
March 25, 1949. 

Hon. Joe J, Newman Oplnlon No. o-79& 
County Attorney 
TrlnltJ County Rer The m~xlmum compenaatlo8 oi 
Cfroveton, Texss County AttorneT, Couuty Clerk, 

County Tax Assessor-Colleotw, 
and County Treasurer au& qubs- 
tions relating to the duties 
0r County Treamrer. 

Desr Sir: 

You have requested aa opinion on several quos- 
tiOnB, the first tV0 of vhlch are: 

"1. Uhat Is the maximum compensaW3n 
that the County Attorney, County Clerk, and 
Count? Tax Collector-Assessor may retain as 
rees of orrlce in Trinlt~ County? Each of 
said officers vere alloved to retain the mm 
of Three Thousand Dollars in 1944. 

n2. What is the maximum amount 0r roes 
that the CoyAy Treasurer rsr retain In Trin- 
itg County? _. 

Trlnltq County has a population, aooordlng to 
the 1940 Federal CenSUS, Of 13,075 inhabitants. we -0 
informed bg the Comptroller that the Commlssloners' Court 
ha8 placed all County and preclaet officer8 (vlth the 
exoe$&lon of the Sheriff and Constables, vha are on a 
,Salary basis by virtue of Article XVI, Section 61 of the 
Texas Constitution) on a ree basis, Therefore, the COB- 
pens&ion of the County Attorney, County Clerk, and Couu- 
ty Tax Assessor-Collector is goveweb by the p~ovl8lon8 
of Article 3883 and 3891, It vas held In Attorney Gen- 
eral** Opinion Boo V-13 that the nsximum compensation 0r 
such orrloers ia counties of 10s~ than 25,000 Inhabitant8 
vas $3,7% 

The compensation or the County Treasurer of 
Trinity County Is govornod by the provisions of Artlolo 
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3943,~ and your second question 58 ansvered by ittdrney 
Benoral's Opinion lo. V-231, a copy of wh5ch Is enclosed. 
Th5e Opinion, which construed H, B. 258, A&a of the ~' 
50th Legislature, 1947, amending brtlole 3943, held that 
upon the effective date of that bill, .the 00~~588i~6neP~' 
Court8 of thoeo Counties governed by the Act were au- 
thoriced to 5ncPease the max5mum amount of lavrul con- 
nirsion the County Treasurer.map retain in an additlanYl 
amount not to exdebd 25 per cant of the maximum 8um al- 
loveti under the lava for 'the fircal yosr of 1944. Sin00 
the maxImum compensation the County %easurer of !h-5n$ty 

in 1944 under the proVl8lOn8~of AP- 
$2,000, hle maxislum compeneatlon nov 513 ,. 

&ool* 
. 

Your third‘question read8 a8 r0iuhfai ." 
.a Hov are the above named officer8 

paid,.ketheP by Patartion of foe8 or by 
voucher duly approved by tha order or the 
Coam.lss5~ners Cotmt?" 

It val) held In Attortiy Oenbaltr Opinion lo. 
O-6360, a copy of vh5oh 58 enclosodt . . 

?b&w the abovo ve'are forced to the 
8onclas5o~ that all the tax money collected 
br the tax collector and U8088or for the 
Gnty *ireel. reserving his comm5riioa r0r 

leetor is paid ror-the ~ssewmeat of the 
tuoe out of the rirrt tax money collected, 
in aooordanoo vlth the statuto wblah former- 
3~ applied only 
vblch lo *et out 
tax collector 5s 
oollooting the tax m&o7 oollieteb by him 
ia ~oocudame vith the stat&i rhioh, priar- 
t* the coamliaation or t& twwtu OffiOOB, 

led only to the tax oolfootor (Art1c4. 

' %IV answer to hour qia&n, thmwf&*, 
ir that the tu colleotor 8nd l mea a o r  rhall 

. ,. 
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pay into the county treasury all the county 
tax money collected by him except such as he 
reserve8 as his commission for the sw 
of same, on the total amount collected, and 
that he has no authority of law to resewe 
any payment out of the tax money oollectod by 
him vhlch vould go to himsblr by va$ of com- 
pensation for hi8 aasossment 0r taxes. 

Therefore the Aasossor-Colleator may rotaln 
his commlssIons for the collection of county taxes and 
deposit the remainder of the tax money In the treasury, 
pueF cannot retain compensation due him for. asseeslng 

. 

