
THEAITORNEYGENERAI. 
OFTEXAS 

October 10, 1949 

Hon. Bascom &iles, Chairman 
Veterans' Land Board 
General Land Office 
Austin, Texas Opinion No. V-930 

Re: Investment of Permanent 
School Fund in bonds is- 
sued by Veterans' Land 
Bo&rd and necessity of 
advertisement for compe- 

Dear Sir: titive bidding. 

You have requested an opinion on the following 
questions, which are quoted from your letter: 

"1. It is noted that under Article 2669 
the State Botid of Education is authorized 
to Invest the Permanent Public Free School 
Funds of the State in bonds of 'the State of 
Texas.' The Board has been acting on the 
assumption that the bonds will be State bonds 
having in mind the declarations in the pro- 
vis~ion of the Constitution and in the Act 
that they are obl&gatlons of the State of 
Texas. Are ~the proposed bonds eligible for 
investment as bonds of the State of Texas? 

"2. If the bonds are eligible for such 
investment and acceptable to the State Board 
of Education can a sale be made to the State 
Board of Education without compliance with 
the requirements of Sections 6 and 7 of Sen- 
ate Bill 1Bo. 29 requiring publication of 
notice and request for competitive bids? 

"3. In issuing the proposed bonds the 
Board will reserve an option of redemption 
prior to rmturity. The bonds will bear an 
interest rate less than 23s per annum. Will 
the provisions of Article 2675 excepting the 
State bonds render inapplicable the restric- 
tions contained in kticle 2671 that bonds 
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purchased for the Permanent Public Free 
School Fund shall bear interest at not 
less than 23% per annum?" 

The bonds to which you refer are those provided 
for In Section 49-b, Article III of the Constitution of 
Texas, which section was adopted on November 7, 1946, and 
in the enabling act, Senate Bill No. 29, Acts of the 
Fifty-first Legislature. Your first question is manifest- 
ly answered by the constitutional provision itself. It 
is specifically provided therein that bonds issued there- 
under "shall be executed by said Board as an obligation 
of the State of Texas." These bonds would, therefore, be 
eligible investments under Article 2669, V.C.S., which 
provides that the State Board of Education is authorized 
and empowered~to invest the permanent public free school 
funds of the State "In bonds of the United States, ~the 
State of Texas . . ." 

However, It is our opinion that compliance must 
be had with the requirements of Sections 6 and 7 of Senate 
Bill No. 29 with respect to the publication of notice ,and 
request for competitive bids even though the bonds ulti- 
mately may be purchased for the benefit of the Permanent 
School Fund. In Sections 6 and 7, it is provided: 

"Sec. 6. When the Board shall have 
authorized the issuance of a series of said 
bonds and shall have determined to call for 
bids therefor, it shall be the duty of the 
Board to rxlblish at least one (1) time not 
less than twenty (20) days before the date of 
said sale an appropriate notice thereof. Such 
publication shall be made in a daily news- 
paper . . . 

"Sec. 7. None of said bonds shall be 
sold for less than their face value with ac- 
crued interest from date, and all of such 
bonds shall be sold after competitive biddlnq 
to the highest and best bidder, except in 
those cases where the administrators of the 
state's funds iven priority exercise, with- 
in fifteen (15 ej days after notice thereof, 
their right of priority to take such bonds 
at the highest nrlce bid bv another . . ." 
(Emphasis added) 
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Section 6 makes it the duty of the Board to 
publish the notice of sale. Section 7 provides that all 
such bonds shall be sold after competitive bidding and 
then to the highest and best bidder except where the 
administrators of the state's funds exercise their right 
of priority. Such right of priority can be exercised 
only to purchase the bonds "at the highest price bid by 
another." It is obvious that the quoted phrase could 
refer only to a bid submitted after proper notice had 
been given. It is our opinion that the statute contem- 
plates that the Veterans' Land Board issue the bonds on 
the best possible terms regardless of whether they are 
purchased by administrators as investments for state's 
funds or whether they are purchased by private invest- 
ors. We have been advised that the Board subsequent to 
the date of your letter of request determined to publish 
notice of sale and request for competitive bids and that 
the same has now been published. It is our opinion that 
the Board in this determination has complied both with 
the letter and the spirit of the law. 

Your third question presents more difficult 
problems. Article 2675 provides in part: 

"The provisions of the six preceding 
articles shall extend to any bonds or se- 
curities other than the bonds of the State 
or of the United States . . ." 

