THE ATTORNEY GENERAL

OF TEXAS
AUSTIN, TEXAS

August 9, 1948

Hon. Nathan M. Holt _ Opinion No. V-658

County Attornsy -

Panola County Re: The legality of paying
Carthage, Texas to the surviving widow

of a County Commission-
er the salary which he
could have earned dur-
ing the remainder of
his term of office.

Dear Sir:

Reference is made to your recent request which
reads, in part, as follows:

"This office has been reguested to ren-
der an opinion on the question of payments to
- a surviving widow of the remainder of the sal-
ary that could have been earned by a Commis-

. sloner of this County during the remainder of
his term of office."

- In your brief which was appended to the re-
quest and which concluded that your question should be
answered in the negative, you submitted the followlng
facts:

"J K, Holt, commissioner of Pret.2,
Panole County, Texss, dled July 1, 1948
His surviving widow, Mrs. Etta Finklea Holt,
nov demends that she be pald in a lump sum
an amount equivalent to the salary that
would haeve been earned by her husband for
the remainder of his term in office. Hls.
salary was $300,00 per month. The Commis-
sioners! Court, being in sympathy with the
widow, now: desires to pay the amount, and
hes passed an order that this amount be paid
out of the General Fund. The Commissioners!
salaries are patd out of the Road and Bridge
fund in this county as the necessary trans-
fers to effect same were made at the begin-~
ning of the year.



Hon. Nathan M. Holt, pager2 (V-GSS)

In the case o lveston H, & S.A, Ry, v.
" Uvalde County, 167 S W.(24 (civ.App., 19&2 error re-
fused) the court said:

"The Commissloners®' Court of & coun-
ty has only such powers as are expressly
or by necessary implication given 1t by :
the Constitution and statutes of this State,"

We have not found any provision in the Consti-
tution or any statute which authorizes Commissioners?!
Courts to make such a payment. On the contrary, Section
52 of Article III of the State Constitution provides, in

part:

"The Legislature shall have no powver
to suthorize any county, city, town or
other political corporation or subdivision
of the State to lend its credit or to grant
_ public money or thing of value in aid of, or
ey to any individual, aaagciation or oorpora-
tion whatsoever . . .

- S Sinee the payment in question would only be a
gift and not in payment for services rendered by the
claimant, and in view of the foregoing, it 1s our opin-
ion that you are correct in your conclusion that the
Commissioners! Court may not pay to the surviving widow
of a deceased County Commissioner the remsinder of the

' salary that could have been earned by such County Com-
missioner during the remainder of his term of offlce.

'SUMMARY i

The Commissioners' Court may not pay
to the surviving widow of a deceased Coun-
ty Commissioner the remainder of the salary
that could have been earned by such Coun-

" ¢ty Commissioner during the remainder of his
term of office had he lived.

Yours very truly,
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

, _ Brucée Allen )
BA:h:mw Assistant




