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Maroh 30, 1950 

Eon. Dorman Nickels Oplnlon Ro. V-1024. 
County Attorney 
Wharton county Re: The authority of the 
Wharton, Texas Board of Managera of 

a county hospital to 
appoint an oateogath 
to Ita staff of viait- 

Dear Hr. Rlckela: ing physicians. ’ 

Your request for an opinion la as follows: 

“RIghtIngale Hoepltal Is a county Inetl- 
tutlonowned and operated by Wharton County 
at El Campo, Texas. Thle hospital hae been 
entabllshed and la operating nuder Title 71, 
Chap. 5, R.C.S. of Texas. Said htispltal Is 
managed by a Board of Managers appointed un- 
der authority of Art. 4479, R.C.S. of .Texae 
and 8ald Board dealres to appoint a staff of 
rlrltlrrg phymlclans as Is provided for In Art. 
4480, R.C.S. of lexar., 

“QUESTIOI 

“Is an ‘osteopatht a ‘phyaleI*n’ ouch aa 
will entitle him to serve ou the staff of.vIu- 
itlog phyrrlclans appolnted by the Board of . 
Managers of or a county hospital?” 

lows: 
ArtIole 4480, V.C.S.. , provide8 In part 81) fol- 

‘” The board of managera shall elect from 
among lto membere a president, and one or more 
vloe-prealdents and a aecretan,~a+ a treasur- 

. It ahall appoint a superintendent of the 
&pita1 who shall hold office at %he pleasure 
of said board. Said superintendent ahall not 
be a member of the board, and shall be a qual- 
IJXui practloner of medicine, or be apeclal- 
ly traiaed’for work of suah character. 

“The board shall also appoint a staff of 
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visiting physicians who shall serve without 
pay from the county, and who shall visit and 
treat hospital patients at the request either 
of the managers or of the superintendent." 

The authority for the Board of Managers of the 
County Hospital to appoint an osteopath to the staff of 
vIsItlng physicians requires an interpretation of that 
portion of Article 4480 which states that the Board shall 
appoint a staff of visiting physicians and whether an os- 
teopath Is a physician. 

Article 4510, V.C.S., provides: 

"Any per&on shall be regarded as practic- 
ing medicine within the meaning of this law: 

"(1) who shall publicly profess to be a 
physician or surgeon and shall treat, or of- 
fer to treat, any disease or disorder, mental 
or physical, or any physical deformity or In- 
jury, by any system,or method, or to effect: 
cures thereof; (2) or who shall treat or offer 
to treat any disease or disorder, mental or 
physical or any physical deformity or Injury 
by any system or method and to effect cures 
thereof and charge therefor directly or Indl- 
rectly, money or other compensation; provided, 
however, that the provisions of this Article 
shall be construed with and In view of Artl- 
cle 740, Penal Code of Texas, and Article 4504, 
Revised Civil Statutes of Texas as contained 
In this Act.” 

Septem 
Ro. O-1298, dated 
that the practioe 

held to be within the 
See Rewman v. State, 

1910); Rasman v. City of Gal- 
Collins v. State of T exas. 
Collins, 57 Tex.Crlm. 2, 

Article 4511, V.C.S., provides: 

"The terms, XphysIclan,l and 'surgeon,' 
as used In this law, .&all be construed as 
synonymous, and the terms, 'practitioners,' 
lpractltIoners of medicine,' and, 'practice 
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of medicine,' as used In this law, shall be 
construed to refer to and Include physlolans 
and surgeons." 

v. State 116 Tex.CrIm. 392, 32 S.W.2d 
460, (lg30);nhi: 

"The definition of lphysIclanl as 'one 
authorleed to prescribe remedies for and 
treat diseases, a doctor of medicine,' Is ap- 
proved In Prowltt v. Denver, 11 Cola. App. 
70, 52 P. 286, and Caetner v. Sllker, 33 H.J. 
Law 507, In which latter case appears the 
statement that a physician In common parlance 
Is one skilled In both medicine and surgery. 
In Harrison v. State, 10s Ala; 170, 15 So. 
563, the word 'physician' Is defined as one 
who has received a degree of M.D.; ,one who 
lawfully praotlces medicine; one who professes 
oy practices medlolne for the healing art." 

Inasmuch as an osteopath is a physician and Is 
a practI.tIoner of medicine within the meaning of the above 
statutes as construed by the courts, we agree Vlth your 
conclusion that an osteopath may In the discretion of the 
Board of Managers be appointed to the staff of vIsItIng 
physIcIana. The language "appoint a staff of vlaItlng 
physicians" Is not definite, but It Is our opinion that 
the appointment of an osteopath would come within the 
meaning of the language used in the statute. Since It,18 
within the discretion of the Board as to whom will be ap- 
pointed, It necessarily follows that It would be dlscre- 
tlonary as to whether an osteopath Is appointed to the 
stsff of vIsItIng physicians. 

SUMMARY 

An osteopath Is a practitioner of medl- 
clne within the meaning of the law (Articles 
4510 and 4511, V.C.S.) and Is eligible for 
appointment to the staff of vIaItIng physl- 
clans appointed by a Board of Managers for 
a county hospital. All appointments to the 
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YOUYS very truly, 

PRICEDAHIEL 
APPROVED: 

J. C. Davis, Jr. 
county Affairs Dlvlslon 

Charlea D. Mathewn 
Ereauttve Aml8tant 

Attorney General 

,wzu 
9 Buruell Waldrep 

Assi8taat 

Bu:bh:mw:jmc 

staff of vlsItIug ph~slclan~ rest within 
the discretion of the Board oi Nan&gem. 


