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Hon. M. P, Kieke Opinion No. 7-928.

County Attorney
Lee County Re: Taxation of territory
Giddings, Texas formerly comprising

common school distwrioet,
annexed after Jenuary
1, during the year of
- annexation and relat-
Dear Sir: ed questions.

We refer to your letter submitting the follow-
ing Qquesations: .

"]1. When s Common School District is
annexed to an Independent School District
after January lst, can the territory for-
merly comprising the Common School District
be taxed by the Independent District the
same year that it was annexed?

2. In the above situation wvho makes
the Levy? '

"3, Is it the duty of the County Tax
Colleotor to assess and collect the taxes
for the Independent Distrigi?

"4y, If the Independent School Dis-
trioct desires t¢ have the County Tex Col-
lector make the asssssments and collections
are such fees accountable on the Collec-
toris maximum fees retainable?

"5. If the County Tax Collector 1a to
make the collection, on whose and vhat au-~
thority does he make the colleoction and
must he make additional Bond?

6. May the Independent 3School Dis~
triot have the City collect in 1ts terri~
tory and the County in the rest of the
territory?”
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- For purposes of this opinion, we are assuming
that the questions subwitted concern an independent
district properly enlarged by sannexation of a common
district or districts thereto under the provisions of
Article 2922a, as smended, or under the proviuioue or

Articles 2922¢ and 2922a. Live Oak Count Boa
North C. , 195 8.W.24 43 n o
C.8.0. v. %ivo Oak 00%1;1 Board, 1 5 !l‘ex 251, S.W.

[ sehool Trustees v. (Gray,
142 s .W.24 697 Tex .Civ.App.1 , error ref.);

County Bosrd v. Whitsett C.3.D., 181 3.W.2da 3846 {Tex.Civ.
A I%EE

Pr - , OTrror ref.).

3ince Article 2922b provides slso that an in-
dependent district enlarged by sannexations under Article
2922a "shall continue to operate as an independent asgchml
distrioct under . . . the laws . . . enacted governing
other independent districts™ and the validation ascts con-
cerning independent districts enlarged by annexations un-
der Articles 2922¢ snd 2922a ¢ontain similar provisions,
we are thereby referred to Articles 2784e and 2790, as
smended, which are tax laws governing such districts.

Section 1 of Article 2784e provides in part:

"The Commissioners! Court for the com-
mon school districts in 1ts county, &snd the
district school trustees for the indépendent
School districts incorporated for school pur-
poses oniy, and trustees of rural high school
districts and the trustees of sll other school
districts shell have Ghe power Lo Levy and
gause to be collwched the snnuel taxeés and
to issue the bonds herein suthorized. M
(Bmphasis added).

Section 1 of Articie 2790 provides in part:

"If an independent school district votes
a maintenance tax, the board of trustees shsll
thereafter annually levy and cause to be as-
sessed snd collected upon the texable proper-
ty in the limits of the district for the main-
tenance of the public free schools of the asid
district sugh ad vslorem tax as the qualified
voters of such district euthorized at the elec-
tion held for that purpose; . . .

Attorney Gonaral Opinion No.0-585 holds that
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the tax levy in an independent school district iz made
by the board of trustees of the district. To the same
_effect are Attorey General Opinions No 0-2623, com-
n:gting on3$go provisions of Articles 2784e and 2790,
a NO. -

Opinion No. 0-6852 refers to Cadena v. State,
185 §.%. 367 (Pex.Civ.App.1916, error ref.), in which
Judge Fly stated:

"all property owned on the firat day
.of January is subject to any tax authoriz-
ed by law, vhether such taxes have been
authorized theretofore or may be suthoriz-
..+ od during the year, and can be levied dy
.. the body given the power to levy: st an :
tino during the Epar. Lavs naming ime
e levy o axes are merely direotory,
and legal taxes can be levied Whenavor the
neoesaity arises." _
In connection with this announoed principle of
1aw we clte the following cases in further support there-
- of': Bigfoot I.8.D. v. Genard, 116 8.W.2d 804 (1938), af-
firmped memo opinlom in 133 Tex.368, 129 8.W.2d 1213 (1939);
ote I.8.D. v. r, 3% 3.w.24 578 (Comm.App.1931); York-
AfT erbach, 12 8 W.24 130 (Comm.ADD. 1959!;
V. Line I.8.D., 285 8.W.271 (Comm.
a v. Tax Collector of Van Zandt Count
2 s.wuzéo {Tex.Civ.App.1926, error rel.)s 37 Tex.Jur.
1013, Schools, Sec.132; 40 Tex.Jur.128-129, Paxation, Sec.
90; A.G.0pinions Nos. 0-1632, 0-3780, 0-4934, 0-69%1.

: In ascordance with the statutes and the suthor-
1ties ofted herein, an independent school district en-
larged by annexation thereto of a common school district
after Jenuary lst, may tax the territory comprising the
former common distriot in the same year that it was an-
nexed. We assume in answering this gquestion that the tax
has been properly voted by the district as enlarged. The
Board of trustees of the enlarged independent diatriot 1is
the body authorized to make its school tex levy. Taxpay-
ers vithin the annexed common school district would re-
ceive oredit for eny taxes pald prior to the snnexetion.

