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AUSTIN 11, TEXAS

PRICE DANIEL

Janmuary 13, 1950

Hon. Theophilus S, Painter, President
The Univerasity of Texas '
Austin, Texas Opinion No, V-982

Re: Issuance of revenue

bonds under Article

’ ' 26 03¢c.
Dear Dr. Painter: '

In your recent letter you state that the Board of
Regents of The University of Texas desires to make certain
improvements to the Union Buillding located on the campus
of the University, and proposes to finance such improve-
wents by the issuance of revenue bonds under the authority
of Article 2603¢, such bonds to be paid by the levy of a
student building use fee. You ask the opinion of this de-~
partment on the following questlons:

"l. May the Board of Regents of The Uni-
versity of Texas issue bonds under the provi-
sions of Article 2603¢, V.C.3., for the purpose
of financing permanent repalrs and improvements
by wvay of additions to the present Union Build-
ipg on the campus of The University of Texas?

"2. If your answver to the foregoing ques-
tion is in the affirmative, then please advise
as to whether or not any fee levied under the
provisions of Article 2603c¢c, V.C.S8., would have
to commwithin the limitations of the fees au-
thorized to be levied by Article 265%a, V.C.S5.?

"3. Would any fee levied for the purpose
of servicing bomds issued in financing improve-~
ments for the Texas Union Bullding under Article
2603¢, V.C.8., be limited in any vay by Article
25893, v.C.S.1"

Article 2603¢ authorizes the Board of Regents of
The University of Texas and the governing boards of the
other educational institutions named thereln to construct
or acquire, without cost to the State of Texas, "dormi-
tories, kitchens and dining halls, hospitals, libraries,
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student acotivity dulldings, gymmasia, athletic buil 8
and stadia, and such other huildings as may be needed for
the good of the institution and the moral welfare and
social conduct of the students of such institutions," and
in paymsnt of such construotion or acquisition costa to
i1ssue negotiadle bonds. Said bdoards are authoriged to

fix fees and charges for the use of a bullding construct-
ed under the statute, and to pledge the same, along with
the net revenme derived from such bullding for the payment
of the bonds, It is provided in the statute that the fee
to be asaessed against a student for the use of the student
activity duilding shall not exceed $3.00 for any one semes-
ter or for any one summer session,.

- The validity of Article 2603¢c wvas upheld by this
departwent in Opinion No. 0-169% on the basis of the hold
inge in Texas Ja oard v w, 132 -

Tex. 613, W, s Lovwer Colorado RivV -
thority v. McCrav, 125 Tex. 26 ,'5% 8.%¥.24 629 !1%5?;;
Srasos River Copse d_H ation Pistriot v,

of dollars of bonds have been issued under its terms

The construction or acquisition of a student activ-
ity building i» specifically covered in Section 1 of the
statute, However, your inquiry relates, not to the origi-
nal acquisition, but to the repair and improvement of an
already existing bduilding. There might be some question as
to vhether the statute would cover this except for that.
rart of Section 3 of the statute which reads;

" « o« In 811 cases vhere existing buildings
or structures are repaired ar enlarged or to vhich
edditions are constructed . . "

It is evident that the laglslatwre intended for
the power to construct and acsquire te include the power
to repair, to enlarge, and to construct additions, It
follows that your first question is ansvered in the af-
firmative.

The Board of Regents intends to pay the require-
ments of the dbonds dDy the levy of & dDullding use fes. You
wish to knov whether such fee would have to come within
the limitation imposed by Section ¥ of Article 265%a (Acts
;Oth Leg.,R.8., Ch. 66, p. 96), Section ¥ reads as fol-

ows :
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~ "Section 4, Each of the governing boards of
the various institutions of higher education nam-
ed in Section 3 of this Article is expressly au-
thorized, vhen deemed necessary by sald governing
board, to require and collect a fee or charge
from all students registering in said institutien
to cover the costs of student services vhioch the
said governing board deem necessary or helpful in
carrying on the educational functions of the in-
stitutions, these services to include such services
as textbook rentals, recreational activities, health
and hospital service, artists and lecture courses,
debating and oratorical asctivitles, student publi-
cations, and other approved student activitles;
pu-o'd.de%, hmver, that no a ent shall be re-

- mer session. All fees and chnrgea vhich have
heretofore been collected, charged or attempted
to be collected by the various institutions of
higher education for any of the purposes named in
this section under the heading of student services,
regardless of the name by which such fee was des-
ignated, all of which fees having been charged,
collected or attempted to be collected under au-
thority of Article 2654-a or Article 2654-¢ of
the Revised Civil 3tatutes of Texas, are herebdy
validated, confirmed, approved and authorized as
though they had been authorized and collected bz
specific order of the various governing boards,
(Emphasis added)

It 1s our op:l.nion that any student activity build-
ing use fee must come within the $15 00 limitation imposed
by the statute. It is noted that recreational activities
and other approved student activities are covered by the
statute. A student activity dbuilding (or union building)
vould clearly, 1n our opinion, come under 'rocrea.tioml ac-~
tivities"” and "other approved student activities." 1In
speaking of the Union Building of The University of Tems,
the Austin Court of Civil ARpeala stated the following in the
case of Rainey v. Malone, 141 8.W.2d 713 (Tex. Civ. App.1940):

