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State Health Officer

Department of Health Re: The necessity for a county

Austin, Texas and c¢ity health officer to
take 2 new ocath of office
and file copy of his ap-
pointment and oath with the
State Health Department up-

Dear Sir: on reappointment.

Reference 138 made to your request for an opin-
ion relating to city and coumty health officers' filing
nev oaths of office and copies of appointment with the
State Board of Health every two years, wherein you pro—
sent the following questions:

"(1) Is it mandatory that the county
health officer, if re-appointed, file a nev
oath of office and copy of appointment with
the State Board of Health every two years, or
would the filing of the original oath of of-
fice and «SOPY of appointment comply with this
Article."

"(2) 1Is it mandatory that the city
health efficer, if re-appointed, file & nev
oath of office and copy of appointment with
the State Beard of Nealth every two years, or
weuld the filing of the original oath of of -
fice and 4COPY of appointment comply with this
Article.”

Article 4423, V,C.S., 18 as follows:

"The cosmissioners court by & majority
vete in each organlzed county shall biennial-
1y appoint a proper person for the office of
county health offlcer for his county, who
shall hold effice for two years. Said coun-
ty health officer shall take and subscribe to
the official oath, and shell file a copy of
such oath and a copy of hia appointment with
the Texas State Board of Nealth; and, until
such copies are so filed, said officer shall
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not be deemed legally qualified. Compensa-
tion of saild county health officer shall be
fixed by the commlssioners court; provided,

that no compensation or salary shall be &l-
lowed except for services actually rendered.”

Article 4425, V.C.S., is as follows:

"The governing body of each incorporat-
ed city and town within this State shall elect
a qualified person for the office of city
health officer by a2 majority of the votes of
the governing body, except in cltlies which may
be operated under a charter providing for a
different method of selecting clty physicians,
in which event the office of city health offi-
cer shall be filled as is now filled by the
city physician, but in no instance shall the
office of city health officer be abolished.
The c¢ity health officer, after appolntment,
shall take and subseribe to the offieclal oath,
and shall file a copy of such oath and a copy
of his appointment with the Texas State Board

of Health, and shall not be deemed to be legal-
ly qualiriod uatil said coples shall have been
so filea."

The Articles in question contemplate that a
county health officer shall hold office for two years
and a city health officer shall be elected for a term
of two years. Inasmuch as the tenure of office is for
tvo years, the construction placed upon said Articles
by this office is that the county and city health offi-
cer must take and subsecribe to the official oath every
two years and shall file the same together with a copy
of t%eir appointments with the Texas State Board of
Health.

Section 17, Article XVI of the Comstitution
of Texas provides:

"All officers within this State shall
continue to perform the dutlies of their of-
fices until their successors shall be duly
qualifiea.”

This section has been held applicable to a
city health officer and that such officer is entitled
to continue in office and perform the duties thereof



Hon, Geo. W. Cox, M.D., page 3 (V-891)

after his successor has been elected, legally appoimt-
ed and qualified. Black v. Lambert, 235 S.W, 704 (Tex.
Civ. App. 1921, error ref.). The same rule is appli-
cable to county health officers. Hovever, Articles
%23 and 4425 contemplate that when a county health
officer or a city health officer 1is rcappointod at the
expiration of his term of orfice that he shall "take
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and subscribe to the official oath of office and shall

file a copy of such ocath and a copy or his appointment
with the Texas State Board of Health."

The Legislature made the filing of these
coples with the State Board of Health a condition pre-
cedent to the quelifications of county and c¢ity health
officers, evidently for the purpose of enabling the '
Board and its executive head, the State Health Offiger,
to know at all times the names of all the county and
¢lty health officers within the State. Other statutes
disclose the importance of such information to the Board
and State Health Officer.

In answer to your questions you are advised
that the statutes contemplate that a county or city
health officer will take the prescribed official oath
and forvard a subscribed copy thereof, together with a2
copy of the order of appointment, to the Texas State
Board of Health. Such health officers are reputable
physicians and interested in the public health of the
people of this State, and they will undoubtedly cooper-
ate with you in this matter when they are advised that
such procedure is to be followed.

SUMMARY

The county health officer and the city
health officer who are reappointed should
take and subscribe to the official oath ev-
ery two years and file coples thereof, to-
gether with coples of their orders of appoint-
ment, with the Texas State Board of Health.

Yours very truly,
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