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~T~~EA~TORNENGENERAL 

OF TEXAS 

September 20, 1949 

Honorable L. P. Sturgeon, Director 
Foundation School Program Act Mvlrlon 
State Auditor's Cfflce 
Austin, Texas Optnlon Ho. V-910 

Re: Transfer of scholastics 
between Texas and other 
states as affecting aver- 
age dally attendance for 
allocation of clarrroom 
teacher units under Art. 
III, S.B. 116, Acts 51rt 
Leg., R.S., 1949i 

Dear Sir: 

Your request for an opinion relate8 to tranu- 
fer of scholastics between Texas and other states as 
affecting average dally attendance upon which to allot 
classroom teacher unlta as provided In S.B. 116, Acts 
5;$" Leg., R.S., 1949. We quote the quertlona 8ubm%t- 

: 

"Is there a legal method nhereby schel- 
aatlcs may be transferred Srom the census 
rolls of one State to ahother? If not, la 
there a legal method by which the average 
dally attendance established by these chll- 
dren may be counted In determining eliglbll- 
ity.for claumoom teacher units?" 

Section 1 of Article VII of the Constitution 
of Texas reads In part: 

" ..* It shall be the duty of the Leg- 
islature of the State to establish and make 
suitable provision for the support and maln- 
tenance of an effecient system of public 
free 8choo1a1." 

Under this provision It la the mandatory duty 
of the Legislature to makes suitable provision Sor the 
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support and maintenance of public free schools. The 
'legislative determination of-the methode, restrictions, 
and limitations necessary to make the mandate effec- 
tive Is exclusive and final unless violative of the 
Copstltutlon. Jlumme v. Marrs, 120 Tex, 383, 40 S.W. 
24 31 (1931). 

tlon 
Section 3 of Article VII of the Conatltu- 

of Texas provides: 
" . . . and all school districts may em- 

brace parts of two or more counties, and the 
Legislature shall be authorlzed.to pass laws 
for the assessment and collection of taxes 
ln all said districts and for the management 
and control of the public school or schools 
of such districts..,." 

The property and funds of the public schools 
are held In trust by the district to be used for the 
benefit of the school children of the communltv or dls- 
trlct In which the propertles exist, or to which the 
school funds have been all allocated. In Love v. CIQ 
of Dallas, 120 Tex. 351, 40 S.W.28 20 (19311, it was 
said at page 27: 

"Since the Constitution, Art. 7, Sec. 3, 
contemplates that districts shall be organ- 
ized and taxes levied for the education of 
scholastics within the dlstrlct, it Is ob- 
vious that the education of non-resident schol- 
aat!ce la not within their ordinary functions. 
. . . 

If authority for transfer of scholastics to 
the census rolls of Texas from another state exists, we 
think It must of necessity exist by virtue of enactments 
of the Legislature specifically providing therefor, The 
Legislature has passed a number of laws relating to trans- 
fer of scholastics from one district to another under cer- 
tain described clrcumstancea. These statutes are Articles 
2678a, 2681, 2695-2699, and 2904a, V,C.S. These statutes 
prescribe no procedure and provide no authority for 
transfer of scholastics between Texas and other states. 
We think the statutes clearly-contemplate transfers be- 
tween districtsin one or more counties within the State 
of Texas. 
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In 1931 the Legislature enacted a law author- 
izing the Governor to appoint a Comlasloner to nego- 
tiate a compact, subject to approval of the Legislature, 
for the formation of state line school districts with 
New Mexico. Acts 42nd Iag., R.S., ch, 251, p. 418. 
Pursuant to this Act, the Commissioner was appointed 
and negotlated a compact which was approved and ratl- 
fled. Acts 44th Leg,, R,S., 1935, ch. 220, P* 516. The 
court, In the case cited below, in considering the valld- 
lty of the compact, said: , 

"Nowhere does the Texas Constitution au- 
thorize the State Legislature to fona or cre- 
ate school districts embracing parts of two 
or more statee.,.," 

and held the compact invalid. The court recognized the 
maxim Ek~resslo unlua est excluslo alterlua (the l xpree- 
alon of one thing is exclusive of another l p lied In 
Parks v. West, 102 Tex. 11, lll.S.W. 726 lgo!), stat- 
ing that this rule of y&y~lon has long been follolmd 
;z the Texas eourtao e Nexlco School Dlatrlct 

1 vr Fxwe& Indenendent School Dlbtrlct, 1@4 S W 
26 b42 (T APP,, 1944) Ye think this rule ip: 
plies to the queitlons submltied, The LeglalatUra not 
having provided for transfer of scholastlcs between Texas 
and other states, It follows that transfers mey not be 
legally made. 

