TIE ATTORNEY (GENERAL
OF TEXAS

PRICE DANIEL

AUSTIN 11, TEXAS
ATTORNEY GENERAL ‘

July 6, 1950

Hon. M. B. McCoy, D.C., President
Board of Chiropractic Examiners
Austin, Texas Opinion No. V-1081

Re: The authority of the Texas

Board of Chiropractic Ex-

aminers to 1ssue licenses
by reciprocity with States
whlch require basic science

examination but 1n which

: these applicants are ex-
Dear Dr. McCoy: empt from such examination.

Your request for an opinion is as follows:

"This Board has received information
from the Texas Basie Sclence Board to the
effect that it has established a reciprocal
arrangement with the State of Tennessee,
where the individual received his Tennessee

; Baglc Sclence certificate by examination.

"We have received information from the
Secretary of the Tennessee State Board of
Chiropractic Examiners to the effect that
Chiropractors who were licensed prior to
1947 by examination in Tennessee are exempt
from the Tennessee Basic Sclence Law.

"Dr. Carrick, Secretary of the Tennes-
see Chiropractic Board, advises that ...
(upon the advice of lLegal Office of Regula-
tory Boards) those licensed prior to 1947,
are exempt from it, and that in his opinion
a photostatic copy of license, or a certi-
fled copy of the law on the Baslc Sclences
of hlis State should be sufficient proof for
the Texas Board to act on. The Board in
the Basic Sciences of Tennessee has ruled
that the Tennessee Chiropractic Beard can
certify that licenses prior to February,
1947, are exempt from the Basic Science Law."
(Parenthetical material supplied)
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You desire to know whether a chiropractor of
a foreign state who was exempt from the provisions of
the basic sclence act in his state at the time of re-
ceiving his license, may be granted a license by rec-
iprocity in this State to practice chiropractic without
first getting a certificate of proficlency in the basic
sciences.

Section 9 of Article 4512b, Vv.C.S. (Chiro-
practic Law), provides:

"The Texas Board of Chiropractic Ex-
aminers shall .. grant license to practice
chiropractic to licentiates of other states
or territories having requirements and prac-
tices equal to those established by the laws
of this State.... Said application shall be
accompanied by a license, or a certified
copy of license to practice chiropractie,
lawfully 1ssued to the applicant, upon ex-
amination, by some other state or Territory
of the United States...."{Emphasis supplied
throughout)

Sectlion 7 of H,B. 103, Acts 51st Leg., R.S.,
1949, ch. 95ﬁ p. 170, commonly referred to as the "Basic
Sciences Law" (Art. 55900, Vv.C.S.), is as follows:

"No certificate shall be issued by the
Board unless the person applying for it
submits evidence, satisfactory to the Board,
... {6) that he has a comprehensive knowl-
edge of the basic sclences as shown by his
passing the examination given by the Board
as by this Act required. This shall not be
construed to prevent the issue of certifi-
cates under the provisions of Section 8 of
this Act."

Seetion 8, above referred to, says:

"The Board shall walve the examination
required by Section 7, when proof satisfac-
tory to the Board 1s submitted, showing
(1) that the applicant has passed in another
State, Territory, or District of Columbia,
an examination in the basic sclences before
a board of examiners; (2) that the require-
ments of that State, Territory, or District




Hon. M. B. McCoy, D.C., page 3 (v-1081)

of Columbia are not less than those required
by this Act as a condition precedent to the
issue of a certificate; (3) that the board
of examiners in that State, Territory, or
District of Columbla grants like exemption
from examination in the basic sciences to
persons holding certificates from the State
Board of Examiners in the Basic Sciences in
Texas; ..." (H.B. 103 as amended by H.B.
915, Acts 51st Leg., R.S., 1949)

. Seetion 1 of Article 4590c (Basic Sclences
Law) requires that a person must obtain a certificate
of proficlency in the basic sciences before belng ex-
amined for a license to practice the healing arts or to
be granted a license to practice the healing arts. For
the purposes of this opinion, an exception to this rule
18 that the Board of Basie Scilence Examiners may walve
the examination for such certificate of proficiency when
the provisions of Section 8 of the Act are mes.

In your particular factual situation; the
Texas Board of Chiropractlic Examiners could issue a 1i-
cense by reclprocity with those states having similar
qualifications for the practice of chiropractic. How-
ever, the fact that an applicant is exempt under the laws
of his state would not obviate the necessity of hlis meet-
ing the requirements of this state. In answer to the
following question:

"Question No. 5. 'If you have answered
Question No. 1 in the affirmative, what ef-
fect will this have on the applicants whose
applications for license by reciprocal en-
dorsement were approved on June 17th? Li-
cense certificates were signed on June 1T7th
for approximately 200 applicants, and are
now ready to be sent out, should the Board
send out these license certificates without
having obtained a basic scilence certirficate,
even though there 18 no Board of Baslc Sci-
ence Examiners to issue a baslc science cer-
tificate?'"”

the Attorney General, in Opinion No. V-867, dateda July
30, 1949, stated:

"Since receiving your request for opin-
ion, you have advised that this question
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should be limited to those applicants who
filed after the effective date of the Act,
since action had already been taken on
those which were filed before such date.
On applications, filed, and obviously to
be acted upon after the effective date,
April 28, 1949, House Bill 103 clearly re-
quires certificates of proficiency in the
basic sclences before the issuance of 11-
censes to practice. Since the Basic Sci-
ence Law indicates that no license shall be
issued before obtaining a certificate of
proficiency and since no examination for
admission by reciprocity is required, it
i our opinion that the Board of Medlcal
Examiners may hold in abeyance the applica-
tions of those to be admitted to practice
the healing arts by reciprocity until such
time as the applicants may obtain from the
Basic Sciences Board the certificates of
proficiency required by law. Upon receipt
of such certificates of proficiency in the
basic scilences by the Board of Medical Ex-
aminers such Board would be authorized to
issue 2ll licenses which were signed on
Jun: IZth by virtue of reciprocal agree-
ments,

In view of the foregoing, 1t is our opinion
that the chiropractors in question may not be granted a
license to practice chiropractic in the State of Texas
by reciprocity since they do not have certificates of
proficiency in the Basic Sclences.

SUMMARY

Chiropractors of another state, who at
the time of their receliving licenses, were
exempt in such state from the provisions of
the Basic Science Act, may not be granted a
license by reciprocity to practice chiroprac-
tiec in this State without first procuring a
certificate of proficieney in the basic sci-
ences; l.e., without taking and passing an

examination.
APPROVED: Yours very truly,
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County Affairs Division Attorney QGeneral

BW:bh:db Assistant

Joe R. Greenrhill
First Assistant By
ell Waldrep



