
HOD. Perry L. Jones 
County Attorney : 
Travis County 
Austin, Texas 

Dear Mr. Jones: . . 

f-Q 25, 1948 

opinion No. V-587 

Re: Question relati’hg to 
the travel expense of 
a sheriff commisslon- 
ed to return a fugi- 
tive from justice to 
this State. 

Your request for an opinion of this depart- 
ment relating to the tr.avel expenses of a sheriff com- 
miasloned to return.a fugitive from justice contains 
several question which, for the sake of clarity, will 
be stated and answered separately. 

Question No. 1 la as follows: 

“Will you please advise me vhetlier 
it is lawful for me to approve and the 
Commissioners1 Court to pay the sheriff 
and hi’s deputies under the provisions of 
Article 6877-l,,Vernon’s.Annotated Texas 
Statutes, for any mileage incurred &- 
side of the State of Texas?l” 

Articles 1005 ind 1006,; Vernon’s Code of Crl!n- 
lnal Prqcedure, respectively read: 

“Art. 1005: 

‘When the Governor deems it proper 
to demand a person who has committed an 
offense in this State and has fled~ to 
another State or territory, he may com- 
mission any suitable person to take such 
requisition. The accused, If brought back 
to the State, shall be delivered up to the 
sheriff of the county In which it I.1 al- 
Zeged he has committed the offense. 

“Art. 1006: 
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"Section 1. The officer or person so 
coknlggloned shall receive as compensation 
the actual and necessary traveling expenses 
upon requisition of the Governor to.be al- 
lowed by such Governor. and to .be~ paid out 
of the State Treasury upona certificate of 
the Governor.reciting the se~rvlces rendered 
and the allowance therefor; 

"Section 2. The Commissioners Court 
of the county where an offense is commit- 
ted may in Its discretlon,,on the request 
of the Sheriff and the recommendation of 
the District Attorney, pay the actual and 
necessary traveling expenses of the offi- 
cer or person so commissioned out of,,any 
fund or funds not otherwise pledged. 

A sheriff, deputy sheriff, or other peace of- 
ficer who goes to'another state after a fugitive from 
justice may not be legally paid his actual and,neces- 
sary~.travellng expenses by either,the State or county 
under.the provisions of Article 1006, unless he was 
commissioned an agent of the State by the Governor in 
accordance with the provisions of Article 1005. 

You have advised us that the Commissioners' 
Courts of Travis County has allowed the sheriff~and his 
deputies ~s&x centa,.per mile for the use and operations of 
their personally owned automobiles as authorized by aec- 
tion (c) of Article 6877-1, Vernon's Civil Statutes. 
This Article refftrlcta the payment for such mileage to 
miles traveled to and from points within this State", by 
ouch officers in the performance of their official duties 
as sheriff or deputy sheriff. 

This department stated in Opinion No. V-525, 
dated March 23, 1948, that if a sheriff or other peace 
officer of this State should execute In ano,ther State a 
warrant of arrest or capias.lssued in this State, such 
an arrest would be without authority of law, and such 
officer's position would be no better or different from 
that of a private citizen,, and<that a sheriff or other 
peace officer of this State has ,no jurisdiction beyond 
the boundaries of his State. 

Ithas been for many years'the opinion of this 
office that when a sheriff, his deputy, or other peace 
officer has been commissioned by the,Governor as an 
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agent of the State, under Article 1005, such person in 
performing his duties as such agent does not act in the 
dual capacity of both agent and officer, but at all times 
acts only as such agent until he has completed the pur- 
pose.for which he was appointed, and travels both with- 
in and without the State in that capacity. Oplnlon No. 
286.2, Report, and Opinions of the Attorney General, 1930- 
1932, p. 291; Opinions Nos. O-1016 and~ O-4444.. 

The',form of commission lssued'to an agent of 
the. State whether he be a sheriff, other peace officer, 
or a private cltizen,.has for several years contained 
this significant provision: 

.~ 
"I do hereby 'direct the :said 

to rheive said fugitive; bring. .*.*.. 
to this State and deliver . . . to the 
Sheriff of the County of . . . inside 

.. .the jail of.said County." 

when the.agent.haa fully performed the duties 
imposed.upon him by the foregoing provision, and not be- 
fore, his agency is automatically terminated.. 

For the reasons'heretofore stated,lyour first 
question is an3wered.i.n the negative. 

