
Ron. Jim,W. Weatherby 
District Attorney 
38th Judicial District 
Kerrville, Texas 

Dear Mr- Weatherby: 

opinion No. v-1021. 

Re: Legality of employing 
a sixteen year old 
minor to sell beer and 
wine in a licensed re- 
tall establishment. 

Your request for an opinion reads as follows: 

"It is desired that you give the under- 
signed your opinion as to whether or not a 
minor who is over sixteen years of age and 
under seventeen years of age may be employed 
in a place where beer and wine is sold, and 
who will sell beer and wine after such minor 
has been granted the right to work by the 
County Judge and in complianae with Artiole 
5181, Revised Civil Statutes of Texas. 

"It is my opinion that suoh Infant 
would not be allowed to work in such place, 
although under Article 5181 the exceptions 
do not include the type of work which the 
minor is to pursue, and this opinion is 
based on the wording of Article 666-17, 
Section 5, Penal Code, which provides that 
an employee must be twenty-one years of 
age prior to selling, handling or dispens- 
ing liquor." 

Article 5181, V.C.S., provides in part: 

"Permit for Chlld to Work. Upon appll- 
cation being made to the County Judge of any 
county in which any chFld over the age of 
twelve (12) years shall reside, the earnings 
of which child are necessary for the support 
of itself, its mother when widowed, or in 
needy circumstances, or invalld father, or 
of other children younger than the child for 
whom the permit is sought, the said County 
Judge may upon the sworn statement of such 
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child or its parents or guardian, that the 
child for whom the permit is sought Is over 
twelve (12) years of age, that the said 
child has completed the fifth grade in a 
public school or Its equivalent, and that it 
shall not be employed in or around any mill, 
faotory, workshop or other place vhem dan- 
gerous machinery is used, nor in any mine, 
auarm or other place where explosives are 
&ed,*or where the moral or physical condi- 
tion of th hild is liable to be injw 
and that t:e'earnings of such child sre nea- 
essary for the support of such invalid parent, 
widowed mother or mother in needy ciroum- 
stances, or of younger ohildren, and that 
such support cannot be obtained in any other 
manner, and that suitable employment has been 
obtained for such child, which sworn state- 
ment shall be accompanied by the certlficete 
of a licensed physician showing that such 
child is physically able to perform the work 
or labor for whiah the permit Is sought, is-. 
sue a pensit for such child to enter suah 
employment . . ." (Emphasis ours). 

666, 
Subsectiona 5 and 21 of Section 17, Article 

V.P.C., provide: 

"(5) It shall be unlawful for any per- 
son to employ anyone under twenty-one (21) 
years of age to sell, handle, transport, or 
dispense or to assist in selling, handling, 
transporting or dispensing any liquor." 

"(21) It shall be unlawful for any per- 
son under the age of twenty-one (21) years 
to import or possess for the purpose of im- 
porting any alooholic beverage into the State 
of Texas. Any alcoholic beverage imported 
into or possessed for the purpose of importa- 
tion into the State of Texas by any person 
under the age of twenty-one (21) years or 
possessed in violation of Seotlon l'f'(20) la 
declared to be an illloit beverage and may 
be seized without warrant unless otherwise 
provided in this Act." 

The following provisions are found .in Section 
19 of Artiole 667, V.P.C.: -_ 



.- 
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“The Board or AdmLnistrator may cancel 
or suspend for a perlo@ of time not exceed- 
ing sixty (60) days, after notioe and hear- 
ing, any license or any renewal of such 
license, upon finding that the lioensee has: 

“A . If a Retail Dealer’s Off-Premise 
License or Retail Dealer's On-Premise Ll- 
cerise: . . . 

“8. IWplo ed any person under the age 
of eLghteen (18 7 years to sell, handle, or 
dispense or to aasiat in selling, handling, 
or dispensing beer in any establishment where 
beer is sold at retail to be consumed on the 
premises where sold; or . . . 

,:< “B. If a General Diatributorts License, 
b- Local Distr’ibutor’s License, or Branch Dis- 

trlbutor’s License: . . . 

“12. l&i lo ed anj person under the age 
of elghtgen 7183 years to sell, deliver or 
distrfbute, or to as&at in selling, deliver- 
ing or distributing any beer; or . . .” 

