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Hon. Gordon K. Shearer 
Erecutive mreOt0r 
Texas State Parks Board 
Austin, Texas 

Dear Mr. Shearer: 

You request an 

Does the Texas 

opinion Ro. v-978 

Re: The authority of the Texas 
State Parka Board to desig- 
nate one of Its regular em- 
ployees to be also a "roving 
park keeper," thereby eloth- 
ing him with regular park 
keeper powers in addltlon 
to the regular duties of the 
employee. 

opinion on the following question: 

State Parks Board have au- 
thorlty to designate one of its regu+r employ- 
ees to be aleo a "rev 

-3% 
park keeper, thereby 

clothing him with re r park keeperpowers, 
Including the powers of a peace officer, in 
addition to the regular duties of such employee? 

You state the following as the reaaon for your 
request: 

"There are times in which certain traveling 
administrative employees of the Texas State Parka 
Board who are not park keepera, find it necessary 
to take over temporarily the operation of a State 
Park after the realgnatlon of a park keeper and 
before employment of his successor, or to aaaist 
a park keeper temporarily in operating and caring 
for a State Park. In connection with this, we 
find it essential that said traveling admlnistra- 
tlve employees also have the park keeper powers 
of a peace officer, and this Is our reason for 
requesting this opipion." 

The law does not lightly confer the powers of a 
peace officer upon an Individual. The authority of a peace 
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officer must be derived either from the State Constitution 
or a statute. The Constitution Is silent on the matter of 
keepers of State Parks acting as peace officers. However, 
the Legislature has conferred upon State Park keepers the 
powera and authority of a peace officer in Article 6669, 
V.C.S. The second paragraph of thla Article reada as fol- 
lows : 

"It ahall further be the duty of said 
Board to arrange for or employ a keeper In 
each of the State Parks under the control of 
said State Parks Board, who shall be clothed 
with all the powers and authority of a peace 
officer of the county, for the purposes of 
caring for and"proteatlng the property wlth- 
in eaid parks. 

We do not believe that the Board has authority 
to confer the duties and concomitant powers of a park 
keeper upon an employee of the Board who is not in truth 
and in fact a park keeper. 
keeper" or 

To call an employee a "park 
"roving park keeper," who in fact Is not a 

park keeper, In an attempt to clothe him wlth the powers 
of a peace officer, however well intended, would probably 
be viewed by our courts ae an unauthorized ,enlargement up- 
on the terma of Article 6069. The difficulty ariser when 
the employee Is considered a "roving peace officer.' There 
is no authority either in the.$onatltutlon, approgriatlon 
bill, or other atatutes for a roving park keeper --much 
less for one with powers of a peace officer. 

On the other hand, there is nothing in the stat- 
ute ,that denies that a regular employee of the Park Board 
may serve as park keeper so long as he is in fact a park 
keeper. While we do not wish to construe the statute too 
strictly, yet, keeping In mind the cautious attitude the 
law has toward peace officers, a fair construction would 
give the powers of a.peace officer to the man in charge 
of a park, whether he is the regular keeper or someone 
sent by the Board to act as keeper, there being no keep- 
er. Anyone not in charge of the Park could not be con- 
sidered a keeper, and therefore could not have the powsr 
of a peace officer. The legislative intent, It would 
seem, Is to have each State Park in the charge of some- 
one with powers of a peace officer. To carry out this 
Intent, the Board may employ someone as a regular park 
keeper. If this keeper for any reason ceases to act aa 
such, then, in order to carry out the intent of the 

-, 

-. 
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Legislature, the Board _ . . must at least “arrange for”, If ._ -.. - not employ, ano%ner ppson to carry on tne dutzes of 
keeper. Arrsllge for may well include the designation 
of another employee to act as keeper. While thus tem- 
porarily acting as keeper, he would, of course, have 
the powers of a peace officer. 

It 1s our opinion that while the regular em- 
ployee may not be considered a ‘roving park keeper--peace 
officer: yet the Board may designate one of Its regular 
employees as a park keeper of some specific park whenever 
the regular keeper of that park is not able to act as 
keeper. 

That the efficiency of your department would be 
increased by ‘clothing employeea other than regularly de- 
signated keepers with continuous police powers Is a mat- 
ter which might be addressed to the consideration of the 
Legislature. 

The Texas State Parks Board may appoint 
one of its regular employees as a temporary 
park keeper to serve as such until a regular 
keeper Is able to take charge of the park. 
The Board has no authority under existing 
statutes tom designate anyone, including one 
of its regular employees, aa a park keeper 
who Is not assigned to any park. 

Yours very truly, 

ATTORNEY GFNERAL OF TEXAS 

MPH:eb:gw 

BY 

APPROVED 

UFIRST ASSISTART 
ATTORIVEX GJ3BERAL 


