
E ATT~EWEY GENERAL 

OF TEXAS 

December 13, 1949 

Honorable L. D. Ransom 
Executive Secretary 
Texas Real Estate Commission 
Austin, Texas Opimon No. V-964 

Re: The authority of the Texas 
Real Estate Commission 
to require that applicants 
for licenses pass an exam- 
ination to determine their 

Dear Sir: competence. 

Your request for an opinion states in part: 

“The Texas Real Estate Commission has been 
presented with the question of whether or not it is 
authorized or permitted under the Real Estate Deal- 
ers License Act - Article 6573a, revised civil stat- 
utes, as amended by Senate Bill No. 28. 51st Legis- 
lature - to require that each and every applicant 
for a license as a real estate dealer or salesman 
pass an examination in order to determine the rom- 
petency of such applicant, 

“Opinion No. O-6252 of your department, October 
10, 1944, discusses this question and concluded that 
under the statute as written at that time no authority 
to require an applicant to take either an oral or writ- 
ten examination exists. The question had arisen under 
Sections 8 and 9 of the Act, 

“Section 8 required that: ‘Application for a real 
estate dealer”s or real estate salesman’s license shall 
contain such other information as to the applicant, in 
addition to the above described as the Administrator 
of the Securities Division of the office of the Secretary 
of State shall require. The Administrator of the Se- 
curities Division of the office of the Secretary of State 
may require such other proof through the application 
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or otherwise as its officers shall deem desirable 
with due regard to the paramount interest of the 
public as to the honesty, truthfulness, integrity, and 
compe,tency of the applicant.’ 

“Section 9 provided that: ‘If the Administrator 
of the Securities Division of the office of the Sec- 
retary of State is satisfied that the applicant for 
real estate dealer”s or real estate salesman’s li- 
cense is of good business, repute and that the busi- 
ness will be conducted in an honest, fair, just, and 
equitable manner, and upon complying with all oth- 
er provisions of law and conditions of this Act, a 
license shall thereupon be granted by the Admin- 
istrator of the Secmrities Division of the office of 
the Secr,etary of State to the successful applicant 
therefor as a real estate dealer or real estate sales- 
man, and the applicant, upon receiving possession 
of license, is authorized t,o conduct the business of 
a real estate dealer or real estate salesman in this 
State.* ” 

The exact question presented is whether the Texas Real 
Estate Commission is authorized or permitted to require an ap- 
plicant for license to pass an examination in order to determine 
his competency. 

We are of the opinion that the Texas Real Estate Com- 
mission is not authorized or permitted under Article 6573a, V.C. 
S., as amended by Acts 51st Leg., R,S. 1949, Ch. 149, p^ 304, to 
require that an applicant for a license as a real estate dealer or 
salesman pass an examination in order to determine the competen- 
cy of such applicant. 

inion O-6252, with which you are familiar, states in 
part that Op. 

““If the Legislature had intended that applicants 
for a dealer”s or salesman’s license under “The Real 
Estate Dealers License Act’ were required to take 
an oral or written examination before receiving a li- 
cense, the Legislature could have said so in plain 
language; this it has not done, with reference to ap- 
plicants for a dealer”s or a salesman”s license under 
said Act.” 
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The 1949 amendment, like the prior act, does not provide for 
the examination of applicants. Sections 8 and 9(a) have been 
re-enacted in the identical words used in the ,prior statute 
and which was in force at the time the above opinion was writ- 
ten, except that the name of the administrator has been changed. 

Our conclusion that no authority to give examinations 
to applicants exists is based on the rule of statutory construc- 
tion stated in 7. Sutherland Statutory Construction (3rd Edition) 
523, 525. It is there stated that 

“Where a statute has received a contemporaneous 
and practical interpretation and the statute as inter- 
preted is re-enacted, the practical interpretation is 
awarded greaterI,- weight than it ordinarily receives, 
and is regarded as presumptively the correct inter- 
pretation of the law. The rule here is based upon the 
theory that the legislature is acquainted with the con- 
temporaneous interpretation of a statute, especiaIly 
when made by an administrUive body or executive of- 
ficers charged with the duty of administering or enforc- 
ing the law, and therefore impliedly adopts the inter- 
pretation upnn re-enactment . . . 0 Likewise, legislative 
action by amendment or appropriations with respect to 
a law which has received a contemporaneous and grac- 
lLical construction may indicate approval of interpreta- 
tions given the unchanged parts of the law.” 

The Texas Real Estate Commission has no author- 
ity under exilting statutes to require applicants for 
licmses to pass an examination to determine their com- 
~petence, Art. 6573a, V.C.S. 

Yours very truly, 

ATTORNEY GENERAL :OF TEXAS 

FIRST AssISTANT 
lcihazc if* W& 

ATTORNEY GENE~RAL By Walter F. Woodul, Jr., 
Assistant 
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