
TEEATTOKNEYGENERAI. 
OF TEXAS 

PRICE DANIEL 
ATTORNEY GENERAL ( 

June 27, 1949 

Hon. Durwood Manford, Speaker 
The House of Representatives 
Austin, Texas 

Opinion No. v-850 

Re: Amendment to Joint ResBlutions 
Proposing Constltutlonal Amend- 
ments. 

Dear MrIri Speaker: 

Your request for an opinion states the problem invol- 
ved : 

"The Legislature has heretofore passed and the 
Governor has signed several joint resolutFons pro- 
posing constitutional amendments to be submitted 
to the people. The date in each resolution provided 
for an election to be held on September 24, 1949. 

"It now appears that other amendments now pend- 
ing in the Legislature may be submitted to the 
people. If they are submitted, the elections 
thereon would have to be held some time after Sep- 
tember 24, 1949 because of the constitutional requlre- 
ment that each amendment be published three months 
before the election thereon. 

"To hold. two separate electLons would cause ad- 
ditlonal expense to the state. The Senate has 
passed S.C.R. 74, a copy of which Is attached, 
which provides that 'al.1 proposals to amend the 
constitution . . . . heretofore submitted by the 
Regular Session of the 51st Legislature, shall be 
voted on . . . . on the second Tuesday in Novem- 
ber instead of the dates named In the proposals , . . . . . . 

"I would appreciate your advIce as to whether 
the end desired in S.C.R. 74 may constltutionallg 
be accompllshed by the method used. If it may not,' 
how may such be constLtutLonallg~done?" 
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Art. XVII of the Texas Constitution is the only provi- 
sion in that instrument concerning the method of amendment. 
In part it reads: 

"Section 1. The LegLslature, at any biennial 
session, by a vote of two-thirds of all the mem- 
bers elected to each House, to be entered by 
yeas and nays on the journals, may propose amend- 
ments to the Constftution to be voted upon by the, 
qualified electors for members of the Legislature, 
which proposed amendments shall be duly publIshed 
once a week for four weeks, commencing at least 
three months before an election, the time of which 
shall be specified by the Legislature. . . . ' 

By this Article the Legislature is given the power to 
propose amendments to the Constitution and to specify the date 
upon which the proposal shall be voted upon by the people. 
The mandatory formal1tles with which the Legislature must com- 
ply in the exercise of this broad power are that: 

(1) two-thirds of all members elected 
must vote for the proposal, and 

(2) the vote must be entered by yeas 
and nays on the journals. 

The Legislature is at llbertg to choose any method 1t 
desires for proposing constitutional amendments so long as 
none of the provisions of Article XVII are violated.1 The 
House of Representatives has chosen the vehicle of the joint 
resolution to accomplish the constitutional mandate.2 The 
Senate rules do not speclffcallg provFde that constitutional 
amendments must be proposed by joint resolution but has used 
this method for its past proposals.3 In compliance with this 
provision the 51st Legislature has passed several joint reso- 
lutions proposing amendments to the Constitution and In each 

1 Art. III, Sec. 11, Texas Constitution. 

2 Texas LegFslative Manual. Rule 17, Rules of the House. 

3 Texas Legislative Manual. Rule 45, Rules of the 
Senate. 
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of these September 24, 1949 has been specified as the date 
for an election at which the people may vote on the proposals. 

The effect of what you state the Legislature desires 
to accomplish Is to amend each joint resolution previously, 
passed and sent to the Secretary of State, so as to provide 
for an election on November 8, 1949 instead of the date 
originally specified. Prior to ratification by the people, 
a legislative resolution to amend the constitution amounts 
to no more than the required legislative proposal and a di- 
rective to the Secretary of State to publish the roposal and 
that an election is to be held on a certain date. t Conse- 
quently while the Legislature remains in session it has the 
power to reconsider the action taken In passing the joint 
resolution and amend its provious proposal.5 The effect of 
the amendment is to substitute the proposal as amended for 
that originally passed. 

Thus, In determining the procedure for amending a pre- 
vious joint resolution proposing an amendment, just as in the 
case of passage of the joint resolution in the first instance, 
the provisions of Article XVII must be considered. There Is 
no need for looklng elsewhere because the Legislature is not 
exercising its ordinary legislative function when proposing 
constitutional amendments, and the provisions applicable to 
ordinary legislative enactments are inapplicable.6 

The principle Is well stated in Dodd, The Revision 
and Amendment of State Constitutions (1910) as follows: 

"With reference to restrictions in the consti- 
tution Itself, it may be said that the legislature 
as a body for the proposal of amendments Is bound 
only by the rules speciflcally laid down in the 
article of the constitution which regulates the 
amending process -- that Is, it is not bound by the 

4 State v. New Orleang 29 La. Ann. 863; 16 C. J. S., 
Constitutional Law, Sec. 9. 

5 Doodv v. State, 233 Ala. 
V. Powell, 155 Ga, 
Entzmlnger, 

6 Collier v. Grag 116 Fla. 845, 
V. Craft, 205 Aia. 386, 87 So. 

157 So. 40 (1934); Johnson 

General, No. 1705 (February 13, 
375, Opinion of Attorney 
1917). 
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requirements that Its action as a regular legislative 
body be submitted to the governor nor by the numer- 
ous restriction8 usually imposed as to the procedure 
on regular legislative bills. . . . . ." 