Articles 2549, 3883 and 3890 provide: 

Article 2549: 

“As soon a8 ,sald bond be given and ap- 

E 
roved by the CommIssloners Court, and the 
omptlroller , an order shall be made and en- 

tered upon the minutes of said Court deslg- 
natlng such banking corporation, association 
or Individual banker, as a depository for 
the funds or said county until sixty (60) 
days after the time flx6d for the Wxt,se- 
lectlon of a depository; and thereupon, it 
shall be the duty of the county treasurer of 
said county Immediately upon the making of 
such order, to tranafep to said depository 
all the funda’belbnglng to said county, as 
well as all fund8 belonging to any district 
or other munlolpal .s~bdivlslon thereof not 
selecting Its ovn depository, and immedl- 
ately upon receipt of any money thereafter, 
to deposit the same with said depository to 
the credit of tiald~gounty, district and mu- 
nlclpalItle8. O e . 

Article 3883s 

‘Except a8 otherwise provided ln this 
Act, the annual fees that may be retained 
by proclnot, county and district. officer8 
mentioned In this Article shall be as fol- 
lows: * 0 *” 
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Article 3890: 

'%e amouuts alloved t6 each officer 
mentioned In Artlole 3883 may be retained 
out of the fee8 collected by him under ex- 
isting lave; but In no case shall the State 
or county be responsible for the payment of 
any sum vhen the fees Collected by any of- 
ficer are less than the'maxlmuiu compensation 
alloved by this chapter, nor be respon6f;ble 
for the pay of any deputy or assists&. 

In ~construing the above statutes the cOmQ158-- 
slbn of Appeals In Oreer v. Hunt county, 249 S. W. 831; 
stated: 

*When this statute (nov Art. 2549) la 
complied with, county funds are carried on 
the books of the depository in the name of 
the county, and the treasurer has no lntor- 
est In these funds f%rther than that he ha8 
authority, by virtue of his official duties, 
to check on~the account to di8ChargO county 
warrants drawn by the proper authtirltles and 

P 
resented to hIdp ror payment B.S. aPt. 2449 
nov Art. 2554). This authority necesssrlly 
ceases, Ipso facto, upon the election and 
qualification of his successor0 Ho change 
Is required or made in the aCcount, as it 
remains In the name of the County, The 
treasurer upon suprendeplng hi8 office, 18 
therefore not required to pay over or de- 
liver to his 8uccessor any county fund8 If 
he has complied vith the lav and deposited 
all moneys received to the account of the 
count From the exprees lenguage 0r Axtl- 
cle 2 44 (nov Art. 2549) It would seem to %* 
be the duty of the treasurer to deposit to 
the credit of the county all sums collected 
by him. which would include his COULts58SlOn8~ 
be think the Intention of the depository 
statutes vas to require this to be done and 
to require the payment of the treasuPer'8 
Comml8slon~ upon warrants regularly issued 
as In the case of other clalam against the 
county. It may be noted In this regard that 
article 3888 (nov Art. 38gO), wh5oh appears 
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to bo the only statutory provision authori8-. 
lng aounty OffiCiS~S to retain their fees 
i';rntv collooted by them, expPossly.l5m- 

artlele 3 IG 
lvilege to the officers named 5n 
1 (now Art; 38831, vhlieh does not 

include the tr&asuPer. There Is'thoPeforo 
no oxprees authority for his dPav5ng on the 
depoeltory to’pay them vlthout a properly 
dravn varrant. . i: .* 

In vlev of thd SoPogolng the County ‘heasuror 
mU8t deposit all 8~88 oolloatod by him for the CoMty-, 
in the County Depdsitoryr Ze canndt vlthhold his com- 
mi88ion8, but mu&t be paid said comd.8sioa8 by varraatr 
Poguliwly 5ssued. The C&inty Attorne a&l County,Cl&k 
are authorlriod under Artloles 3883,,$90 Snd 3891, V.C. 
S 0, to retain their foes room moneys .colloctod by them. 

we quote JOllP fifth snd Sixth queBtlOn8: 

"5. %at authority does the Count+ 
Treasurer hsve in lssulng cbeaks for cash 
without ehowlng authority or puPpoBe for 
tho same? 

