AUSTIN 11, TEXAS
PRICE DANIEL

ATTORNEY GENERAL

September 17, 1947

Hon. William K. Hensley Opinion No. V-380
Criminal District Attorney :

Bexar County B - Re: Authority of the
San Antonlo, Texas Justice of the

Pesace to conduct
an inquest on a
federal millitary
ressrvation.

Dear 3ir:

Your request for our opinion on the above
subject matter is in part as follows:

"We have a request for an opinlon
from the Honorable M. D. 'Buck' Jones,
Justice of the Peace, Precinct No. 1,
Place No. 1, Bexar County, Texas (a copy
of which 1s inclosed herein) wherein he
has asked us the following questions:

"t]1, Does & Justice of the Psace
have authority to conduct an inguest on
Government Reservations?

"12, Does it make any difference
vhether the individual upon whom the
inquest is conducted be civilian or
military personnel?

"13, Am I as a Justice of the
Peace required, in the mandatory sense,
to hold an inquest upon a Military Re-
servation where the circumstances of
the death come within the terms of Ar-
ticle 968, R.C.8.2'"

Article 5247, V.C.3., provides:

"Whenever the United States shall
acquire any lands under this title, and
shall desire to acquire constitutional
jurisdiction over such lands for any
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purpose uuthorizod herein, ‘{1t shall be law-
ful for the Governor; in the nawme and in
behalf of the State, to cede to the United
States exclusive jumtldictton over any lands
80 acquired, vhen application may be made to
 him for that purpose, vhich application
‘shall be in writing and acoocmpanied with the
proper evidence of such acquisitien, duly
_ authenticated and recorded, containing or
having annexed thereto, anm ascurate desorip-
tion by metes and bounds of the lands sought
to be ceded.. No such cession shall ever be
made except upon the @88 cond 5151311571
‘ Illliiill[rtlhlrilflT1FI$$IW'ZT1HIFTSFT!
tion with the United States ¢ 1 o -
ou of the lands so ceded, so far, th
process, o1l tmwmmmma-
authority of this State or sny of the coupt

or {udicisl offlcers tharsol . mar 56 sxecnt-
3y the arower offToers of Tue Nial ot
ARy pé Asnable to the ssme WitRin Lhs

lmjlammmrr n 1ike manner
and like effect as if no lunh cession had
taken place; and suoh condition shall bo in-
serted in such inltrulont of ooslion‘ (Em-
phasis added) ! .

"~ We quote tho followin; rrou-curry v. State
(Crim. App.), 12 8. (24) 796

".itle XVI of the 1895 statute whioh
contains the articles sbove mentioned deals
vith the subject of cession of jurisdiction
by this state. There 1s wmeither constitu-
tional nor statutory {nhibition against ovwn-
ership of land by the United States govern-
ment in Texas. Oonaont of its Legislature
vas not necessary as 4 precedsnt for such
ovnership, sush being necessary only to a
transfer of exclusive jurisdiction. Peaple
v. Humphrey, 23 Mich. 471, 9 Ax. Rep. 64.
The right to withhold consent altogether
carries with 1t necessarily the right to
annex such conditions as it sees fit to the
giving of such consent. Evidently the Leg-
islature had in mind only the question of
cession of jurisdisction in the epactment of
the articles in question, as legislation on
the question of ownership of 1and in Toxaa
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by the United States was useless and whol-
1y unnecessary. If it intended that ces-
sion of jurisdiction by implication sghould
pass under article 361, R.3. 1895, then

the addition of articles 374 and 375, (now
5247) granting to the Governor the right

to cede same, was futile and useless, If
Jurisdiction passed by implication under
the first-mentioned article, it did so un-
incumbered by the conditions of concurrent
Jurisdiction to serve criminal and civil
process as expressed in article 375 of sald
title. That such was not the intent of the
Legislature we think is clear from reading
the entire enactment upon the subject under
consideration. Rather, we think the Legls-
lature intended to give lts consent to the
cession of jurisdiction to become operative
only vhen the Governor legally ceded same
upon the conditions mentioned in articles
374 and 375. In other words, complete con-
sent of the state, which carries with it
exclusive jurisdiction over such land &s
above Btated, has been withheld umless and
until the Governor of this state under the
terms of articles 374 and 375, R.3. 1895,
makes 8 transfer of same. Our reasouning

in this regard is supported by the Circult
Court of Appeals, Fifth Circult, in the
case of Brown v. United States, 257 F. 46,
in which the said articles of the Texas
statu%e received consideration and discus-
sion.