Question..Ro. 2 ,is, as follok: 

'Will you please advise me,whether 
it is lawful for me to approve and the 
Cofmnlaaloners' Court to pay an agent of 

: the State of Texas, commissioned by the 
Governor In accordance with the provisions 
of Article'l005, V.C.C.P., any additional 
gum over the actual and necessary travel- .' 
lng expenses paid to him by the State of 
Texas for receiving a-fugitive from'jus- 
.tlce from the.~authorities of another state, 
and returning him to -Travis County, Texas? 
(Rmphaa~s added) :. 

._ .' 
In answer to your second question, It 1s our 

opinion that neither the State nor the county may legal- 
ly pay an,agent of the State any more than his actual 
and necessary~traveling expenses. Under the law as it 
.now,exlsts, the payment of such expenses is an obliga- 
tion of .the Stateanditis presumed the State, will respect 
its obligation. Of course, if the State fully pays such 
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expenses, the county cannot supplement what the State 
has paid,'.for the ngent has received a&l the law has al- 
lowed him. However, should the State refuse to pa.y him 
any legitimate item or items of expense actually and 
necessarily incurred by him as such agent, then the Com- 
missioners' Court may in its discretion pay the same in 
accordance with Section 2, Article 1006, V. C. C. P., 
but it may not legally pay him any mileage for the use 
and operation of his privately owned automobile for 
miles' traveled either within or without the State, un- 
der the provisions of Artlcle.6877-1. Therefore, gourd 
second question should be answered in the negative. 

Our answers to questions Nos. 1 and 2 make it 
unnecessary to answer your questions Nos. 3(a),.,3(b), 4, 
5 and 6. 

Question ko. 7 is as follows: 

"If, in answer to any of the above 
questions, you hold that it is lawful 
for me to 'approve and the Commissioners' 
Court ,to 
Texas, 

pay to an agent of the State of 
commiasloneh-by the Governor .in aa- 

cordance with Article 1005, V.C.C.P. any 
amounts whatsoever under the provisions 
of Section 2 of Article 1006, V.C.C.P. 
then can the Commissioners' Court require 
that an application be made by the agent 
and an estimate of the mileage, and the 
expenses to be paid an agent of the State 
of Texas, commissioned as above set out, 
before he proceeds to some point outside 
theate of Texas to receive from the : 
authorities thereof a fugitive from jus- 
tice?" (Emphasis added) 

Section 2 of Article 1006 does not lmpose'up- 
on a county, as it does upon the State of Texas, the 
mandatory duty of paying the actual and necessary tra- 
veling expenses incurred by an agent of the State in the 
performance of his duty. The Commissloneral Court may. 
or may not in Its dlscretlon ~pay'such expe~naes in ac- 
cordance with Section2 above. This belngtrue, we know 
of no legal reason why the Commisslonersl,.Court may not 
require an agent of the State, before he leaves to ful- 
fill his mission, to file with It an estimate of the ac- 
tual and necessary expenses, including actual coat of , 
transportation, he will~incur in making the trip. 
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3urmARY : 
1. A Commissioners' Court under 

Article 6877-1, V. C. S., has no auth- 
ority to pay a~gheriff or his deputies 
any mileage for the use and operation 
of their personally owned automobile 
for miles traveled outside of this State. 

;....! ;. Authority for payment of actual expenses 
.is set out in Article 1006: 

2. A prerequisite for compensation 
for traveling expenses beyond the State 
line la that the officer be commissioned 
by the Governor to return a fugitive from 
justice. If so commissioned, he shall be 
paid his actual and necessary traveling 
expenses either by the State or the Commie- 
sloners' Court in its discretion, but not 
by both. Article 1006, V.C.C.P. 

3.'~A sheriff commissioned by the 
Governorto return a fugitive from another 
State travels as an agent of the State and 
not as a sheriff, and would not be entitled 
to compensation in'excess of his actual and 
necessary 'traveling expenses.. Attorney 
General's Opinions Nos. 2682, O-1016 and 
o-4444. . . 

4. '. It la the duty of the State to 
pay the actuaLand necessary traveling 

-expenses of an agents of the State. How- 
ever, should it refuse to pay him any 
legitimate item or items of such expense, 
the Commissioners1 Court may In its dis- 
cretion pay the same in accordance with 
Section 2,'Article 1006, 'V.C.C.P., but 
'may not pay him any mileage for the use 
and operation of his privately owned 
automobile -for miles traveled either with& 
'in or without the State under the provi- 

; along of Article 6877-1, V. C.. 3: 

5."If a Commis3ioners~ Court agrees 
to pay the actual and necessary traveling 
expenses of an agent. of the State in re- 
turning a fugitive from justice, said 
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Commissioners~ Court may require an esti- 
mate of such expenses before the agent 
proceeds to a point outside the State. 

Yours very truly, 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

BW:mw 

By 

Burnell Waldrep 
Assistant - 