"6. ' Does the County depository have 
authority to honor cheaks drawn by the 
county ‘heasursr payable to cash and not 
shoving by what authority OF for vhat pur- 
PO80 SO dl'.¶Vn?" 

Artlclo 1713 provides: 

"The aounty treasurer 8hall not pay any 
money out of the county treasury except la 
pUr8UMCe 0r a certificate or varrant':trom 
some'offlcer author58ed by law to 588~ the 
same; and, ir Buah'tPoasuror shall~have any 
doubt-of' tho legality or propriety of any 
order, decree, certlflcato or varrant prossnt- 
ed to him for payment, ho shall not 
same, but shall make report thereof e 

ay the 
o the 

comm5ssloners oomt for the5P coneldoration 
and dlrectIon." 

It was hold In the oaso of Gu8sett V. llueaos 
County; 235's. Y. 857: 
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* . payments by a county treasurer 
for thi ienerit and purposes of the couuty 
in pursuanob 0r his deslgaatlon and capacl- 
ty a8 puPcha85ng agent, made under order 
of the ooms58810nerat court or upon the re- 
qU585tiOA Of the COUJZIty jUd@ OP~COrmriSSiOU- 
dr8, 5netead of in pursuance 0r certiri- 
cates or vamanta, are poper credits In fa- 
voir or'eueh trbasuPor, lr.thereaftoP, In duo 
COUPBe, they be approved and rbtlfied by the 
@XWml58S10~P8 COUPt. Or, in other voPds, 

pose: and. that bolna true. ve think it 
could ratify the manner ln~ which they vere 
made That I t 
these, the 

d fads like 
co&t"l%$f?o~d corro0t any 

IrregulrYIltles In the manner of,payment by 
approving the expenditure ltter, and ratlfy- 
lng the troa8urer1a action. 

0-2807: 
It va8 held In Attorney General's Opinion go. 

* unless the county treasnror snd 
00mln58&4P8’ couct or the county judge have 
acted In the manner as above stated, the 
county treasurer cannot lawfully pay money 
out or the oouu$y treasury e5theP for corn- 
mlssIons due himself or for principal and ln- 
terest paymonta,on bonds, vlthout first ob- 
taining vsrrants or cer~lflcates as required 
by Artlole 1713, supra. 

In viev 0r the foregoing it is our opln5on 
that the County 'PreasuPer doe8 not have authority to le- 
sue check8 fO* a&y purpose except iA pUPBUam0 Of a CeP- 
tlflcate or wafiant from some officer authorlxed by lav 
to 58sU61 the same as required UAdOr &tiCle 1713. This 
doe8 not mean, hovever, that such authority nIU8t appear 
on the face of the check. If, hovever/the Couutr,De- 
posltory ha8 any doubt &S to the authority Of tke COUU-~ 
ty tieasurer 5ssu5ng BUph check, the'county Doposlt,ory 
ha8 the right and it la its duty to check to 8ee whether 
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the check 5s dravn In pu~suanoe of a cortlflcate or war- 
rant from 808~ officer authoriced by lav to issue the 
MIfIe bofoPe honoring eaid cheek. 

Your seventh, olghth, ninth, and tenth.qUe8- 
tlons are as follows: 

"7. Uhat 5s the meanlng or,Artlcle 2554 
relative to the depOBitOPy making a monthly 
report to the hmmi88ioners Court advi8hg 
such court as to the dally balances ror th8 
preceding quarter,of the var5ous oounty fund87 

"8. Should the depository Bend its 
monthly statements vlth its oancelled ohecks 
to the county %!easurer QP to the &nIIIIiS- 
aloners Court ror the Comm58sloner8 lnspec- 
tlon under srtlcle 25541 

“9. thder the eXiBthg EtatUt does 
ths County Treasurer have any authority to 
refuse to eubmit cancelled checks to the Corn- 
mlssloners OouPt foP their inspection? 

"10. In the event ho should Pefu8o to 
submit such cheeks for their 5nSpOtMon by 
the Comm5ssloners Court vhat action 08n be 
taken by the Commls8loners Court?' 

