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- THE ATTORNEY GENERAL
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AUSTIN 11, TEXAS

PRICE DANIEL

ATTORNIEY GENERAL

September 26, 1947

Hon., E, V. Spence, Chalrman

Board of Water Engineers

Austin, Texas . :
. Opinion No. V-390

Re: Necesslty for releages
by the owners of rights
in water before the Board
of Water Engineers may
authorize change in water
uses,

Dear Sir:

The question for opinion is stated in
your letter of July 25, 1947, as follows:

. "Does the Board have the power
to autherize an irrigation company to
change the place and purpose ¢of use of
all or any part of the water allocated
under its permit without & showing that
releases or consents have been obtalned
from (&) owners whose lands abut upon the
irrigation canal, and (b) owners of other
lands included in the permit ares.”

The above question arises in connection
with pending applicatlions to change the purpose and
place of use of waters permitted to certain irrigation
companies., The solution depends on the function which
you perform and the result which youw accomplish at a
hearing on such applications.

The question of your auwthority to enter-
tain applications to change the purpose and place of
use of permitted waters 1s not expreasly covered by
statute and was not considered by the courts of this
State until the decision by the Austin Court of Civil
Appeals in the case of Clark v, Briscoe Irrigation Co.,
200 S. W. (2) 674, writ of error pending. It was de-:
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clded in that case that the varlous statutes deal-
ing with the issuance of permits under which ap~
propriative rights are acquired inferentially con-
ferred upon your Board continuing supervision over
permitted waters, including the power and authority
to entertain appllication for change,

As we construe the opinion in the

Briscoe case, your function as regards change of

purpose and place of use, 18 1ln the nature of a con-
tinuing power and duty to regulate existing permits,
entirely independent of the nature of permitteets
water right or any vested right he may have to such
a change, Judge McClendon in the Clark case used

this languages: . -

. "These statutory provisions
clearly invest fhe Board with the power.
and duty to determine whether the uses
for which the application 1s made neet
the statutory objectlves, including that
of being in the public interest, . .

"Every consideration for vest-
ing such original discretion in the Board
applies with equal force for 1lts exercise
in case of change of purpose or place of
use, We therefore think there is impllcit
in these provisions of our laws, c¢onatli-
tutional and statutory, a vesting in the
Board of the contlnulng duty of supervision
over the distribution and use of the publiec
waters of the State 8o as to see that the
constitutional and statutory objectives are
attained, and carrying with 1t the require-
ment that any substantial change in use or
place of use not authorized in the original
permit, must have the approval of the Board. , ."

We belleve that the foregolng language makes 1t clear
that the same considerations which are indulged in bdy
you in granting the original permlt are to be considered
by you in passing on the application for change. These
considerations are set forth in Articles 7506 and 7507,

Y. Co S., wherein it 1s provided that in passing on the

original permit you are to determine the avallabllity
of unappropriated water from the source of supply, if
the proposed use will be for a statutory purpose, lmpair
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existing rights, both riparian and appropriative, and
the public welfare involved.

It has been held in Motl v, Boyd, 116
Tex. 82, that the function performed by you in the
matter of hearing on and issuance of the original per-
mit is not a Judiclal function. In our opinion, so
long as your function as regards change of purpose
and place of use 1s confined to regulation of the al~
ready exlsting permit and your dellberations are
limited to the same considerations which are invelved
in issulng the original permit, the function per-
formed by you is non-Jjudieial and we construe this
to be, in substance, the holding of Clark v. Briscoe
Irrigation Co., supra.

In summary then, when paszsing on appli-
cation for change of purpose and place of use, you are
performing an administrative function, one which con-
cerns regulation or supervision of an already issued
permit, and in fulflilling this function you determine
in the usual manner after public notice and hearing,
if the proposed change will be for a purpose authorized
by statufe, will impair existing rights, and the public
welfare involved in the change., With these considera-
tions in mind, we turn to your question.

The question of relative rights between
irrigation companies and persons served or entitlied to
be served by them has been the subject of much litiga~
tion. See comment in 7 Texas Law Review, pages 453 to
469, inclusive, 44 Tex. Jur. page 349, Sec. 226, and
cases there cited, Thesge rights as between such par- g
ties are defined by statute (Arts. 7555, 7556, 7559, .
V. C. S.) and except on questions of rates (Arts,7560
and 7567, inc.) are subject to determination in the
usual manner before the courts of this State.

If 1t 1s required that releases be fur-
nished, the only effect of such a requirement can be
that permittee irrigation company must tender to your
Board evidence of the fact that 1t has clear and unen-
cumbered title to the waters involved and that no
interest is outatandling therein through contract,
right of easement, or other right secured to the land-
owner by statute. Such a requirement necessarily an-
ticipates that it wlll then be your duty to determine
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the validity of such title, resolving conflicts where
these arise, and the sufficliency of the instruments
which purport to reconvey the right or title to the
irrigation company. In our opinlon, such action on
your part would constitute the exercise of a judicial
function.