Further, we think the general census statutes, 
Articles 2816-2822, V.C,S., clearly contemplate census 
rolls containing the names of resldents of the respective 
districts within the State of Texas. 

Article 2816, V,C,S,, provides In part: 
" . . . the census trustee .-* shall take 

a census of all the children 1-O who are resl- 
dents of the school district..,," 

Manifestly, a scholastic, In order to be ln- 
eluded In the census, must be a resident of some school 
district in Texas. In Love v. Cltr ef Dallas, supra, 
the court said at page 23: 

"It is clear, we think, from a consld- 
eratlon of the various transfer statutes ..* 
that scholastics cannot be transferred under 

. 
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any circumstances, from the district in 
which they reside to another district, ex- 
cept under the transfer statutes," 

There Is no provision for transfer of schol- 
astics to or from the census rolls of Texas fran or to 
the rolls of another state. 

However, Article 26gga, V,C,S., reads In part: 

"Any child who would be entitled to 
attend the public school of any district 
that lies on the border of Louisiana, Ar- 
kansaa, Oklahoma and New Mexico, and who 
may find It more convenient to attend the 
public school In a district of a County of 
said State contiguous to said dlatrlct In 
Texas, may have the State and County per 
capita apportionment of the Available School 
Fund paid to said district in aald State and 
may have additional tuition, If necessary, 
paid by the district of his residence on 
such terms as may be agreed upon between the 
trustees of the receiving district and the 
trustees of the district of realdence of 
such child,,,," 

This statute provides a method by which a 
resident scholastic of Texas may attend school In a 
district of a county of another state contiguous to 
the district of residence and have per capita and tul- 
tlon paid to the receiving district, but doers not au- 
thorize the Comptroller to draw warrants in distribution 
of the State*8 Available School Pound payable to school 
districts of other states contiguous to Texas, At- 
torney Generalus Opinion NoJo, O-5805* The statute con- 
templates an agreement between the Texas district 
and the contiguous out-of-state district under which 
the Texas district pays the amount (Including, but not 
limited to, per capita apportionment received from the 
State and county) agreed upon to the out-of-state .dla- 
trlct. Attorney General's Opinion No, 0-6332, 

It appears that Article 26gga, supra, pro- 
vides the only method by which a Texas scholastic leay 
attend an out-of-state school, Specific provision Is 
not made for out-of-state pupils to attend Texas 
schools. In Love v, City of Dallas, supra, It was 
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observed that the Legislature Is without power to re- 
qulpe school districts to receive non-resident schol- 
aetics without just compensation, Non-residents there 
referred to were residimts of Texas.. Undoubtedly the 
rule applies with peculiar force to non-reside&r of 
Texas. However, it waa p6lnted out that: 

” 0.. In vlew of the long operation of 
the transfer statutes, we believe that w@re 
a school district has facilities and teach- 
ers in excesrs of those necessary for its 
own scholastica, the atate haa the power $0 
require it, to accept transfers froa another 
district, but only upon the payment of rea- 
sonable compensation therefor....” 

We conclude that scholaatlcs may not be trans- 
ferred to or from the cenmm rolls of Texas from or to 
those of other etatea rime such pupil8 do not come rith- 
in the general transfer statutes. 

Admission to Texas schools on the same basis 
upon nhich Texas scholastics may attend schools of ad- 
joining states as provided in Art. 2699a, mpra, is a 
matter addressing itself to the dircretion OS local 
boards involved; It Is pur opinion that ii they are 
admitted, just coapensation must be 9;rld;d y ;he 
outprtate dirtrict of reMdance. 
g? l ll4n, rupra, it wae said at page 30: 

e e Ia 

‘.** a round discretion is left to the 
loarl rchool board8 to determine uhether ..* 
the adlnisrion of noti-resident schelastics 
will be prejudicial to the acholastica o? 
their districts and uhether e0e the statutory 
See uould be compenratory O.O oontrol of our 
publlo mhooll ha8 8lwayr been tested in 
local bo@rdr +.* dimration to be exercired 
by the local boards will not be disturbed by 
the courta, except in CaueLI OS manifest 
8bu8e. ’ 