"It provides facilities ror the conduct of
various extra-curricular activities of social R
recreational, and educational natures s 0 o
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Section ¥ of Article 2654a, having been enacted
subsequent to Article 2603c¢, would control if there is
any conflict or inconsistency between the two articles,
It is interesting to note that the Attorney General has
consistently followed this construction since the enact-
ment of Section ¥ of Article 265%a, and has required evi-
dence (in each instance of revenue bornds issued under
Article 2603c and payable from a building use fee) that
such fee vhen added to the other fees came within the
‘15. 00 limitation,

It has been urged, because of the specifio mention
of Articles 2654a and Egslo in the last sentence of Section
B, that the fees authorized by Article 2603¢ were not in-
tended to be covered. However, we cannot follow that con-~
struction. The first sentence of the section is the af-
firmative provision, and it is clear that it applies to all
fees of the tyDes enumerated and that the $15,00 limitation
applies thereto., The second sentence effects only the vali-
dation of certain fees, If the Legislature had intended for
the limitation to apply only to fees collected under the two
named statutes, it would have been a simple matter to so
rovide. However, it did not so provide, for the statute 1s
couched in broad terms as to the levy of fees and the limi-
tation on such levy. Then the statute provides that certain
fees theretofore levied are validated. The two provisions
are separate in this regard,

In ansver to your second guestion, you are advised
- that sny student activity building use fee levied under the
suthority of Article 2603¢c must come within the $15.00 Iimi-
tation imposed by Section X of Article 265%a.

Your third Question relates to Article 25804, and
you wish to knov vhether this statute limits the building
tuse fee authorized by Article 2603¢c. Article 25804 vas en-
acted in 1985 {Acts X9th Leg., Ch. 78, p. 115)., Section 1
of the statute reads::

~ "Section 1. The Board of Regents of The Uni-
versity of Texas is hereby authorized to levy a
regular, fixed student fee not to exceed One Dol-~
lar ($1.00) per student for each semester of the
long semester and not to exceed Fifty Cents (50¢)
per student for each term of the summer school, or
aqy fractional part thereof, as may in their dls-
eretion be just and necessary, for the sole pur-
pose of operating, maintaining, and improving the
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Texas Unionj provideéed, however, that the amount

of this fee may be changed at any time within

the limits bhereimbefore fixed in order that suf-

ficient funds to support: the Union may be raised. -
Provided that any student who is exempted from -

;hp-' Eution fee shall dDe exempted from the union .
0‘., . ] . . .« o, . ". 3 TR o

Seotion 2 provides that the Auvditer of The Uni-~ -
versity shall sollect said fees and ocredit the same to an
account known as the Student Union Fee Aocount., Sectien
3 relates to the budget, - Lo e

It is our opinion that the student activity bulld-
ing use fes authorized by Article 26030 for the payment of
bonds and the union fee authorirzed by Artiscle 2 for
operation, maintenance, and improvement of the Union Build-
ing are separate and apart from, and independent of, each
other, The latter could be classed as a ocurrent expense
feeo to take care of the éurrent operation and msintenance
costs and day by day improvements, The former is a fee to
pay the requirements of bonds issued for capital improve-.
ments, In fact, 1% is recognized in Article 2603c itself .
by the following language that the fees authorized there-
under are separate and diastinct from other authorized fees:

"The fees and charges so fixed for the use
of any such building or buildings shall not de
collected after paymsnt in full shall have been
completed for the building or buildings for
which said fees shall be pledged. Therocafter
the right of sald respective Boards to fix
charges and fess shall depend on laws other
than this Aet as hereby amended,”

This langusge shows that the fee authorized by Arti-
cle 2603¢c is totally distinct from the fee covered by Article
25894. The building use fee 13 collected under Article 2603c
for the payment of the capital improvements and camnot be
collected after payment has been completed, The union bulld-
ing fee may be collected each year regardless. of whether
there is indebtedness against such bullding.

It is our opinion that, while both these fees must
come within the limitation imposed by Section ¥ of Article
2658a, they do not othervise limit each other, Your third
question is, therefore, ansvered in the negative,
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The Board of Regents of The University of Texas
maYy issue bonds under Article 2603¢c for the murpose
of financing the repair and improvement of, and the
construction of additions to, the Union Bulilding lo-
cated on the campus, and levy and collect a student
activity building use fee for the payment of the re-
quirements of such bonds,

Any such building use fee would have to come
within the limitations of fees imposed by Section
M of Article 2654a.

Such building use fee collected under Article
2603¢ would not be limited by the Union Building
fea authorized by Article 2559:1.

APPROVED: _ Yours very truly,
Charles D, Mathews PRICE DANIEL
Executive Assistant Attorney General
Joe R, Greenhill a ! l
First Assistant By ﬂ‘
Assistant ¥
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