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Hon. B. B. 3app, Director

and Executive Secretary

Teacher Retirement

System of Texas

Austin, Texas Opinion No. V-937.

Re: The eliglibllity of a
retired teacher to re~
celve retirement bene-
fits after having been
granted disabllity

Dear Mrs. 3app: benefits.

We refer to your letter which states in sub-
stance:

John Doe, age fifty (50), with thirty-
one (31) years creditable service, made ap-
Plication for disability retirement although
he was eligible for service retirement, and
the Medical Board grsnted disabllity benefits.
He has not attained the age of 60.

Can disabllity payments be discontinued
at his request in order that his account may
be re-established, thereby meking him eligl-
ble to make application for service retire~
ment?

Section 5, subdivision 1 of Article 2922-1,
the Tescher Retirement Aot, concerna service retirement
benefits and provides 1in part:

"Any member may retire upon written ap-
plication to the State Board of Trustees . . .
Any member with thirty (30) years of ocredita-
ble service may retire at any time regardless
of the age obtsined . . . Any member who has
accepted service retirement shall be inelligil-
ble and disqualified to resume and/or continue
employment in the public schools of Texas, and
also shall be ineligible, and dlsqualified to
be othemwise employed im the publlie schools of
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this 3tate; . . . provided further, that any
retired member who accepts employment as a
teacher, exoept in the present world conflict
and for twelve (12) months thereafter, as
above specified, shall forfeit all Fijkhts as
a retired teacher and any and all claims to
any retirement benefits under this Act. . .”

Under the submitted facts John Doe having had
thirty-one (31) years of creditable service, could have
applied for permanent service retirement rather than for
disabllity retirement. However, to preserve his right
to return to the teaching profession in the future vhen
his health was regained, 1.e., be restored to active ser-
vice (Sec.5, subd.5(a), (b)), he chose to apply for dis-
ability retirement.

Section 5 of the Teachers Retirsment Act con-
cerning disabllity retirement benefits, provides in part:

"Upon the application of a member . . .
eny member who has had twenty (20) or more
years of oreditable service may be retired
by the State Board of Trustees . . ., on a
disabllity retirement allowance provided
that the Medical Boerd, (Sec. 6, subd.(12))
after a medical examination of such member,
shall certify that such member is mentally
or physlically incapacitated for the fur-
ther performmance of duty, that such incapa-
¢lty 1s likely to be permanent, and that
such member shall be retired." (3ubd.3).

"Upon retirement for disability & mem-
ber shall receive . . . a disability re-
tirement allowance . . ." (Subd.%).

"Should the Medical Board report and
certify to the 3tate Board of Trustees that
such disabllity beneficlary is no longer
physically or mentally incapacitated for the
performance of duty, . . . and should the
State Board of Trustees by a majority vote
concui in suoch report, then the amount of
his allowance shall be discontinued. . ."
(Subd.5 (a)).

"ahould a disability beneficiary under
the age of sixty (60) years be restored to
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active service, his retirement allowance
shall cease, he shall sgain become a member
of the Retirement Syatem, and any reserves
on his membershklp annuity at that time in
the membership Annuity Reserve Fund shall
be transferred to the Teacher Saving Fund
and to the 3State Membership asccumulation
Fund, respectively, in proportion to the
original sum transferred to the Membership
Annuity Reserve Fund at Retirement. Upon
restoration to membership, any prior-service
certificate on the basis of which hls ser-
vice was computed at the time of his re-
tirement shall be restored to full force
snd effect, and in addition, upon his sub-
sequent retirement he shall be credited
with ell his membershlp service. No mem-
ber eligible to retire for service at six-
ty (60) years of age shall be sllowed to
retire on a disability sllowance . . ."
(8ubd.5 (b)).

Under the quoted provisions of Section 5, once
a member makes application for disabllity retirement
benefits, and has been certified by the Medical Board
and approved by the 3tate Board of Trustees, he becomes
8 disabllity beneficlary under the Act as distinguished
f'rog ¢ member of the Retirement System. He remsains in
thet status untlil he attalns the age of sixty when he
automatically becomes retired for service (4.G.0Opilaion
Fo.0-383%4) or until he is restored to active service
snd membership ststus upon certification of the Medical
Board to the Board of Trustees that he is no longer In-
capacitated for performance of duty and the Trustees
vote to concur in the Medical Board's report. Under the
facts submitted, John Doe has not attained the age of
sixty, nor has he been restored to astive service hy
Medicsal Board and Board of Trustee action which 1s nec-
essary for restoration of his membershlp status in the
Retirement System. The Act which changes the status of
an sctive or contributing member to that of a retired
member 1s the order or mesolution of the Board of Trus-
teos. Likewlise, the Act which changes the status of &
disablility beneficilary %o that of an sctive member is
the order or resoclutlon of the Board of Trustees.

Under the facts submitted, the teacher member
made application for disabllity retirement benefits and
not for service retirement benefits. Under the law, he
could have apprlied for elther. Had the member chosen to
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apply for service retirement benefits, he would then
have had the right to ¢hoose the manner in which his
service retirement allowance should be paid. This
cholce included a selection of the maximum allowance

to be paid during applicant's own life, or one of three
options under any one of which he would receive a re-
duced allowence during his lifetime with payment of a
certain amount thereafter to a beneficlary to be select-
ed by the applicant. Sec.5, subd.7, of aArt.2922-1, v.C.8.

SUMNARY

If s teacher, age fifty, with thirty-
one years oreditable service in the Teacher
Retirement 3ystem, applied for, was granted
disability retirement benefits, and has not
been restored to active service sand member-
ship in the System, he may not be granted
service retirement. Art.2922-1, Sec.5, subds.
1,3,%,6(a), 5(b), 7; Sec.6, subd.(12), Vv.C.8.,
as amended; A.G.Opinion No.0-383%.
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