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Haa, Claude Isbell Opinion No. V-931. 
Executive Secretary 
Board of Regents Re8 Use of proeeeds 6f bonds 
State Teachers College6 iseued under Art. VIZ, 
Austin, Texas Sec. 17 of Texas Conati- 

tutiono 

Dear Sir, 

Ye refer to your inquiry rrom which we quotet 

‘lo. At the least Texas State Teaohers 
College, Commerce, Texas, in a bulLding 
heretofore oonetructed and ocoupied by the 
Department of Journalism and designated a8 
Dealey- Ball, space was provided for a Col- 
lege Printing Shop. Question. Would-the 
College be authorl,eed to purchase $50,000 
worth of printing equlpment out~of the pro- 
ceeds mentioned In Article 7; Seotlon 17, 
of the Constitution of Texas, to be placed 
in such building? 

"2. Could any pdrtion of the funds 
provided for by Article 7 Section 17 of the 
Constitution of the State of Texas be used 
by any College for the purposes or oloarlng, 
grading, drainage or other surface improves 
Bents on a certain portion of the campus, 
anticipating subsequent ereotion of build- 
lnge thereon? 

“3.’ Could funds provided for by Arti- 
cle 7 Section 17 of the Constitution of the 
State of Texas be used by any College ior 
the purpose of converting a gymnasium for 
the exclusive use of Women’s Department of 
Physical F&cation?” 

With respect to your first question, thlr o?- 
fice is further informed by official8 of the college 
that the building, Dealey Hall, was acquired while Arti- 
cle VII, Section 17 of the Constitution ~8s in Utlgatiou 
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214 S,W,2d 844 (Tex, 01~; App. 
’ It WM acqUlMd with funds other 

than those provided by that Constitutional Amendment. 
Title in fee simple rests in the State for the use and 
benefit of the college, Space in Dealey Hall was set 
aside for a college prlntlng shop (to be operated in 
connection with the Department of Jouvnallsm). Suoh 
space has never been equipped, lnltlally or otherwise, 
fork that purpose0 

Section 17, Article VII, of the Constitution 
of Texas, the College Building Amendment, provides in 
parts 

” there 1s hereby levied 
a State’ai Galorem tax on property oh iiGe 
cents (5#) 1 i . for the purpose of acqulr- 
lng, constructing and lnltlally equlpplng 
bulldings or other permanent improvements 
at the designated InStltUtlons of higher 
1earnlng;~and the governing board of eaoh 
of such institutions of higher learning is 
fully authorized to pledge all or any part 
of said funds allotted to suoh lnetltutlon 
as hereinafter provided, to 8eouPe bonds 
or notes Issued for the purpose of acqUlr- 
lng, constructing ana lnltlally equipping 
such buildings or other permanent l.mp*ove~ 
ments at said respective lnstitUthm3r . * 

” e and all such designated instl- 
tutlona’o). higher learning which partlcl- 
pate in e , . such funds shall not there- 
after’receive any other state funds for the 
acquiring or constructing of bu%lU a or 
other pemnanent Improvements . . .” 
la case of calamity). 

ercw 

In our oplnlon No, V-848, outlining the his- 
tory of the amendment, we held It was Intended by the 
Legislature and the people to provide primarily for 
the construction or acquisition of buildings, and the 
construction or acquisition of other permanent improve- 
ments and that there is no provision therein.fcur the 
repair of existing buildings with such funds; 

The question for declsl.on here la whether 
that amendment a8.n be construed to authorite the use of 
the funds provided therein for “lnltlally equipping” a 
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building for college printing shop purposes which was 
acquired after the amendment became effectlve~from~eourc- 
es other than thoee provided in the ain’endment. 

It 3.6 our Interpretation that Article VII, 
Section 17 was Intended to provide for the construction 
or acqulslkon of buildings and other permanent Improve- 
ments and for the lnltlally equipping of 
or permanent improvements. There Is no 
amendment for “Initially equlpplng” existing buildings 
or buildings acquired from sources other t+ those pro- 
vided In the amendment, Nor do the express provisions 
of that amendment warrant such a construction by lmpl$- 
cati on. 

It vi11 be noted also that the amendment does 
not say “for the purpose of acqtirl~, 
lnltlally 6qulapiaE; build+ 8 

constructing s 

Jun$tlve word and rater & 
. . . It uses the con- 

han the disjunctive word 
The woti “a.nd”.as used herein when considered 

ai$ with the spIrIt and context of’the amendment, pre- 
cludes,‘we believe, construction thereof as being lnter- 
changeable with “or.” 2 Sutherland’s Statutory Construc- 
tlon (3rd Ed. 1943) 450, Sec. 4923, 

Accordingly, Dsaley Hall not having been ac- 
quired or constructed wlth~ConstitutIona1 Amendment 
building funds (Tex. Const., Art. VII, Sec. 17), those 
funds may not be used for initially equipping this 
builaiag, 

Cacernlng your seuond question, the amendment 
authorizes the governing board of the college to pledge 
the tax funds to be provided to secure bond0 or note8 Ia- 
sued for the purpose of conatruoting bulldlngs or other 

) permanent improvements at the respective InstItutIonsi 
You state that’ the college (pursuant to and l ntialpatIng 
subsequent erection of a new bulldlng) desires nov to 
use a portbn~or its amendment funds for clearing, grad- 
ing, drainage, and other surface Improvement8 on that 
part of the campus on which the building Is to be oon- 
strutted. We think that such Improvements may properly 
be considered either as “other permanent improvements” 
or as necessarily incidental to the construction of a 
new building on the campus. The funds provided and to 
be allotted under the amendment may be expended by then 
governing beard bf the college for the p\urposes stated. 

For WYBP to your thlPd 
from Opinion HO; v-848 as follower 

question, we quote 
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“It 1s conceivable that the shell of a 
building could be so completely remade and 
altered that the college would be conslder- 
ed as thereby ‘acquiring’ or ~constructing t 
a new bulldlng or Improvement . o . We have 
no particular fact8 before ‘us and vi11 not 
attempt to lay down any hard and fast line 
as to when there la an ‘acquirlngr or (con- 
structlon~ and when thePe Is a repairing or 
alteration. The matter rests in the first 
Instance wlthln the sound discretion of the 
governing boapds of the various lnstltutlone. 
The responslbllltg MS placed there by the 
people ln the adoption of the amendment, 
The good faith and sound judgment of such 
governing boards will be given due respect 
by the courts should their decisions be 
questioned.” 

Fw?ther, Opinion Xo. V-848 among other matters held that 
money received from college amendment bonds nmy not be 
used to make ~epalrs to existing buildings. 

Only those buildings olr other pernaracnt 
improvements acquired OP constructed with 
Constitutional Amendment buLlding funds %x0 
Cons& Art. VIS, Sea* 17) may be initial L 
equipped at the expense of Chat fund. 

Those funds may be used f a purposes of 
cleqMng, @ad&kg, Winage, OF other SW@- 
race dmprovements on a portion of IBat Texas 
State Teachers College campus, enticlpat 

9’ subsequent erection of buildings thereanw th 
college amendment funds. 4 

Yours very truly, 

ATTORRE’Y OFSERAL OF TXXAS 

- 
Chester 2. Oll.isoo 

Aasleknt 