Article 2671, which Is one of the "six preced- 
ing articles," outlines the conditions upon which bonds 
may be purchased by the Board of Education. It provides 
in part: 

,t . . . No bonds, obligations, or pledges 
shall be so purchased that bear less than two 
and one-half (2 3%) per cent interest. No 
bonds, obligations, or pledges cxcent those of 
the United States, the State of Texas. and the 
University of Texas, shall be so purchased when 
the indebtedness of the county, city, precinct, 
or district issuing same, inclusive of those 
offered, shall exceed seven (7%) per cent of 
the a:sessed value of the real estate therein 
. . . (Emphasis added) 

It is noted that the exception provision appli- 
es only to the seven (79%) limitation, and that no excep- 
tion Is provided with respect to the 23% limitation. The 
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clear inference is, therefore, that the 2s limitation 
would apply to all bonds purchased. 

,Both Articles 2671 and 2675 were originally 
enacted as part of Chapter 124, Acts of the Twenty- 
ninth Legislature in 1905. They appear as Sections, 
4 and 9, respectively. Although Article 2671 has been 
amended numerous times since its original enactment, 
Article 2675 has not been changed. Moreover, the ex- 
ception, "except those of the United States, the State 
of Texas, and the University of Texas," in Article 2671 
did not appear In the original act and was not added 
thereto until the enactment in 1929 of Chapter 278, Acts 
of the Forty-first Legislature. If neither the limita- 
tion as to interest rate nor the 7% valuation limitation 
applied to bonds of the State of Texas by virtue of the 
provisions of Article 2675', then it could be argued that 
the reason why the 7s assessed valuation exceptions was 
added to Article 2671 was to make the interest rate 
limitation applicable to all bonds purchased by the 
Board of Education. The 1929 act, being sub,sequent in 
time of passage to the 1905 act, would govern. 

However, we have concluded in any event that 
the Constitutional amendment Itself and the enabling act 
make these bonds eligible Investments for the Permanent 
School Fund. The Constitutional amendment provides that 
the bonds shall bear Interest at a rate not to exceed 
three (3%) per cent per annum. It also provides that in 
"the sale of any such bonds, preferential right of pur- 
chase shall be given to the administrators of the various 
teacher retirement funds, the Permanent University Funds, 
and the Permanent Free School Funds." See also Section 5 
of Senate Bill No, 29, which contains a similar provision. 

You will note that the only~limitation as to 
interest rate specified in the Constitution is the maxi- 
nmm tbree (3%) per cent, and that no limitation is placed 
on a minimum rate. You will also note that the preferen- 
tial right is given to the administrators of the named 
funds In the sale of any such bonds. This preferential 
right of purchase is granted by the Constitution Itself, 
and is independent of any other constitutional or statu- 
tory grant. It is our opinion that the preferential 
right attaches to any bonds issued under this constltu- 
tional or statutory grant at the interest rate specified 
in the "highest price bid by another," regardless of the 
fact that such rate may be less than 24%. As a practi- 
cal consideration, It may be added that during the past 
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several years millions of dollars of bonds have been is- 
sued that bear less than 24% interest. We think that it 
clearly was within the contemplation of the Legislature 
in providing for the submission of Section 49-b of Artl- 
cle III and of the qualified voters in adopting the same 
that the bonds could bear less than 23% interest, and in 
most probabilities would. The preferential right attach- 
es to the sale of any such bonds, and it is our opinion 
that this provision makes them eligible as investments 
for the Permanent School Fund. If there Is any conflict 
between Article 2671 and Section 49-b, then, of course, 
the Constitution would govern in this regard. 

SUMMARY ', 

Bonds issued by the Veterans' Land Board 
under the authority of Section 49-b, Article 
III, Constitution of Texas, and 'its enabling 
act (S. B. 29, Acts 51st Leg., 1949) are obli- 
gations of the State of Texas, and are eligible 
investments for the Permanent School Fund even 
though such,bonds may bear less than 23%. 

The Veterans* Land Board in the sale of any 
bonds must comply with the requirements of Sec- 
tions 6 and 7 of Senate Bill No. 29 requiring 
publication of notice of sale and request for 
competitive bids. Such. bonds may be purchased 
by the Board of Sducation for the benefit of 
the Permanent School Fund only after such pub- 
lication and only if the Board of Education 
properly exercises its right of priority to 
purchase the bonds at the highest price bid by 
another. 

ATTORNEY GRRERAL 

GWS-s 

Very truly yours, 

George W. Sparks 
Assistant 


