
December 22, 1949 

Hon. Raymond E. Wagee opinion ao. v-981. 
county Attorney 
Galveston County 
Galveston, Texas 

Re: 

Dear air: 

The authority of the 
CommlssIoIlers' court 
to revlse'bullding 
speclfIoatIons and 
add $1999.57 to.the 
contract nrlce vltb- 
out raadv&tising 
competitive bids. -. _. 

Your request for an oplnloa Is In part as 
lovs: 

"The CommlssIoners Court entered into 
a contract vlth R. P. F'rank vbloh vas avard- 
ed after complying vith the statute on a bid 
of $5813.16, and thereafter the City Bulld- 
lng Inspector refused to issue a permit for 
the oonetructlon of the building which vas 
to be a public rest room at East Beach Play- 
ground outside the Seavall of the City of 
Galveston, Texas. on ootober 14tl+ 1949, 
the Commissioners Court, because addltlon- 
al ohanges had~to be made ~$0 comply with 
the building oode of the~~clty 'of'Galveston, 
passed a resolution (e copy of vhtch Is:ea-~ 
olosed) authorizing the auccessful,bldd&r, 
R. P. Frank to make the changes for a dlf- 
ference of $1999.57 aud excluded a tile 
floor vhlch vas In the original plans. The 
CommIssIoners Court did not advertise.for 
nev bids because they felt that under Art- 
icle 2368a, Seotlon 2 of the Revised Civil 
Statutes of Texas the amount vas under 
$2000.00 and that additional bids vere not 
necessary. 

for 

fol- 

n . . . 

"'Does the Court have authority to let 
Mr. prank complete the contraot vlth tile 
changes made In the resolution vLthout 

L 
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'1 

resdvertlsing for additional bids?'" 

We am unable to find among the documents 
vhlch you present for our conslderatlon any information 
from which we might determine in what particular the 
building contract Is violative of the building code of 
the City of Galveston. It follows that neither are ve 
able to determine exactly what changes were made in 
the contract In question, other than the exclusion of s 
tile flaor from the original plans. The submitted facts 
do reveal, however, that changes were made In the speci- 
fications which, as advertised, were the basis of ths 
bids upon which the contract was awarded. 

The rules as to vh& there must be a new sd- 
vertisement for bids when changes are made in the specl- 
floations submitted as the basis for bids In the first 
Instance are well stated In 43 Amerloan Jurisprudence 
789, Public Works and Contracts, Section 46, as follows: 

,I . . . After bids have been made upon 
the basis of plans and specIfIoatIons prepar- 
ed by public authorities and given out to all 
Interested bidders, no material or substantial 
change In any of the terms of such plans and 
specifications will be allowed without a new 
advertisement giving all bidders opportunity 
to bid under the new plans and specifications. 
. . . 

"Cases are legion In which contracts have 
been condemned by reason of the departure from 
,the notice or specifications In some particular 
which was substantially favorable to the bld- 
der. Among particular departures from the ad- 
vertised plans .and specIfIcatIons that have been 
regarded as material may be mentioned an exten- 
sion of the time within which the proposed work 
is to be oompleted, In oases wheretime Is of 
the essenoe of the oontract,,a stipulation for 
the use of paving materials different from that 
designated In the advertised plans and speclfi- 
oatlons, or setting a different price for a 
portion of the work. And the courts will not 
permit this rule to be circumvented Indirectly 
by permitting public authorities after entering 
Into a legal contract pursuant to the advertised 
plans and speolflcatlons, later to make a new 
contract or supplemental contract with the suc- 
cessful bidder embodying changes In those plans 
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and speclfloations. . . ." 

See also Iowa-R~braakza LI 
city of Cournl 
the annotatzon, 

Yoa state that the ohanges neoessary to com- 
ply vlth the building oode oaused the addition of $1999.- 
57,to a contract originally aaarded on a $5814.16 bid as 
a general rnle, vhether a ohange Is "substantial" Is s 
question of fact. It is onr opinion, hovever, that 
changes amounting to more than one-third of the original 
oontraot prloe must be.oonsldered substantial and materl- 
al. In that oase the situation vhloh you present to us 
comes within the rules state&above, and, notwithstand- 
ing the additional amount is less than $2,000, the ooun- 
ty is required to readvertlae for bids In compliance 
with the provIsIons of Article 2368a, Vernon's Civil 
Statutes. _. 

SUMMARY 

When material and substantial changes, 
amounting to $1999.57 (more than one-thiti 
of the original oontraof prloe), are made by 
the County in the plans and speoFiloatI&s 
for a public building after a oontract for 
the construction of that building has been 
made In oompllance vIth Article 2368a, V.C.S., 
the County must readvertlse for bids, not- 
withstanding the additional amount is less 
than two thousand ($2,000) Dollars. 

ATTOW GXRXRAL 

JR:EJ:b:mv 

Yours very truly, 

ATTORNEY GENRRAL OF !CRXAS 

Assistant 

X. Jacobson 
Assistant 


