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Hon. Geo. H. Sheppard 
Comptroller of Public Accounts 
Austin, Texas Opinion Non. V-586: .-' 

Re: Rendition of property 
during period'of re- 

., 
demption following 

: ,. sale for:.delinquent 
;'~ .~' .',. 1~ :taxes,: and, amount :.:,. L 

.: ~.' necessary. to. redeem;.:"' :. 
Dear.Mr. Sheppard; . 

,~. ~. . . 

'Your letter requesting our.opinion upon the 
above captioned matter read.s as follows: 

*'Upon'r;eading then case State vs. Moak, 
et al, 207 S. W. 2d, Page,894, and reading 
Artick 7365b, as amended,~this department 
is confuse&as to whether it should require 
property sold for taxes tc remain onthe 
tax roll during the period of redemption, 
and in what amounts the original owner would ~ 
be required to pay In order to redeem his, 
land under the following circumstances: 

"1. What amount would the owner be 
required to pay to rede~em'his property with- 
in the second year of'the period of redemp- 
tion where the title to the property still 
remained in the.taxing unit? 

"2. What amount would the original 
owner be required to pay to redeem his land 
during the second year of the period of re-- 
demption where a third 'party had bought the 
property in at first sale; and 

"3. Where the third party had bought 
the property at a subsequent sale and paid 
less than the adjudged value? 
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"4. ~1s then purchaser other than the 
taxing unit required to render the property 
and pay taxes during the period of,redemp- ,' 
tion?'t 

The Supreme Court in State vs. Moak, et al, 207 
S. W. (2d ) 894, held that taxes do not accrue on land Mhile 
the title is held by a taxing unit for itself and for the 
benefit of other taxing units during the two-year redemption. 
period. This,holding was based on the ground that ."The prop- 
erty was exempt from taxation while held by the City for the 
State, the County and itself., . .I' If the taxable tit10 was 
still in the original owner, 

-?. 
and not in the purchasing taxing 

unit, it would not have been exempt from taxation. 
chaser at a tax foreclosure sale, 

The pur- 
whether a taxing unit:or a 

private purchaser, acquires the same character of- title: You 
are therefore.advised that the purchaser and not the or.iginal 
owner is required.to .render the property for taxation; . 

.Sec..l2 of Article 7345?~, V. C: S. reads as 'follows: 

'*Sec;.~ 12;, Inall suits heretofore qr 
hereafter filed.to'collect delinquent taxes 
.against property, judgment in said suit shall 
provide 'for the issuance of writ of possession 
within twenty (20),.days after the period of 
redemption&all have expired to the purchaser 
at foreclosure sale o'r its or his assigns;~but 
whenever ltind is sold under judgment ins such 
suit for taxesj the owner of such property, or 
anyone having an interest therein, or their 
heirs, ,assigns or legal reprssentatives;may, 
within two (2) years from the date of the fil- 

c ing for record of the purchaser4s deed and not 
thereafter, have the right to redeem said prop- 
erty from such,purchaser on the following basis,, 
to wit: 

."(l> Within the first year of the redemp- 
tion period, upon the payment of the amount of 
'the bid for the property.by the purchaser at 
such sale, including a One Dollar ($1) tax deed 
recording fee and all taxes, panalts^es, interest 
and. costs thereafter paid thereon, plus twenty- 
five percent (25$) of,the aggregate total. 
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"(2) Within the last year of the re- 
demption period, upon the payment of the 
amount bid for ,the, property at such sale, 
including a One Dollar ($1) tax deed record- 
ing fee and all taxes, penslties,,interest 
and costs thereafter ~paid thereon, plus fif- 
ty per cent (50%) of the aggregate total; 
and no further or additional amount than 
herein specified shall be required to be paid ,.' _~ 
to effectany such redemption.. 

!'In addition to'redeeming direct from the 
purchaser, as aforesaid, redemption may also 
be made upon the basis hereinabove defined.as 
provided in Article 7284 and 7235, of the Re- .,' 
vised Civil Statutes 0.f Texas of 1925. The 
term 'purchaser' as used in this Section shall 
include any taxing.uni~t purchasing property'at 
tax foreclosure sale.~ As amended Acts 1947, .' 
50th. Le,g., y1061, ch. 454, § 2." 