Among' the “definitions made in the Texas Liquor 
Control Act are: 

“Art. 666-3a. 

“(1) ‘Alooholio Beverage’ shall mean 
alcohol and any beverage containing more 
than one-half of one per cent (l/2 of 1%) of 
alcohol by volume which Is oapable of use 
for beverage purposes, either alone or when 
dtluted. 

“(5) ‘Liquor’ shall mean any alcohollo 
beverage containing aloohol in excess of four 
(4) per oentum by weight, unless otherwise 
indFcated.‘- Proof that an alcoholic beverage 
is alcohol, spirtts of wine, whisky, liquor, 
wine, brandy, gin, rum, ale, malt liquor, 
tequila, mesoal, habanero, or barreteago, 
shall be prFma faole evidence that the same 
is liquor as herein defined. 
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"Art. 667-l. ,~:. 

"(b) The term 'beer; means a malt bev-. 
erage.containing one-half of 1% or more of. 
alcohol by volume,~and not more than 4% of' 
alcohol by weight, and shall not be inolu- 
sive of~any beverage designated by label or 
otherwise by any other name than beer;" 

Under the provisions of the Liquor Control Bat, 
the Liquor Control Board or Admlnlstrator is authorized 
to cancel, or suspend fore period of the not exceeding 
sixty deys, after notioe and hearing,; the license of any 
person authorized to sell beer upon finding that the'li- 
oensee has employed any person under the age of eighteen 
years to sell, handle or dispense or tom assist in sell- 
ing, handling or dlapensirig beer in any establishment 
where beer is sold at rata11 to be consumed on the pre- 
mises where sold. It is our opinion that the granting 
of a work permit to a minor by a County Judge under the 
provisions of Article 5181 will not prevent the exercise 
of the authority granted to the Board or Administrator 
in Article 667-19 of the Penal Code. The former is a 
general statute; the latter Is specifio and will con- 
tpo1. With reference to beer, the oontrolllng age is 
eighteen years. Wine ia included in the definition of 
Ilquor under the terms of the Liquor Aot. We think that 
the provisions in Artiole 666-17 apply to the selling 
and handling of wine. The controlling age with refer- 
enoe to wtne is 21 years. 

In Opinion No. o-4536, written in a former ad- 
ministration of this office, the questton of the right 
of an employer to hire a married female under eighteen 
years of age to handle beer was considered. Thhis oon- 
sideration was made in view of Article 4625, Vi.C.S., 
which provides: 

"Every female under the, age of twenty- 
one years who shall marry in aooordanoe with 
the laws of this State, shall, fromland af- 
ter the time of such marriage, be deemed to 
be of full age and shall have all the rights 
and privileges to which she would have been 
entitled had she been at the time of her 
marriage-.of full age." 

The following was stated in that opinion: 

-. 
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"It is apparent, we think, that the Leg- 
islature intended thatno peraon under the 
age of 18 years could be employed to sell, 
handle or dispense or to asslat in selling, 
handling, or dispensing beer in any eatab- 
lishment where beer is sold at retail to be 
consumed on the premia8s where sold, regard- 
less of the marital status of such person. 
We think that by analogy the principles con- 
trolling the decisions abaa mentioned should 
have spplioetion here. Therefore, we respeot- 
fully answer the above stated question in the 
negative." 

We adhere to the principle 8nLnXlat%d In the 
above opinion. Copies of opiniona Ros. O-4536 and O- 
5088 are enclosed. 

SWMARY 

A person may not be legally employed to 
sell, handle, or dispense beer, or to assist 
in selling, handling, or dispensing saoh bever- 
age, if under 18 years of age. Nor may a per- 
son be legally 8SiplOy8d to sell, handle, or 
dispense wine, or to SsSist in S811ing, han- 
dling, or dispensing win8, If under 21 years 

A permit issued by a County Judge to 
i’m%i under th8 provisions o? Art1018 5181, 
V.C.S., will not legalize suoh employment. 

YOUPS V8FJr tidy, 

APPROVRD: 

Red McDaUi81 
State Affairs Division 

PRICE DARIRL 
Attorney General 

Charles D. Mathews 
Rx8outivs Assistant 

CBK:mw 


