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OF TEXAS
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April 20, 1949

Hon, Geo, W, Cox, M, D, Opinion No, V=811
State Health Officer ' ' ' .

Department of Health Be: Authority of a step-
Austin, Texas ‘ father to file amend-

ed birth certificate,
Dear Sir:'

f%u submit the following questiona:

A ohild was born in wedlock on
January 28, 1941, Two years later the
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other subsequently remarried,

"Under the provisions of the last
three paragraphs of Subgeotlion 26, Rule
47a, Article 4477, V.C.S,, does the
seoond husband of the mother have the
right to file an amended birth record
showing himself to be the father of the
ochild, and further showing the surneme
of the second husband as the surname
of the child?

"Purther, do these statutory pro-
visions contemplate the filing of en
amended birth record ia only those cases
where 2 ¢hild is born to an unmarried
mother who subsequent to the birth mar-
ries the natural father of the ochilas?"

The last three paragraphs of the statute re-
ferred to in your inquiry read as follaws:

"Upon the marrlage of a mother of
a ohild, or ohildren, her husband may
file wiéh the Looal Registrar the certi-
ficate of marriage, to which may be ate-
tached a birth certificate for eeoh ahild
showing the frather's name and other data
refery to him as the father of the
ehild or ohildren,
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"And provided that if the husbhand
is deceased, divoreed, or permanently or
temporarily outside the limits of the
United States, or when the husband's
whereabouts are not known, the mother
shall have all the rights granted the
husband in filing said eertificate er
certificates,

"When the Local Registrar is sat-
isfied that the marriage has oceurred and
that the statements made on the birth cer-
tificate are true and correct, he shall
place his file date and signature on the
certificate and forward it to the State
Bureau of Vital Statisties., The State Reg-
istrar shall attaeh the certificate as a
correction to the certificate of the natur-
al birth of the ¢hild; and provided fur-
ther, that nelther the State Registrar nor
a Local Registrar shell, except where or-
dered by a ceurt of competent jurisdietion,
make a certificate of, or furnish any in-
formatlon to any person as to the birth
certificate of an illegitimate child, but
shall jssue a certified copy of the birth
certificate filed after the marriage of
the mother of ‘the child."

The quoted paragraphs pertain to the right
of a husband who marries the mother of an illegimate
child or children to rile a certificate of his mar-
riage to the mother and attach a delayed birth certi-
ficate of each c¢child showing the natural father's
name and other data referring to the natural father
as the father of the ¢hild or children, The regis-
trar must bYe satisfied that the marriage has ocourred
and that the statements made on the birth certificate
are true, and may not change a birth certifiocate of a
child born in wedlock and filed by its natural father,

We are of the opinion that a birth certifi-
cate of a child bora in lawful wedleock to natural par-
ents, duly filed in the office of the State Registrar,
may not be amended by a step-father to show, contrary
to a birth certificate filed by the natural father,
that he, in faet, is the father of the ohild, The
stoprntilr may adopt the child and amend its birth ser-
tirficate to show a new surname the same as the adept-
ing parents, Article 5929 V.C.S. provides for the
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changing of the name of a minor., Under the case of
Pintor v, Martinez, 202 S.W.2d 333 (Tex. Civ. App.
1947, error ref, n.r.e,) the changing of the name
probably could be coupled with the adoption proceed-
ings, See also opinion 0-5950, a copy of whieh is
enclosed.

It would appear as if the last three para-
graphs of Subsection 26, Rule 47a of Art, 4477 were
inserted as an afterthought prior to the adoption of
this amended section., The only meaning they can pos-
sibly have, in addition to what is set out above, is
that upon marriage of the mother of a child (obvious-
ly illegitimate at the time) the husband (and in cer-
tain specified cases, the mother) may file, with the
certiricate of marriage, a certificate showing the
husband to be the father of the child., This certifi-
cate is attached to the certificate of the natural
birth of the child as a correction of that original
certificats. |

SUMMARY

Where a child was born in wedlock and
its birth certificate was filed by its na-
tural parents who were divorced after its
birth, the second husband of the mother may
not file an amended birth certificate show-
ing himself to be the father of the chilid,
He may adopt such child and change its name
to that of the adopting parents as provided
in Rule 47a, subsection 26, Art. 4477, V.C.S.

The above statute contemplates the fil-
ing of an amended birth certificate 1n those
cases in which a child is born to an unmar-
ried mother who subsequently marries the
natural father of the ehild,

Very truly yours,
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