-The above1anguag.e stating the basis upon which 
property may be redeemed is clear and unambiguousr .' 

You are therefore'advased in answer to your. 
questions.l, 2 and 3 that the or$ginal owner may redeem 
'the property from the purchaser, whether a private pur- 
chaser or a taxing unitpurchaser,~ within the first year 
of the redemption'pei6od, upon the payment of the amount. 
bid for the property by the purchaser at t,he xoreclosure 
salei plus One ($1) Dollar.and the amount ,of all t&xes, 
penalties,~interest and costspaid by the purchaser or his 
assigns due on the property since the date.of the judgment,. 
3f-any, plus 25% of the aggregate total. The original 
owner'mdy redeem within the last year of the redemption 
period by paying the same amount except he must pay in lieu 
of 25% of the aggregate total, 50% of the aggregate total. 
The adjudged value or,the amount received at a subsequent 
.sale should not be considered in arriving at the amount re- 
.quired'to be paid in order,to effect a redemption. 

You also inqu%re;as to whether or not property '.. 
sold ata-tax foreclosure sale ~should remain on the tax 
rolls during the period of redemption. 'nle have already 
stated herein that the property should be rendered for tax- 
ation by .the purchaser. at the foreclosure sale. This is 
true even'though a taxing unit is the purchaser. Article 
7151 V.C.S. reads, in part, as fo13.07,qs: 
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'All property shall be listed for taxa- 
tion between January 1 and April 30 of each 
year, when required by the assessor, with 
reference to the quantity held or owned on 
the first day of January in the year for which 
the property is required to be listed or ren- 
dered. Any property purchased~ or acquired on 
the first day of January shall be listed by or 
for the person purchasing or acquiring it. If. 
any property has, by reason of any special law, 
contract, or fact, ,been exempt or has been claim- 
ed to be exempted from taxation for any period 
or limit of tim~e, and such period of exemption 
shall exp~ire between January 1 and December 31 
of any year, said property shall be assessed and 
listed for taxes as other property; but the tax- 
es.assessed against said property shall be.for 
only the pro rata of taxes for the portion of 
such year remaining. . . . .'I 

After rendition by a private.purchaser during 
the period of redemption, theeproperty should be assessed 
for taxes., After rendition by a taxing unit-purchaser 
during the period of redemption, the property should not 
be assessed for taxes as lon as the title is held by the 
taxing unit. State v. Moak supra). abut if the ~property 7 
is redeemed by the original owner or sold'during the period 
of redemption to a third party the property should then 
be assessed and listed for taxes for the pro rata.part of.' 
the.taxable year remaining. See Childress County v.. Schultz,. 
199 sqq. (2) 860. The tax rolls should reflect the date of 
the ~purchase by the taxing unit and the date of redemption 
or-ire-sale and marked during this period nTitle.held by tax- 
ing unit - tax exempt" or words of like import. In this con- 
nection see our opinion V-252 a copy of which~~is enclosed 
herewith. .i 

~.suMMAFlY~ '~ ,; 

The purchaser at-a tax foreclosure suit " 
should render the property for taxes. State 
:.v: Moak, et al, 2G7 S.W. (2) 894. The prop- 
erty may be redeemed by the original owner as 
provided by Sec. 12 of Art. 7345b, V. C. S. 
The property should not be assessed for taxes 
during the time it is,held by a taxing unit, 
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but in then event of redemption or resale, it 
should be assessed for taxes for the pro rata 
part of the taxable year rema~ining,, ,Child.res$ 
Co. v. Schultz,, 199 S.W. (2) 860. 

-nWG/lh:wb 
End. 

e. 

. . . ; : 

: 

: 

.‘.::: j. . 

.‘.’ ” 

Yours very truly,~ 

ATTORr?EY GENERAL 0' TEXAS 

‘By k+++++@e 
ki. V. Geppert 
Assistant 

ATTORNEY GENXXAL .-;..'. 