In view of the foregoing, the State of Texas
can only transfer jurisdictlion to the United States up-
on the condition contained in Article 5247.

10 U.8.C.A., p. 329, Section 1585, provides:

"When at any post, fort, camp, or
other place garrisoned by the military
forcea of the United States and under the
exclusive jurisdiction of the United
States, any person shall have been found
dead under circumstances which appear to
require investigation, the commanding of-
ficer will designate and direct a summary
court-martial to investigate the circum- b
stances attending the death; and, for this
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purpose, such summary court-martial shall
have power to summon witnesses and examine
them upon ocath or affirmation. He shall
promptly transmit to the post or other
commander a report of his investigation
and of his"findinga as to the cause of

il o 3wk e
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In view of the provisiens of Article 5247,
V.C.8., it is our opinion that the werds "and under
the exclusive jurisdiction of the United States' as
used in Section 1585 of Volume 10 of U.3.C.A., vhen
appliesd to military reservations in Texas, is meant
that jurisdiction which the United States aocquired
through "Deeds of Cession" executed under the provi-
sions of Articles 5242, 5247 and 5248, V.0.S8.

We have carefully examined various "Deeds
of Cession" executed by the Qoverner of Texas to the
United States for military purposes, coples of vhich
are on file in the Secretary of 3tate's office, and
find in each '"Deed of Cession" the following provi-
sien: ; ‘

. "Such cession, however, is made upon
the express conditien that the State. eof
Texas shall retain cemcurreat jurisdictien
with the ¥nited States over every pertion
of the land 30 ceded, s0 far, that all
process, oivil or oriminal, issuing under
tkhe authority of the State ef Texas or any

© of the courts or judicisl officers of said
3tate may be executed by the proper eoffi-
cers of the State upon any person amenable
to the same within the limits of the land
s8¢0 ceded, in like manner and like effect
as if no such cesslen had taken place.

"this deed of cessien is made in oom-
pliance with Artiocles 5242, 5247, and 5248
of the revised statutes of Texas eof 1925,
and in acoordance therevwith the United
States of America shall be seoure in their
possession and enjoyment of all said land,
and said land and all improvements thereon
shall be exempt from any taxation under
the authority of the State of Texas 80 long
as the same are held, owned, used and oo~
cupied by the United States of America for
Army purposes and not otherwise.”
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‘ ' We quote the following from our Opinion No.
0-4707 ;

"In answer to the question submitted,
1t is our opinion that justices of the peace
are not authorized nor is it their duty to
hold inquests at any post, fort, camp, or
other place garrisoned by the military for~
ces of the United States and under .the ex-~
clusive jurisdiction of the United States."

Therefore, it 48 our oplinion that & Justice
of the Peace does not have the authority nor is it his
duty to hold an inquest gn any military reservation
vhere the United States has acquired exclusive juris-~
diction over such lands for any purposes except that
of lssuing process, For your information, ve are in-
formed by the Secretary of State that coples of the
"Deeds of Cession" executed by the Governor to the
United States are on file in the county oclerk's of-
-fice of the county in vhich the land 1is situated.

SUMMARY

A Justioce of the Peace does not have
the authority to conduct an inquest on a
Federal Military Reservation vhere the United
States has acquired "exclusive jurisdiction”
through "Deeds of Cession" executed under
the provisions of Articles 5242, 5247 and
5248, v.C.8., 10 U.8.C.A., Section 1585.

Yours very truly

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

By /4&52()12:9
John Reeves
Assistant
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