As MLI already been pointed out, the court in 
this case was considering echolastics who were reel- 
dents of Texas; but we think, eonaidering pertipent 
mtatutes, that local boards have similar pouer to ex- 
clude.or edmU non-resident.8 o? Texas, 
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We do not consider the rule exnreeslo unlua, 
supra, applicable to deny district8 the right to re- 
ceive pupils from adjoining states under Art. 2699, 
aupra, ~a8 Its application *ouXd not aaalat in detersifir 
lngand giving effect to leglalatlV8 %ntente 39 'lb& 
Jur. 190, Statutes, Sec. 100, and caaas there cite& 

Seatlon 5 of Article VfT of the Constitution 
of Texas reads In part: 

v,.,, the available soho fund 
ln provided shall be distributed to 
several counties according to their 
astlc population,.,." 

hem 
tha 
achol- 

Article 2665, V,c.S., provides for apportlm 
ment of the Fund pursuant to the Csnnstitutlon and co- 
talns much of the language of Section 5 of Article m. 

Thus It la apparent that per capita apportion- 
;rAy not be paid districts for acholaatlce raSl&- 
lng In other states and attending schools ln 'paras. 
Proper charge, therefore, sufficient to cover the coat 
of Instruction must be made by the Texas dlatrictr 

Since the coat OS Instruction muat be pxwr!ovid- 
dl by the sending district, we conclude aeholastica fmD 
other states attending Texas aahoola ahbuld not, %nd 
could not legally, be counted in eatabllshlng 8-w 
dally attendance for determlnlng allocatloti of ctiaar0ala 
teacher units* Flowever, we think average dally attend- 
ance established by Texas scholaStica attending i3cho@~b 
of other states may be taken into account in allocating 
classroom teacher units to the dlatricrt of residence. 

This conclusion is reached as a necssaary in- 
ference from the intent of the Oilmer-Aikln Acts and 
Article 26gga, V,C.S, The latter statute provides that 
any child residing In a district adjoining another state 
who finds it more convenient to attend school In a dla- 
trict of a county of the adjoining state contiguous to 
the Texas dlatrict may do so and have his proportionate 
share of State and county available funds, plus necea- 
sary tuition, paid to the out-of-state district by the 
dlatr2ct of rasldence. The Texas district haa the 
responsibility of eduaatlng the child and average daily 
attendance established by each child residing In the 
district should be considered by the State Commlaslon- 
er of Eduaatlon in determining the total funda necea- 
eary to provide a foundation school program In the 
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district, regardless of where such child actually at- 
tends school. Otherwise, the amount of foundation 
school funds for which the district la eligible would 
be reduced and the district financially penalleed. 
Similarly, average dally attendance established by a 
child attending school In an out-of-state district 
should be counted in allocating classroom teacher unit8 
to the district in order to provide adequate teachers 
Sor any out-of-state students that may attend schools 
of the district where the coat of instruction la paid 
to the district by the out-of-state district of real- 
dence. 

Power of the Legislature to provide by gen- 
eral law for transfer of scholastics to or from Texas 
froin or to districts of other states contiguous to 
Texas districts and count average dally attendance 
established by such transferees attending Texas public 
schools is not before us for determination and we ex- 
press no opinion with regard thereto., 

Scholastics may not be transferred be- 
tween Texas and other 8tate8, and average 
dally attendance established by non-resident 
pupils In attendance at Texas public schools: 
may not be considered in determining alloca- 
tion of classroom teacher units, but average 
dally attendance established by Texas achol- 
aatlca attending schools of other states msy 
be counted in allocating classroom teacher 
units to the district of residence. (Con- 
struing Arts, 2695-26gga, and related atat- 
utea and provlalona of the Constitution of 
Texas as affecting application of Subsection 
(1) of Section 1, Art. III, SOB, 116, Acts 
Slot Leg., R,S., 19490) 

Very truly yours 

APPROVED: 

e* FIRST ASSISTANT 
ATTORNEY GENERAL 

ATTORNRY GENERAL OFTEXAS 

*y/-d*LL 
Everett Hutchinson 

Assistant 
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