THE ATTORNEY GENERAL
OF TEXAS

PRICE DANIEL AUSTIN, TEXAS

ATTIRNEY GENFIRAL

December 9, 1949

Hon. L. D. Ransom

Executive Secretary

Texas Real Estate Commission '

Austin, Texas , Opinion No. V-957

Re: The authority of Texas Real
Estate Commission to lssue
& corrected license with-
out &8 new application fee
vhen a licensee's name has
beenn changed by marriage or
by corporates amendment.

Deaxr Mr. Ransom:

Your letter of recent date requests our opinion
". . . as to vhether or not it is neces-
sary for new real estate licenses to be 1lssued
vhen female holders thereof change thelir name
by marriage, and wvhen corporation holders
thereof change thelr name by corporate amend-
ment,

"Situation {a). A real estate dealer's
license was lssued to a single female for the
year 1949 in her maiden name. Subsequent to
said issuance sald single female married and
acquired the name of her husband. Sald female:
holder of sald real estate dealer's license
hds requested that her sald real estate dealer's
license be changed from her maiden name to her
present married name,

"Question. May this office issue said fe-
male holder a corrected license, or should we
require sald individual to make a new applica-
tion for a real estate dealer's license for
the remainder of the year 1949 and pay addition-
al fee of $10.00%



Hon. L. D. Ransom, Page 2 (V-957)

"Situation (b). A Texas corporation was
issued a real estate dealer's license in the
name of sald corporation, with a certain desi-
gnated officer of said corporation as agent
dealer, as required by law, for the year 1949,
Subsequent to the lssuance of sald real estate
dealer's licenss sald corporation duly amend-
ed its charter in the mode and manner requir-
ed by statute and, among other things, chang-
ed 1ts corporate name. The officers, direc-
tors and stockholders were in no way affected
by sald amendment changing sald name. Said cor-
poration has requested thls office to 1ssue 1t
a corrected real estate dealer's license for the
remainder of the year 1949, showing its new cor-
porate name and the same offlcer as its agent
dealer,

"Question, May this office i1ssue a cor-
rected license to sald corporation, showing 1its
corrected name, or should this offilce require
sald corporation, under 1ts new name, to make
application for a real estate dealer's license
for the remainder of the year 1949, and pay &an
additional fee? '

“Comment. It is to be noted that the a-
bove mentioned female has furnished us a certi-
fied copy of her marriage certificate, which sub-
stantiates her marrisge and change of name and
shows that she is one and the same person vho
had a real estate dealer's license under her mald-
en name whlle she was single.

"It 1s further noted that said corporation
referred to above has furnished this office with
a certified copy of 1ts amendment, changing its
corporate name, as approved and filed by the
Charter Division of the Office of Secrstary of
State, and that said corporation, under its new
name, is one and the same corporation which held
a real estate dealer's license for the year 1949
under lts corporate name prlor to amendment, and
that the officers, directors and properties of
sald corporation were in no way changed or affect-
ed by“said semendment which changed its corporate
nanme,
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The object of a license is to confer a right or
pover upon the licensee to engage 1ln the business of a
real estate dealer, The authority of the Texas Real
Estate Commission to 1lssue such a llicense 1is found in
Article 6573a Vernon's Clvil Statutes, &s amended. Un-
less the applicant receives such a license he is not per-
mitted to engage in the buslness of a real estate dealer.
The certificate or license 13 merely evidence of this
" power or right of the individual or corporation to engage
In such business. The right of the individual or corpora~
tion to engage in the business of a real estate dealer
is conferred on him when he meets the qQualifications set
forth in the statutes and recelves the approval of the
Commission, The mere certificate or license 1s issued
by the Commission to reflect the fact that the applicant
has met the eligibllity requirements of the statute and
has recelived the approval of the Commission., The stat-
ute authorizes just one fee and that is the fes pald by
the applicant at the time of his application. The is-
suance of another certificate elther to the individual -
or to the corporation hecause a change in name does not,
in the absence of sn suthorization statute, justify the
Commission in charging the same fee as 1s authorized for
the granting of the original privilege,

"Fees allowed a public officer are matters
of strict law, depending upon the very provisions
of the statute. They are not open to equitable
construction, nor to any discretionary action on
the part of the officials.” Public Officers, 43
Am, Jur, 8 359, p. 149. No pubiic officer 1is
"permitted to collect fees unless the same are
provided for, and the amount thereof declared
by lav." State v. Moore, 57 Tex. 307, 321 (1882).

SUMMARY

The Texas Real Estate Commission is not
authorized to charge an additional application
fee of persons or corporations who are duly
qualifiad holders of real estate dealers'
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DW:gl

licenses for the issuance of an amended certi-
ficate evidencing a valid change of name,

Yours very truly,

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

By

Ddvid Wuntch
Assistant
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