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Hon. L. A. Woods ODiIliOD No. v-591 
State Superintendent 
Department of Education Re: 
Austin, Texas 

Attn.: Hon. T. M. Trlmble 
First Assistant 

Dear Sir: 

Ellglbillty of voters 
residing in county- 
line school districts 
to vote for certain 
county school trus- 
tees. 

We refer to your recent request made at the 
instance of the County Sohool. Superintendent of Jim 
Wells, County for an opinion on the folldwing submitted 
.f%~ct,~: 

San Diego~ Independent School Die- 
trict is a county-line consolidated in- 
dependent school district; its boundaries 
include area lying in Duvall County and 
extends into Jim Wells County to include 
area lying in said county; the school dls- 
trict Is under the jurisdiction and ad- 
ministrative control of the Duval Coun- 
ty School Board. 

You request an opinion on the following sub- 
mitted question: 

“Whether qualified voters living in 
Commissioner’s Precinct No. 2, Jim Wells 
County, Texas, and residing in voting pre- 
cinct No. 6, Jim Wells County, Texas, but 
residing within the San Diego Independent 
School District (part of which extends in- 
to Jim Wells County) may legally vote for 
the Jim Wells County School Trurtee for 
J~im Wells County Commissioner’s Precinct 
No. 2; end for County Trustee at large 
for Jim Wells County.” 

Presumably, the San Diego Conrolidated Inde- 
pendent School District was created in accordance with 
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Article 2742b, Sec. 5b, or Article 2742a, Sec. 5a, Ver- 
non's Civil Statutem; and under the provisions of said 
laws, Duval County was designated the county having 
supervision of said consolidated districts. See al80 
Articles 2743 and 29228, V. C. 9. 

Section 8 of Article 2742b, provider: 

'One County Trustee shall be elected 
from the County at large and one Proa each 
Commlssionern4n Precinct bv the voters of 
the dlstrlcts m 
County Trusteesand no school district not 
under the suuervlsion of such ,trustee shall 

ion. (Acts 1927 
x Pi 

phasis added throughout-this 
228 &II: 

opinion I. 

Article 2745a, also providing for the election 
of county trustees by county-line school district vot- 
ers, reads: 

"At an election for county school trus- 
tees, all persons who are otherwise gualifi- 
ed to vote for county school trustees and, 
who reside in a county line school district 
shall be entitled to vote for county school 
trustees of ths county having management and 
control of such county line ~district, even 
though such voters reside in that portion 
of the county line district lying outside of 
the county having management and control of 
the county line district. 
Acts 1939, 46th Leg., P.S.) 

(H.B. No. 566, 

Article 2676 a8 amended by Acts 1934, 43rd 
Leg., 2nd C.S., Chap. 48, Section 1, provides, in part, 
88 follows: 

"The general management and control of 
the public free schools and high schools in 
each county, unless otherwise provided by 
law Shall be vested in five (5) county school 
trustees elect,ed:from the county, one of vhom 
shall be elected from the county at large by 
the qualified voters of the common and con- 
solidated Independent school districts of the 
county, and one from.each Commissioners' Pre- 
cinct by the qualified voters of each Commis- 
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sloners' Precinot. . .' 

It Is readily seen that had it not been 'other- 
wise provided by law" Article 2676 would have been appli- 
cable in the determination of what county board would 
have the general menagement and control of the public 
free schools and high schools in each county and the de- 
ters&nation of the manner in which the county school 
trustees offices should be filled in an election held for 
that purpose. 

It is, however, otherwise provided by law in 
Article 2742b, Sections 5a, 5b and Article 2743, that 
the general supervision and control of a county-line 
school district shall be In that county designated In 
the proceedings creating the county-line district. 

Further Section 8 of Article 2742b mpecifi- 
tally providea (lj that only those voters 'under the 
supervision of the county trustees" may vote for the 
trustee at lar 

? 
e and a trustee from their Commissioners' 

Precinct, and 2) 
pervislon,,of 

"no school district & under the su- 
such trustees shall participate in their 

election. Accordingly, the voters residing in that 
portion of the San Die 

8 
o Independent School District 

which is In Jim Well8 ounty and which Is under the 
supervision and control of Duval County may not legal- 
ly vote for the designated county school trustees of 
Jim Wells County. 

However, Article 2745a authorizer all persons 
vho are otherwise qualified to vote for county school 
trustees and who reside In a county-line school dis- 
trict 'to vote for county school trustees of the county 
having management and control of such county-line dis- 
trict even though such voters reside In that portion of 
the county-line district lying outside of the county h&x- 
ing management and control of the county-line district. 

SUMMARY 

The qualified voters residing in 
that portion of the Consolidated San 
Diego Independent School district which 
is in Jim Wells County, which district 
is und.er the management and control of 
Duval County, may not legally vote for 
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the county school trustees of Jim Wells 
county. Article 2742b, Section 8, Ver- 
non'r Civil Statuter. 

..:, ., ~ Yours very truly, 
ATTORNEY QEI'IERAL OF TFXAS 

CEO:mw Chester E. Ollison 
Assls tant 