Article 2554, V. C. S., proiid68: 
" It shall be the duty Of 8\lch do- 

posltoiy*& make a detailed monthly statement 
to the Comm5sslonor8 C&uPt at each regular 
term of said Court shoving the dally balanoos 
to t% credit of each of the f%lnd8 on deposit. 
. . . 

we quote the rollovlng from Attorney Oeneral's 
Opiaion MO. O-6459: 

"Artlole 2554 of Qe~non's huotated 
Civil.Statutos roqulros the County Deposlt- 
ory to make to the. Colnsriislon~re* Court 
monthly statement8 at each regular tolln of 
said court showing the dally balancJo8 to the 



&n. Joe J. Hewman, page 8 (v-792) 

credit of eaoh or the funds on deposit. Ac- 
cordingly, It Is our opliilon, In ansver to 

E 
our secoiid question, that the Commlselonera~ 
ourt Is authorized to consider the bank's 

statements iesued by the Beposltory &mk 
as evidence upon which to base Its aotlon 
In approving the County 'Piieasurer's Snd 
County hdl~or~a report8 as to the cash on 
hand, . . . 

In vie; of the foregoing It Is our opinion 
that it Is the mandatory duty of the County Depository 
to make to the CosnUssloners' Court monthly statement8 
at each regular term of said Court shoving the dally 
balances to the credit of each or the funds on deposit. 
There is no provision requiring that the cancelled 
cheeks of the County accompany said statemente. There- 
fore, the Couuty D%posltory may send such MAC8lled 
ohecks to the County Treasurer to aid hIa in his report 
to the Comm58sloners~ Court as required by Article 1711, 
v. c. s., vh5oh provides: 

'He shall render a detailed report at 
ovary PegU&;tar terIII Of the COdBBiOAerB COW% 
of hi8 county of all the moneys received and 
disbursed by him, of all debts due to and 
from his county, and of all other prooeodlngs 
In his office, snd ~shall exhibit to said 
court at every such term all his books and 
accounts for their Inspection and all vouch- 
ers rel&dng to the 8ame, to be audited and 
allowod. . . ." 

It Isour opinion that v&n the County Depoa- 
ltory deliver8 the csncelled check8 to the County 'i+ea- 
surerthey become a part of the County RedsWer'a re- 
cord &nd subjeot to inspection by the Colpmlsaloners~ 
Court. 

Since the County Treasurer Is required to ex- 
hlblt,his records to Inspection by the C0nrmi8810ner8~ 
Co-t, it la presumed that suoh office@ will not refuse 
to perform a etatutory duty, and vo therefore deollno 
to ansver your tenth question at this time. 
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s- 

The maximum oomponaatlon of the County 
Attorne 

Es 
County Clerk, and County Tax As- 

seasoP- ollector in Countioa under 25,000 in- 
habitants, vhere the County officials, vith 
the exceptIon of Sheriff8 and Constables, aro 
compensated on a fee baBi8 la $3,750. hti- 
cles 3883 and 3891; A. 0. 6plnlon Ho. Q-13. 
The maxlmum compensation of the County Rea- 
8uPer In said countlee 18 $2 500. Article 
3943; A. 0. Opln5on Q-231. 4he County ‘boa- 
swer cannot withhold his o6mm5sslons, but 
mwt be paid b warrants pegal- laeued: 
Greir v. Hunt Eounty (Comm App 3.249 S.W. 
831. The Tax Assessor-Coll;ator'IPsy retain 
his comm58slon for the collection of county 
taxes, but he csnnot retaln'oompeaaatlon due 
him for assessing taxes. A. G.~Oplnion Ho. 
O-6360. The Coianty Clerk and County Attor- 
ney are authorlsed to retain their feea.and 
money aollectod by them..' Articles 3883, 
3890, 3891. It i8 the mandatory duty of tho 
County Depository to lMk8 monthly statements 
to the Commlsa50ners1 Court at each regular 
term of said Court, showing the dally bal- 
ances to the credit of each of the funds on, 
deposit. It may, hovevor, send the Wincelled 
check8 to the county 'measurer to aid him In 
his report to the CommissionerB* Court, and 
the County Treasurer must submit Said oan- 
celled checks to the Comm5sslonere1 COtAPt’S 
ln8pectlon. h=tiGleB’25!%, 1711, Q.C.S.; A. 
0. Opinion Ho. O-6459. 

APPROQED 

%42--L@ 

Yours very truly, 

ATTOBllEP GHUERAL OF TEXAS 

IRST ASSISTLLBT 
ATTORWA3! Gl?ZiERAL 

JRtbh 


