
June 5,"I.948 

Hon. C. E. Belk, Administrator 
Board of Plumbing Examiners 
Austin, Texas opinion No. V-599. 

Re: Legality of a public 
service company's pip- 
ing a building for 
natural gas without 
a State plumbing li- 
cerise. 

Bear Mr.' B&k: 

We quote fro21 your.recent ,request for anopln-. 
ion in part as follows: 

"Under Section 3, paragraph (c) of 
Senate Bi11,~188, 50th LegislatuPe, ,(The 
Plumbing License Law ,of 1947) a pubI.~c 
service company is exempt froin the'license 
requirement in the laying, maintenance and 
operatio,n of'its ~service maSns"o~r lines 
and the installation, aLteratidn, adjust-: 
ment, 'repair; ~removal aha renovation of 
all types of appurtenances, equipment and 
appliances." The question has been 'raised 
as to whether or not this gives'to these' 
cofipanies the permissio~n to pipe houses 
for natural gas. This ho~use piping .could 
apply to neither new construction or re- 
modeled constr~tion.~ (Parenthetical aa- 
dition ours) 

The exemptionto which you refer reads: 

~"Sec. 3.~ The following acts, work 
and c'onductshall be' expres.sly permitted 
without license: 

"(cl .'. .,plurnbing work~dohe by per- 
sons engaged by'any 'public service.compang 
in the'laying, aiaintenance ard op'cration 
of its service mains or lines and the in- 
stallation, alteration, adjustment, repair, 
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removal and renovation of all types of ap- 
purtenances, equipment, and appliances; 
. . .” 

At the outset, we wouLd note that the exemp- 
tion with which we are concerned refers only to *‘per- 
sons engaged by any public service company.” This De- 
-ment held in Opinion V-333 that only a natural per- 
son may be issued any license authorized by the Plomb- 
ing License Law of 1947. A license cannot be issued to 
a fina or corporation as such. Therero re , what we have 
to say hereafter with reference to the exemption about 
which you have inquired will be pertinent to the em lo - 
ees of public service companies, 
%ii&se~ves as such. 

and not to the c&es 

The exemption we are concerned with, being 
that extended to public service company employees, ezn- 
bodies two expressions of exempted work or conduct. The 
first is “in the laying, maintenance and operation of its 
service mains or lines”; the second refers to “the instal- 
lation, alteration, adjustment,. repair, removal and reno- 
vation of all types of appurtenances, .equipment and ap- 
pliances .” 

With respect to the laying, maintenance and 
operation of service mains and. lines,~ s,uch an expression 
of authority indicates’that the employees may do what- 
ever is neoesssry to service the customers of the pub- 
lic service company alld to facilitate~and~ accomodste the 
distribution of the product that it has for sale in so 
far as the employee confines his conduct to the service 
mains and lines of the company, The authorization of-ex- 
emptea work on service mains and lines does not extend 
to ninina t.he constier’s house or-din&! for consumo- 
tion of ihe gas, as there is no logical o$ practical con- 
nection, that we can observe, of such activity with ser- 
vicing the mains or lines of the company. It is hour view, 
therefore, that any further service by the employees of 
the public service company in piping the house or build- 
ing for the consumer is .a departure from the authorized 
exempted conduct. allowed to such employees. 

The second expression: of authorized exempted 
conduct, which refers to the installation, alteration, 
adjustment , repair, removal and renovation oft appurten- 
antes, equioment and appliances,is, for all practical 
purposes, the same authorization as that granted in the 
exemption to appliance dealers. We attach no~signifi- 
cance to the fact that the sereral terms “appurtenances, 
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equipment.and appliances" are used. 'In our Letter Opin- 
ion R-914, dated December 6, 1947, addressed to your of- 
fice, we used the following language: 

wThe grant of authority to install ap- 
pliances carries with it the power to do all 
that is necessary to render the appliance us- 
able or serviceable for its intended purpose, 
which will include a union with or extension 
to the base piping installation on the prem- 
ises in whatever position it may be found by 
the appliance dealer or his employee, if nec- 
essary to render the appliance serviceable. We 
do not restrict appliance installation to-the 
mere application of a *union joint' to the ap- 
pliance, and the attachment by'that mans to 
a pipe outlet extending from the.wall, although 
in a given situation that may be all~that is 
neoessary to install the appliance." 

The authority "to do all:that is necessary to 
render the appliance'usable or serviceable for its intend- 
ed purposew does not grant authority to pipe the house or 
builaing . 

The exanption provided'for employees 
of public servioe companies from the license 
piwvision of The Plumbing"License Law of 
4947, Acts 50th Leg.;S. ~B. 188, ao'es not 
‘grant such'employees authority to pipe a 
house .or building without having a State 
plumbing license. 

Yours very truly, 

LPPROVED: ATTOFNEYGENERALOF TFXAS 

BY 
.TTORQEY GENERAL. 

WC:jmc 


