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Hon. B, B. Sapp, Director Opinion lo. V-917. 
and Executive Secretary 
Teacher Retirement Re: Whether person may re- 
System of Texas celve service retire- 
Austin, Texas ment benefits under 

Teacher Retirement Act 
and serve at the ssme 
time as member of the 
elective State Board 

Dear Mrs. Sapp: of Education. 

We refer to your inquiry as to whether a re- 
tired teacher, receiving retirement benefits under the 
yo;l;iy of the Teacher Retirement Act (Article 2922- 

as amended) may legally serve as a member of 
t&e tk%ive State Board of Education without affecting 
his retirement status. 

Rouse Bill Ro. 964, 51st Legislature, provides 
for an elective State Board of Education. With respect 
to the qualifications of elective members, Section 9 
thereof prescribes, In part, that: 

?Vo person who hold8 an office under 
the State of Texas or any political subdi- 
vision thereof, or who holds employment 
or receives any compensation for services 
from the State or any political subdivl- 
sion thereof, except retirement benefits 
paid by the State of Texas or the Federal 
Government, or any person engaged in or- 
ganized public educational activity, shall 
be eligible to serve on said Board or be 
elected thereto. . . .' (Bnphasis added) 

Prior Attorney General Opinion Ho. O-3916 holds 
that a teacher retired In accordance with the Teacher 
Retirement laws of Texas doe8 not hold an offlae. He 
has no duties to perform. Indeed, a retired teacher 
drawing retirement benefits is neither an officer nor 
an employee of the State or any of its political subdi- 
ViSiOll8. 
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Section g of House Bill 964 speoifically ex- 
cepts frcm its prohibitions those person8 who receive 
“retirement benefit8 paid by the State of Tesa8.” Prior 
Attorney General Opinion lo. O-4804 held that a retired 
teacher, as such, does not hold a position of honor 
trust, or profit. It follows that Sections 33 and $0 
of Article XVI, Constitution of Texas, have no applica- 
tion to this problem. 

It is our opinion, therefore, that a person 
may contemporaneously receive service retirement bene- 
fits under the Teacher Retirement Act and serve as a 
member of the elective State Board of Education. 

We 
section 1 of 
11 Statutes, 

” . 

are not unmindful of that provision In Sub- 
Section 5 of Article 2922-1, Vernon’s Civ- 
which reads : 

. . Any member who ha8 accepted 
service retirement shall be ineligible 
and disqualified to resume and/or contin- 
ue employment in the public schools of 
Texas, and also shall be ineligible, and 
diequalified to be otherwise employed 1% 
the pabllc schools of this State; . . . 

We think this provision is applicable only in 
the matter of “employment” of teachers retired from 8er- 
vice, and has no application to the qualifications of 
persons who may be elected to serve on the Stat8 Board 
of Education, such qualifications being speoifically 
covered in Rouse Bill Pie. 964. 

suM74ARY 

A person may contemporaneously re- 
ceive service retirement benefits under 
the Teacher Retirement Act and serve as 
a member of the elective State Board of 
Education. H.B. No. 964, 51st Leg., Acts 
1947; Art. 2922-1, V.C.S.; as zuaended; 
A.G. Opinions NOS. o-3916, O-4804. 

Yours very truly, 

CEO :mw 

ATTORHBY GEHBRAL OF TEltAs 

By 23%4-efO- 
Chester B. Olllson 

Assistant 