P:og ;'5‘2' V. E!I" supra.

In Attomey Genersl Opinions Nos. 0-5990 and
0-5426, 1t vaa held that an independent school district,
ltlbj..é the provisions of Articles 2791 and 2792
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(general laws applicable to independent distriocts) may
adopt either of two plans suthorized therein for the as-
sessment and collection of its taxes. It may sppoint its
own assessor-collector, or it may have the taxes assess~
ed and collected by the county assessor-collector, or
collected only by the county tax assessor-collector, but
if assessed and collected by the county assessor-collector
the valuetion of property must be the same as for State
and county purposes.

Attorney Genersl Opinion No. 0-4563 holds that
vhen a majority of the board of trustees in an indepen-
dent school district prefers to have the taxes in their
district assessed and collected by the county assessor-
collector, or collected only by the county assessor-
collector, they shall be assessed and ocollected, or col-
lected, as the case may be, by sald county officer and
turned over to the treasurer of the independent district
for which such taxes have been collected.

. Pees or commissions received by a county tax
sssessor-collector for assessing and collecting school
taxes for an independent school district are mequired to
be accounted for to the county under the fee bill. Art-
tcles 3833, 3891, v.C.3., as amended; Nichola v. Galves-
fon County, 111 Tex.S50, 528 8.W.547 (1921); Taylor v.

ounty, 14 3.W.2d4 314 Tex.Civ.Agﬁ.EEEG, dism.
Yodgm.cor.); 4.G.Opinions Nos. 0-19%, 0-6344. Former
Attorney Genersl Opinion No. 0-2967 holds that the gen-
erel county bond required under Article 7249, V C.8.,
secures the pasyment of all taxes collected by the county
tax assessor-collector to the proper pasrties; that the
board of trustees of an independent school district is
mot suthorized by law to require a sepearate bond where
the county tax assessor-collector scts in such cepacity
for the independent district.

With respect to your last question, we are ap-
prised of no law which would suthorize an independeunt
school district to have the taxes on that portion of the
distriot lying within a city collected by the city tax
assessor-collector, and to have the taxes of that por-
f#ion of the district lying without the confines of &
eity collected by the county tax sssessor-collector.
Many court declisions and cpinions of the Attorney Gen-
ersl's Departuent construing the provisions of Arts.
I042b, 2791, 2792, and 1066b have been written. These
¢oncern the suthority of (1) sn imdependent school dis-
$rict tax assessor-collector, (2) a county tex sssessor-



Hon. M. F. Kieke, page 5 (v-~928)

collector, or (3) a city tax assessor-collector to col=-
lect all the taxes for an independent school diastrict.
Authorities are cited in A.G.Opinions Nos. 0-2152, O-
2687, 0-3200, 0-4563, 0-5426, 0-5990, 0-634%, 0-6949,
0-T7008, 0-T035, 0-7097, and V-4l.

With respect to the reference in your brief
that county-line independent school district taxes may
be collected, where the district board so elects, by the
respective county tax ssaessor-collectors of the coun-
ties in which the school district is situated, Attormey
General Opinions Nos. 0~1407 and 0-2785 hold that it can-
not be made the duty of the tax collector of A county to
collect taxes on property located in B county, the terri-
tory of the independent district loceted in B county be-
éng beyond the boundary of his own county. Art. 2744, V.

SOMMARY

An independent school district, pro-
perly enlarged by the snnexation of a ¢om-
mon school distriot thereto under Article
2922a, or under Articles 2922¢c end 2922a,
may tax the territory annexed fo it in the -
same year in wvhich it was annexed, provid-

" ed the tax is properly voted by the tax-
payers of the district as enlarged.

The board of trustees »f the enlarg-
od district hes suthority to mske the tax
1'”0 A!’ts. 278’3’09 ?790, 29221'5\ Voc o

Under Articles 2791 and 2792, the
board of trustees of the enlarged dis-
trict may make it the duty of the Coun-
ty Tax Assessor-Colleator to assess and
collect, or to collect only, its taxes.
A.G. Opinions Nos. 0=4563, 0-5990, 0-5426.

Fees or commissions received by the
County Tax Assessor-Collector for asseas-
ing and collecting sshool taxes for the
enlarged district are required to be ac-
oounted for to the county under the fee
bill. Arts. 3883, 3891, V.C.3.; Nichols

vi ggivtston County, 111 Tex.50, 228 S.W.
; Teylor v. Brewster County, 144 S.W.
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24 31%; A.G. Opinions Kos. 0-154, 0-634%.
The general county bond required un-
der Article 7249, V.C.8., secures the pay-
ment of all taxss collected by the County
Tax Assessor-Collector to the proper par-~
ties. A.G. Opinion No. 0-2967.
Yours very trly,

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

, LAt F b

Chester E. Ollison
Agaiatant
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