
JulY 5, 1950 

Hon. Orvan B. Jones 
County Attorney 
Cherokee County 
Rusk, Texas 

Dear Sir: 

Opinion No. V-1080. 

Re: Construction of Article 
432, Penal Code, as 
amended by H. B. No. 508, 
Acts 51st Le 
1949, ch. 12 % 

e9 R.S. 
, pe 22? 

Your request for an opinion, in part, reads as 
follows: 

"Since I am unable to answer the question 
hereinafter propounded to my own satisfaction, 
I am requesting that you render an opinion on 
'such question which arises from the fact situa- 
tion below stated: 

Facts: 
We have a teacher in a common school dis- 

trict who has taught continuously therein for 
the past four years. Said teacher has annually 
executed a contract for one year for each school 
year heretofore, and her present contract ex- 
pires upon the expiration of the current school 
year. On April 1, 1950, a trustee who is the 
son of a half-brother to the grandfather of said 
teacher was elected and subsequently qualified 
for the office. 

Question: 
Can a board of trustees of a common school 

district legally re-elect a teacher who has been 
continuously smployed as a teacher in said school 
for more than two years, said teacher being the 
granddaughter of a half-brother to the father of 
a newly elected and qualified trustee on said 
board?" 

The 
provisions of 
Bill No. 508, 
from which we 

answer to 
Article 43 3 

our question is controlled by the 
Penal Code, as amended by House 

Acts 5lst L:g., ROS., 1949, cho 126, PO 227, 
quote as folloWs: 
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"Article 432. Nepotism 

"No officer of this State or any officer 
of any district, county, city, precinct, school 
district, or other municipal subdivision of this 
State, or any officer or member of any State, 
district, county, city, school district or other 
municipal board, or judge of any court, created 
by or under authority of any General or Special 
Law of this State, or any Member of the Legisla- 
ture, shall appoint, or vote for or confirm the 
appointment to any office positIon clerkship 
employment or duty, of an; person rilated withIn 
the second degree by affinity or within the third 
degree by consanguinity to the person so appoint- 
ing or so voting, or to any other member of any 
such board, the Legislature, or court of which 
such person so appointing or voting may be a mem- 
ber, when the salary, fees or compensation of 
such appointee is to be pa 1 d for, directly or in- 
directly, out of or from public funds or fees of 
office of any kind or character whatsoever, pro- 
vided, that nothing herein contained shall nrevent 
the anoointment, voting for&or conffrmatixx of 
y person who shall have been continuouslv en- 

iioved in anv such office, position. clerkshis, 
emnlovraent or dutv for a period of two (2) veals 
prior to the election or annointment of the offi- 
cer or member appointing, voting for..or confirm- 
ing the appointment of such person to such office, 
position, clerkshiD. emplovmont or dutv. 

"Sec. 2. All laws and parts of laws in con- 
flict herewith are hereby repealed." (Emphasis 
added) 

All the provisions of Article 432 have been brought 
forward, word for word, in House Bill 508. The only change 
made in this article by the amendment is contained in the pro- 
viso hereinbefore emphasized by US. 

The, prohibitory provisions contained in Article 432, 
both prior and subsequent to the amendment of this Article by 
House Bill 508, first became a law March 9, 1909. (Acts 31st 

1909 ch. 40 pe 85). Since that tine this office 
~~gs'~o~sS;tently'held th& prohibited a board of school trus- 
tees from employing a teacher related within the second degree 
by affinity or within the third degree by consanguinity to any 
member of the board, when the salary of the teacher is to be 
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paid directly or indirectly from public funds. This long 
continued construction of these provisions applies to them 
as they appear In this Article as it now reads except in so 
far as the exception contained therein makes I$ inapplicable 
to the specific factual situation therein defined. 

The facts submitted by you, as we understand them 
to be, may be briefly summarized as follows: 

A lady teacher has been continuously employed by 
the board of trustees of a common school district for the 
past four years, including the current school year ending 
August 31, 1950, at which time her present contract will ex- 
pire. On April 1, 1950 a new trustee was elected in this 
district and has quallfled in the manner prescribed by law. 

In view of these facts, it is our opinion the board 
of trustees comes within the exception contained in Article 
432, as amended by House Bill 508, and may legally re-elect 
this lady as a teacher. 

SUMMARY 

A board of trustees of a common school dis- 
trict may legally re-elect a teacher who has been 
continuously employed as a teacher in the dis- 
trict for two or more years prior to the election 
of a member of the board related to the teacher 
within the third degree by consanguinity. Art. 
432, P.C. as amended by H.B. 508, Acts 51st Leg., 
R.S. ch. 126, p. 227. 

APPROVED: Yours very truly, 

C. K. Richards PRICE DANIEL 
Trial & Appellate Division Attorney General 

Joe R. Greenhill 
First Assistant 

BY 
Bruce.W, Bryant 
Assistant 

Price Daniel 
Attorney General 
BWB:wb 


