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THE ATTORNEY GENERAL
OF TEXAS

'zﬂnsnis;fr!uamé

~ FAGAN DICKSON

FLRET ABSISTANT
July 10, 1948
Hon, L, A. Woods @ Opinion No. V-631
State Superintendent -
Department of Education Re: The ststutory salary
Austin, Texas . : of an elementary
- - . school prinecipal

Attn,: Hon. T, M, Trimble, whose school 18 in

First Assistant a bullding separate

from the high school
bullding and has

" less than nine teach-
ers.

Dear Sir:

. We refer to your letter of recent date where-
-in you request our .opinion on the above captioned mat-
ter. We quote from your letter as follows:

| “Article III, Section 2, paragreph
-6 of B, B, 295, an Act of the 50th Leg-
vislature, reads as follows. :

"'Elementary and juntor high school
principals in a school district having a
four-year high school may receive an addi-
tionel allowance of Two Dollars and Fifty
Cents ($2.50) per month for each elemen-
tary teacher under his supervision, if the
school in which he 18 teaching is located

1n a building apart from the high school

* bullding or if he devotes fifty per cent
(50%2) or more of his time to supervision
and the school employs nine (9) or more

- teachers, but in no event shall he receilve
more than twenty-five Dbllars ($25.00) per
month additional. '

Following the line of thought in the
first part of the sentence quoted above,

- 42.50 can be allowed for each teacher under
the supervision of the princlpal of an ele-
mentary school which 1s located in a build-
ing apart from the high school even though
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the school does not have nine teachers, as

is required in the second part of the sen-

tence, and the principal is not requirgd to
devote 50% of his time to supervision,

QUESTION: "Is the Equalization Divi-
sion of the State Department of Education
allowved to grant an lncrement in salary for
a principal of an elementary school at the
rate of $2.50 per teacher undsr his super-
vision, if his school is located in a build-

- ing separate and apart from the high school,
and the school has less than nine ‘teachers,

S We are informed further that the district in
question has a four~year high school, that the elemen-
tary school 18 accredited and that the district has a
superintendent. Therefore, paragraphs 2 and 3 of Arti-
cle III, Section 2, H. B. 295 have no application.

We think that paragraph 6, above quoted, is
clear and unambiguous., It provides that an elementary
8chool principal, as well as & junior high school prin-

-cipal, in districts having a four-year high school may

recelive an increment of $2.50 per month for each ele-
mentary teacher under his supervision under elther one

of the following conditioms: (1) "if the school in which
he 1s teaching is located in & bullding apart from the
high school building: or (2) "Aif he devotes 50% or more
of his time to supervision and the school employs nine or
more teachers. = The maximum increment such & principal
may receive thereunder is fixed at $25.00 per month.

The word "or" as used in said paragraph and
emphasized hereinabove 1s used in the disjunctlve sense.
When the term "or" is used, it 1s presumed to be used in
the disjunctive sense unless the legislative intent is
clearly contrary. Sutherland Stat.Const.,3d Ed. Vol. 2,
Sec. 4923, We find no provision in this law which re-
quires or compels the construction that or" should be
gsed in the conjunctive sense, Therefore,“the clause

and the school employs 9 or more teachers may not be

and was- not intended to be considered as an additional
condition to be read in conjunction with "if the school
in which he 1s teaching is located 1n a bullding apart
from the high school bullding.

The Legislature, we bellieve, clearly expressed
in said paragraph & an intent that an slementary school
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principal in such a district teaching in & school locat-
ed apart from the high school building (thus removed from
the immediate assistance and advice of the superior school
authority, the school superintendent, and left to admin-
ister his school in a large capacity} should be paid the
increment as provided, even though the school employs less
than nine teachers,

SUMMARY
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partment of Education 1s allowed to grant
an increment in salary for & principal of
an elementary school at the rate of $2.50
per teacher under his supervision if his
school 18 located in a bullding separate
and apart from the high school even though
said school employs less than nine teachers.
Acts 50th Leg., 1947, H.B. 295, Art, I1II,
Sec. 2, paragraph 6.

cht 22

Yours very truly,
ATTORKREY GENERAL OF TEXAS

M 7O

Cheeter E. Ollison
Assistant

APPROVED:

ASSISTANT
RNEY GERERAL



