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Bon. R. E. Schneider, Jr. Opinion No., V443

County Attorney

Live Qak County Re: Qualifications requir-

George West, Texas ed of petitioners fopr
a Commissioners*' Court
order to create, alter,
or discoentinue a coun-
ty road.

Dear Sir:

Your request, asking for an interpretatian of
provisions in Article 6705 of the Revigsed Civil Statutes
of Texas, reads in part:

"The gpecific question involved is wheth-
er or not non-residents of the county who are
owners of a fee interest in real estate in the
road precinct are qualified petitioners.”

Article 6705 provides as follows:

"The Commissioners Court shall in no in-
stance grant an order on an application for
any new roesd, or to discontinue an orlginal
one, or to alter or change the course of a
public road, unless the applicants have giv~
en at least twenty days notice by written ad-
vertisement of their intended application,
posted up at the court house door of the coun-
ty and at two other public places in the vicin-
ity of the route of such road. All such appli-
cations shall be by petition to the Commission-
ers Court, signed by at least elght freeholders
in the preecinect 1n which such road is desired
o be made oT dlscontinued, specllylng 1n such

petition the beginning and termination of such

road, provided an agﬁlication to _alter or change
a road need not be signe more n one free-
holder of th T % w '(i"ﬁ Is added throu

e_precinet."” (Emphasis adde roughout)

We quote the following from Rex V. Johnson, 5
N. H. 520, 28 Am. Dec. 472:



Hon. R. E. Schneider, Jr. Page 2, V-443

"The next question to be determined 1is
whether anything passed by the extent. The
objection urged against it is, that it does
not appear by the return that the appraisers
had the qualifications which the statute re~
quiregs. It has been decided that an apprais-
er must have a freehold and be a resident in
the county where the land to be appraised
lies; and a return that the appraisers were
'freeholders in the county' was held not suf-
ficient, because there was nothing in the
terms which imported that they were residents
in the c¢ounty. Simpson v. Coe, 3 N.H. 85. We
have attentively considered the lamgusage of

“the return in this case, and are unable to
perceive any substantial difference between
the méaning of the words 'freeholders of a
county', and 'freeholders in a oounty'. It
does N5t seem to us that to be a freeholder
of a county by any means neqessar11¥ imports
anything more than to be a holder of real es-
tate situate there. 1In the statute Of Feb-
TuaTy 8, 1791 prescri®ing the qualifications
of town officers, it was provided that over-
gseers of the poor should be 'freeholdees and.
lnhabitants of the town'. Here it seems not
to have been deemed enough to declare that
they should be freeholders of the town, but
the word 'inhabitants' is added; and we have
no_doubt that a man who owns real estate in
8 county, may, with strict propriety of len-
guage, be said to be a freeholder of that e
county, aithough he may not reside In it. We
are therefore of opjnion that the term 'fvee-
holders of saild coumty’' do not import resi-
dents in the county.”

- ——

"In Matthews v. People 42 N. E. 864, 159 Ill.
399, it is said that: : _

"Recurring to the statute, it declares:
'No person shall be licensed to keep a dram-
shop « + « . by the authorities of any city,
~ town or village unless he shall give bond in
the penal sum of $3000, . . . . with at least
two good and sufficlient sureties, freeholders
of the county in which the license is to be
granted, to be approved by the officer who may
be authorized to issue the license.'. . . . In
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the construstien of & statute it 18 always inm-
rtant to aseertain the intent eof the leris-
ture =2nd then carry eut that intentien. But
the intentiom ef the legisiature is to be de-
terminted frem the languege used in the met,
ané where ths werds used ave plain end easily
:nﬂcrstood.rand the:-e 1s!no am‘sigui}:;, '!tlhefe
8 no room for oconstruction. ., . the lep-
c--l-e of the aot‘"ﬁEI'Tﬁzﬁ

in ooun 11d
Re Tact tHAt no aqu
best evidende that no
ster ex!s!e!. . « . But,
' 1s enough that the
statute hzre 1nvolved does not, by a fair and
reagonable construction, reqnire the sureties
t0 reside in the same county where the incor-
porated tovwn er village granting the license

is located, and courts are powerless to add a
recuirement not found in the statute‘"

It is our opinion that, insofar as any resi-
dence recuirement is concerned, "freeholders in the pre-
cinet™ and "freeholders of the precinet” must be given

the same meaning. We have concluded that such tems,

within themselves, d9 not imply that a freeholder must
be a resident of the precinct. Under the previsioms of
Article 6705, non-resident freeholders, having a fee in-
terest 1n:real estate in the road urecinct. are qualifi-

ed petitioners.
- SUMMARY

"Freeholders in the precinet™ and "frea-
holders of the precinct™ must be given the
same meaning insofer as a requirement of resi-
dence is concerned in qualifications required
of petitioners for a Commissioners' Ceurt or-
der to create, alter or discontinue a county
road., 3uch terme, within themselves, do not

imply that a freeholder must be a resident of
the precinat, Under the provisions of Article
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6705, V.C.S., non-resident freeholders hav- .
-ing a fee interest in real estate in ‘the pre-
cinet are qualiified petitioners.

Yours very truly
ATTORNEY.GENERAL OF TEXAS

Clyde B. Kennelly
Agsistant

APPROVED

FI%;Z ASSISTANT
ATTORNEY GENERAL

CBK:mw: jrb



