T ATTORNEY GENERAL
OoOF TEXAS

AUSTIN 11, TEXAS
JOHN BEN SHEPPrERD

ATTORNEY GENFRAL

August 6, 1948

Mrs, B, B, Sapp, Director Opinipn No. V-654
Teacher Retirement System
Austin, Texas Re: The legality of refund-

ing the balance of a
teacher s annuity when
he has chosen to return
frou retirement to ac-
tive teaching.

Dear Mrs, Sapp:

We refer to your letter request which states
in substance that a teacher accepted regular service re-
tirement benefits from this department August 31, 1946.
He drew a regular monthly annuity until October 15, 1947,
when he returned to the teaching profession. Then in
compliance with Section 5, Subsection (1) of Article
2922-1, V. C., S,, the Teacher Retirement Law, further
annulty was dlscontinued.

When retirement became effective, the smount
of money standing to the credit of the teacher was $459.-
90, Your records show that he drew in an annuity $219.-
10 leaving a balance of $240.80.

You stated that this is the first case that
you have had of a retired teacher returnl to the teach-
ing profession subsequent to August 31, 1942.

The teacher has asked for the refund of his
money and you reguest our interpretation and instruction
in this matter, '

' Subsection (1) of Section 5 of Article 2922-1,
V, C, S., as amended by Section 3 of H. B. 602, 48th Leg-
islature, Acts 1943, and Section 6 of S. B. 282, 50th Leg-
islature, Acts 1947, reads in part:

¥. . .Any member who has accepted service

retirement shall be ineligible and disqual-

ified to resume and/or continue tesching in
the public schools of Texas, and also shall
be Ineligible and disqualified to be other-
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wise employed as a teacher under this Act;
provided, however, that during the present
world conflict, commonly called *World War
II', and for a period of twelve (12) months
thereafter, & retired menber who retired
August 31, 1942, and prior thereto, and on-
1y such retired member shall hot be inell-
gible and disqualified as above stated but
may be enployed as a teacher under the terms
of this Act; . . . provided further, that
any retired member who accepts employmeat
as a teacher, except in the present world
conflict and for twelve (12) months there-
after, as above specified, shall ferfelt
all rights as & retired teacher and any
and a1l clalms to any retirement dbenefits
under this Act; provided further, that
every retired member 1s charged with the
knovledge of all these provisions and by
returning to teaching shall be deemed to
have accepted the zame.

Prior to the amendment of Subsection (1) of -
Section 5, Article 2922-1 by H. B, 602, supra, in 1943,
the Teacher Retirement Law dild not contain the prowvi-
sions above quoted or provisions of like substance er
> grt. The effective date of H., B, 602 was May 28,
1l .

This office in Opinion Ho, 0-5097, approved

Feburary 15, 1943, thus prior to the enactment of the
rovisions above quoted, advizsed that under the Teacher

etirement Lawv a3 it then existed, the Legislsture in-
tended that & person retired for service under said lav
shall not be reemployed as a teacher in the public schools
of Texas, or as & teacher defined under the Act. That
opinion also pointed out that it is settled, under suth-
orities therein cited, that the State of Texas may pre-
scribe the qualifications of teachers and name the con-
ditions under which the privilege of teaching may be exer-
cised, The Legislature has since announced that intention
in clear and unequivocal language by the addition to the
Teacher Retirement Law of subsequent amendments above
quoted in H, B, 602 and S. B. 282, supra, and has in addi-
tion thereto provided that "any retired member who accepts
employment a8 & teacher (excepting certain teachers de-
signated therein) shall forfeit all rights as a retired
teacher and any and all claims to any retirement benefits
under the Act,
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The Legislature in Section 13 of Article 2922-
1, in the 1937 Act creating the Teacher Retirement Sys-
tem, reserved the right of amendment . But even without
this reservation, the rule is "that the right of a pen-
sioner to receive monthly payments from the pension fund
after retirement from service, or after his right to par-
ticipate 1in the fund has accrued, is predicated upon the
anticipated continuance of existing laws, and 1s subor-
dinate to the right of the Legislature to abolish the
pension system, or diminish the accrued benefits of pen~
sioners thereunder . " City of Dallas v, Trammel
129 Tex. 150, 101 S.W.(2d) 1009 at 1013,

Furthermore, we are advised that the teacher
in question,when he made application to be retired un-
der the Teacher Retirement Act, executed the required of-
ficlal form therefor which contains this provision:

"I am making application for retire-
ment beneflits fully aware that

"1Any member who has accepted ser-
vice retirement shall be ineligible and
disqualified to resume and/or continue
teaching in the Public Schools of Texas
and also shall be ineligible and dis-
qualified to be otherwilse omployed as
a teacher under this Act,'"

Subsection (1) of Section 5, as amended, itself provides
that "every retired member is charged with the knowledge
of 811 these provisions and by returning to teaching shall
be deemed to have accepted the same.

We are advised that the teacher in question
wvas retired for service on August 31, 1946, Those pro-
visions, therefore, in Subsection ( 35 of Section 5 re-
lative to teachers retired on August 31, 1942, and prior
therseto, would have no application to this teacher and
reguire no further consideration herein.

Under the facts and expressed law stated here-
in, the retired teacher in question by his acceptance of
employment as & teacher in the public schools of Texas
subsequent to retirement for service has forfelted all
his rights to any and all claims to any retirement bene-
fits under the Teacher Retirement Act,

It is8 well settled that the mere circumstance
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that a part of the pension fund i1s mede up by deductions
from the agreed compensation of employees does not in it-
self glve the pensioner & vested right in the fund, and
does not make it any 1less & public fund subject to the
control of the Legislaturs, City of Dallas v. Trammel,
supra. The Leglslature not having provided that the con-
tributions by way of deductions made from the compensa-
tion of a teacher and pald into the Teacher Retirement
Fuand should be refunded to a teacher retired for service
where that teacher after service retirement resumes teach-
ing in the public schools of Texas, in violation of the
provisions of Subsection (3), Section 5, Article 2922-1,
as amended, no authority rests in the Teacher Retirement
System to award such refunds.

SUMMARY

Where a teacher retired for service
subsequent to August 31, 1942, the retir-
ed teacher by his acceptance of employment
as & teacher in the public schools of Texas
subsequent to retirement for service for-
feits all rights to any and all claims to
any retirement benefits under the Teacher
Retirement Act. Art. 2922-1, Sec. 5, Sub-
sec. (3), V. C. S., as amended; City of
Delias v. Trammell, 129 Tex. 150, 101 S.W,
(24) 1009, No authority reste in the Teach-
er Retirement System to thereafter make any
annuity or refund payments to such teacher.

Yours very truly,
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