The legislative~~power under Article XVII extends to 
setting the election date as well as to proposing the amend- 
ment. However, since by the constitution the proposal and 
the date are included In the one grant of power and are both 
parts of the amending process, both must be accomplished by a 
two-thirds vote. The constitutional grant is that "the Leg- 
islature . . . may propose amendments . . . which . . . shall 
be duly published . . . before an election, the time of which 
shall be specified by the Legislature. This contemplates 
that the date of the election shall be speclfled In the in- 
strument which contains the proposed amendment. The amendment 
to a joint resolution proposing a constitutional amendment 
even of the date specified for the election must then be of 
equal dignity with the original proposal. It must be proposed 
at 'any biennial session, by a vote of two-thirds of all the 
members elected to each House," and be "entered by yeas and 
nays on the journal." This is true no matter what title is 
given to that which is used to accomplish the legislative 
purpose. 

Under the rules of procedure adopted by the legislature, 
the constitutional mandate may be followed only by a joint 
resolution and not by a concurrent resolution since amendments 
may be proposed only by joint reso1utions.i' Hence ln order to 
change the date of the election provided for in the proposals 
passed by the Legislature a joint resolution to this effect 
should be passed In the same manner as was done when the pro- 
posals were originally made. 

If the amending joint resolution contains a single sub- 
ject and purpose, such as postponing the dates of the electlons 
on all proposals heretofore made by the 51st Legislature for 
amendment of the Constitution In order to furnish additional 
time for public notlce and consideration, we see no reason why 
all of such proposals may not be amended by a single new joint 
resolution adopted by a two-thirds vote of each House. 

In order to be proper, the amending resolution and each 
original proposal together must provide an absolutely certain 

7 Notes 2 and 3, supra. 



. . . . . 

Hon. Durwooa Manford, page 5 (v-850) 

date upon which the election must be held.8 It would be ad- 
visable to provide in such joint resolution that it specifi- 
cally amends each previous proposal by mentioning therein the 
number and title of each one. This would not conflict in any 
way with the constitutional prohibitions applicable to or- 
dinary legislation.9 

With regard to publication Article XVII provides that 
the "proposed amendments shall be duly published once a week 
for four weeks, commencing at least three months'before an 
election. . . in one weekly newspaper of each county, in which 
such a newspaper may be published. . ." (Emphasis added). 
It has been called to our attention that such publication of 
the amendments previously proposed has been commenced. 
Should the election date be changed frbm September 24, 1949' 
to November 8, 1949 it would follow that the publication al- 
ready made would not be applicable to the electlon to be 
held on November 8, 1949. 

Although it has been held in a suit brought after ,the 
election on a proposed constitutional amendment that sub- 
stantial compliance with the constitutional requlrement of 
publication is sufficient,10 prior to the electlon every pos- 
sible effort should be made to comply, and a stricter attltute 
will be taken by the courts.11 The publication which has 
been had thus far states that the election is to be held on 
September 24, 1949. Should this be changed, In the light of 
the strict construction rule which applies prior to adoption, 
provision should be made for a republication of those pro- 
posed amendments already published. 

8 Cartledge v. Wortham, 105 Tex. 585, 153 S. W. 297 (1913). 

9 Note 6, supra. 

10 Whiteside v. Brown, 214 s. w. 2a 844 (Tex. civ. App. 1948, 
error aismlssea W.O.J.) 

11 McCreara v. Soeer, 156 Kg. 783, 162 S.W. 99 (1914); Arnett 
v.a~lli~n, 1 2 Ga. 279 524, Kg. 186 720, S.E. 132 26 S.W. 420 2d (1936). 76,(1939); Mayer v. 

, 
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SUMMARY 

Joint resolutions proposing constitutional 
amendments may be amended to change the dates 
set for elections thereon by a joint resolution, 
so long as the provisions of Article XVII of the 
Texas Constitution regarding the number of votes 
ana entry upon the journal are complied with. 
In the light of the rules and practice of the 
Legislature, this may not be accomplished by a 
concurrent resolution. 

Yours very truly, 

ATTORNEY GENEBAL OF TEXAS 

By s/E. Jacobson 
Assistant 

s/Bruce Allen 
Bruce Allen 
Assistant 

EJ/BA/lg/wc 

APPROVED 
S/Price Daniel 
ATTORNEY GENERAL 