In this connection, 1t has been urged
in briefs submitted to us on this question, that the
granting of the application to change without fur-
nishing releases will deprive non-releasing landowners
of vested property rights., This view, 1n our opinion,
misconceives the effect of your action in granting the
application for change. The administrative action
which you take on the application obviously cannot af-
fecet relative rights which exist between irrigation
companies and landowners, whether releases be furnish-
ed or not. Whatever these rights are, your action,
unless 1t be Judicial, cannot determine them. Your
concern relates to the permit, the given quantity of
water permlited therein, and the change of purpose and
place of use thereof. The permlt which you issue
granting the change is necessarily contingent upon
permittee lrrigation companyt!s settling and acqulring
any outstanding rights acquired by contract or opera-
tion of law in the quantity of water allocated to 1t
by its permit. Simply because 1t has the permission
of your Board to make the change does not mean that the
landowner can no longer assert contractual or other
rights which he may have against the irrigation com-
pany in the water and prevent the change 1f he elects
to take thls course. Whatever rights are vegted in
him cannot be taken away or added to by your Board and,
in our opinion, to require releaseées in such cases would
serve no useful purpose as regards your function 1ln the
matter,

We do not mean that on the hearing you

‘are to give no conslderatlion to the deslires of the land-

ounerg in the matter, Thelr vliews on the change, as ex-
pressed at the publlic hearing, must necessarily affect
your decision in the matter, and we conceive the public
notice of and hearing on the application for change as
the proper approach in these cases, Thils procedure fur-
nishes ample opportunity for the landowner to appear and
express his views in the matter, In addition, if re-
leases are required, 1t becomes evident that the irri-
gation company willl have to operate during the period
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covered from the date of the release to the date of
your decision, absent whatever contractual or prior
arrangement 1t may have had with the landowner, In
short, fhe irrigation company must go out of business
during this period and in advance of knowling whether
a change will be permitted., We have already stated
that releases would serve no useful purpose and for
reasons Just indicated, we belleve that to require
them would be manifeatly unjust and unduly burdensome
on both landowner and irrigation company.

To require releases would unnecessarlly
compllcate the proceeding. It would become necessary
for you to determine the legal sufficlency of the re-
lease and since a water riﬁht 18 subject to recordation
(Article 7559, V. C, S.; 44 T, J, p. 65, Sec. 49) and
1s treated for the purpose ¢f transfer and conveyance
as an interest in land (Art. 7559; 44 T. J, pp. 62 to
65, inc,) the form of the release and the legal suffi-
clency thereof as a conveyance would require your de-
clsion. Questions relative to the sufficlency of the
execution of such instruments and to the partles ne-
cessary to Join therein would necessarily arise, bring-
ing with them questions concerning the sufficiency of
acknowledgments, questions of heirship, matters re- -
lating to willls, and passgage of title generally through
decedent water right owners. We see no reason why you
should be regquired to pass on these matters even though
you might have the power to do so.

We are, therefore, unable to find any
basis for regquiring releases in connection with your
function as regards the application for change, nor do
we see how such releases would add to or assist in your
- deliberationa as to whether the proposed change in-
volves a use authorized by law, impairs existing rights,
or is detrimental to the public welfare., We construe
existing rights in such cases as being the rights of
other appropriators holding under permlts issued by
your Board, but even though exlsting rights do include,
as well they might, rights acquired by the landowner in
the irrigation company'!s water, from what we have already
sald your consideratlon in this regard does not requlire
an actual release or conveyance to the 1rrigation conm-
pany of such rights.

The briefs previously referred to deal at
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length with the numerous decisions in this State
concernlng rights between irrigation companies and
the persons served by them, These decislions, un-
doubtedly, show that very definite property rights
are acquired by the landowner in the water permltted
to and furnished by the lrrigation company. From
what we have already sald, we conslder a discussion
of these cases unnecessary. One polnt, however, is
made which we deem 1t necessary to give consideration.
This involves the asgertion that water and the r»ights
perfected therein when devoted to particular land bhe-
comes lnseparably attached or appurtenant to that land
and no right of change of purpose or place of use ex-
ists, with or without your Board!'s approval. This
matter has been considered at length by Kinney in his
work on Irrigation and Water Rights, 2nd Ed., Vol. 2,
pages 1811 to 1820, inc,., Sections 1015 and 1016,
whereln grave doubts are ralsed as to whether water
rights may become inseparably appurtenant to land
even when made so by statute, referring to Wyomlng
and Idaho statutes, but clearly showing that the wa-
ter right may not become Iinseparably appurtenant in
the abhsence of an express statute dealing with the
subject. See algo Hutchins, Selected Problems in :
the Law of Water Rights, U, S. Department of Agricul-
ture Miscellaneous Publication No. 418, page 385.

We find no statute, or for that matter court deci-

. 8lon, in this State which makes the water right in-
separably appurtenant to particular land so as to
preclude jurisdiction of your Board over change of
purpose and place of use, Lakeside Irrigation Co.

V. Markham Irrigation Co,, 285 S, W. 593; Dunbar v.
Texas Irrigation Co., 195 S. W, 6143 Loulsiana Rio
Grande Canal Co, v, Frazler, 196 S, W, 210; Neches
Valley Irrigation Company v. Howard, 206 S. W. 575}
and Combs v. United Irrigation Company, 110 S, W, fe)
1157, have all been cited to us as sustaining the in-
separable appurtenance proposition urged, In our
opinion, none of these cases decide the question.
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SUMMARY

In passing on applications to
change the purpose and place of use
of permitted waters, the Board of
Water Engineers need not reguire ir-
rigation companies to furnish releases
by landowners of thelr rights in the
permltted waters as a requisite to the
Board's Jurisdiction in the matter.

Yours very truly
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

By *:&;T::;;:Ei--!&gl_ﬁ_ﬁ

H. D. Pruett, Jr.
HDP:bt Assistant

APPROVED:

ATTORNEY GENERAL




