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Attentionr Hon. H.A. Olass 

Be: Authority of Board oi 
Bdudatloh to aooept 
publisher~a~ gift or 
ooples of a H.otioaal 
work on the early hla- 
tory of a raligloos 
mot for disthlbution 
to the publio aohoole. 

Dear Qlw 

We refer to your letter of r?osat date whioh 
read8 aa iollom - 

yAt the..se ~, 
‘y ~ileetlag iii.; the mate 

Bosrid 'Of 3Muoation .U Boud vab off,@m4 
ati a gift I#$ r~pabl%ihev f6p dietributi6n 
to’thi3 publLo eohoola .of the State 10 QOO- 
oopies of’ a 2&6X iiiititlad FRIBRD~~dBUA- 
SIOR., .The oiT6r’ was ‘llrdii 66ntl&jent upon 
the B~srdii~- pry*. th0 a-0 

3, 
ht 0it wh0 lo,- 

000 ~aopiea Zr68 Rev Y*lc -01 f’ to. thd Weto 
Textbook Deposit&y ih Atiiitia, Texas, frik 
whldh~@oUat the book ootU4~ be 4liitMbuted 
to ‘loos1 rrohobls; l%e ~book i8 in ao sefim 
8~ tbxtboolc that oould be uae4 80 the barils 
for a aourse’o? lnstriidtion. -It lh a-iia- 
Mona1 et* dealSag uitb the early life’ 
an4 ouzftosts~ of ,the Quaker8 in th&s oouatry. 

‘In oonsl4e&g-this ratter, a qGrtloi 
arose to the Boaml’e~ authority to aoaept 
auah an oiler an4 to prorble a book for, 1180 
in’the public sohools of the rtste that h84 
zgapti~ lided or provided for by the leg- 

Homover, there wae a question 
of the p&ment 02. fhi 't from Rev York City 
to the State Textbook %t posltoq In Austin. 
Aooordlngly the Boar4 requested that your 
opinion be sollolted with mmpeot to it8 
authority on the roregoing points. . . 



Hon. L. A. Woods, page 2 (V-528) 

-. 

"(1) Does the State Board of Educa- 
tion have authority to accept as a gift 
from 8 publishing compmy a book that does 
not meet the reqtir&ents ?or a textbook 
In any of the subjeot fields prescrLbed by 
the legislature and wbieh~has not been re- 
gularly adopted and placed under contra& 
according to the provisions as set but in 
the Articles of the Free Textbook bw? 

"(2) Is the State Board of Educa- 
tion authorized to pay the.?relght from 
Nen York City to Austin, Texas on such a 
book as the one described,in Question #l?" 

Article 28112, V. C. S., provides, In part: 

"It .sball be the duty of the State 
Board af Education . . . to meet annually 

a114 at such other tlmee as It may 
ie'&leQ together by the Chairman, for 
the purpose of copsiderlng the advlsabll- 
ity of continuing or 4lscontlnulng, at the 
expiration of each oUrrent contract, any 
or,811 o? the State adopted textbooks in 
use in the public aohoola of Texas, an4'og 
maklna such adODtiOn8 as are Drovlded for 
in Artloles .2843. 2844 an4 2844a. . . i . 
as amended . . . " U%iphasls ours) 

Thus, the basal and suppU$uent&y textbooks 
which the Board o? Education may adopt'.?or uae",ln an4 
dlstribtitgon In :the 'Publlc~"Free &hiiols -of this State 
are tinumerat@d' O$ .liated .in Articles 2843, 2844 and 
28&a, aa. amended. 

Article 2843 furthe%~ provides: 
(I The State Board of Edutitiou 

shall &e'authority to select and adopt 
uniform textbooks to be used in the. Public 
Free Schools o?,Texas, and the booka so 

oontain anythlnu of a uarszrtisan or sectarian 
aharaotsr~ . . .T CEmphaals ours) 



,! 
- : 

_~ . 

Hon. L. A. Woods, page 3 (V-528) 

Article 2860 provideal 

"The books adopted b 
(State Board.of 

~~th&Commi.sslon 
nnder the pro- 

visiona of this ~lau (Articles 2842,- 2876j, 
Inclusive, as amended, V. C. S.) shall be 
intrcduced and nsed.as textbooks to the ex- 
clualon of all others in Public Free Sohbola 
of thla State . . i" 
added) 

(Worbs in parenthesis 

We are advised in your letter that the book of- 
fered as a gift by a publisher ?or distribution to the 
public schools is in no sense a textbook that could be 
used as the basis for a aourae of'lnstruction. The auth- 
ority of the Board of Education being limited under the 
provisions of the textbook lam to the ssleotion, adop- 
tion, purchase an4 distribution of'statutorg textbooks 
designated in drtialeg’2843,.,2844 and 28446, arj 1~1nende4, 
it Voul4 folltqv that the Bolurd iis without authority to 
l 4opt OF oatme to be’dlrtrlbiite4 in the pub110 rohoolr 
of thin State a book, ruoh aa the oao oilezwd, uhloh ha8 
been 4etermlne4 to br Iri no mw L textbook OF whioh 

4erlgnatr4 am a ~rtatutory to&book. The 
nb l uthimlt 
meooa4 i 

to r4dlj;t.w to dlltribute ruoh 
q wr  lo n�lr  l a r wer r d rlro la.the 

aould not be 

,4!m!?z, ( 
The Mate Boar4'oi'Eduoat~oa"lray aot 

aooept, adopt, and eaume to be dlrtslbrrted. 
to the publlo f~eo a.ahoola of TeUa, a 
b,6ok that'doem~ qOt.oohe wlthla the require- 
aeat or aubjoot fliUdr prhalrlbed in the 
State textbook l&war Oonreq~eatly, tRa 
Boar4 rry aot U(I) Stab textbook flu148 ior 
F,zt of tmarporktloa or cUrtributlarrf 

. 
Pour8 very. truly, 

ATTORREX QENERAL 

OEOtplv 


