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County Attorney

Dimmit County ' Re: The right of a County
Carrizo Springs, Texas Attorney who is com-

pensated on a salary

basis also to retalin a

commission on money

collected for the Coun-
Dear Sir: ty.

Your recent request for our opintion 1s in part
as followss '

“"Upon investigation it was found that

a former Commissioner of Precinct Rumber %,
Dimmit County, Texas, had appropriated to
his own use funds belonging to Dimmit Coun--
ty in the amount of $6,203.20. The Commis-~
sioners' Court of Dimmit County instructed
the County Attorney of Dimmit County to make
collection from the Commissioner and allow
him a small amount of salary due to him. On

. June 5, 1950, the Commissioners' Court of _
Dimmit County met in speclal session and
entered the following order in the minutes.
1The Court instructed the County Attorney
to make collection from the Commissioner
for the amount due the County within nine-
ty (90) days; in the event this amount was
not paid to Dimmit County within the speci-
fied time, Mr. Johnson was further instruct
ed by the Court to file suit.' Volume 6,
page 263. Commissioners? Court Minutes, Dim
mit County, Texas.

"Phrough the efforts of the County At-
torney of Dimmit County, the funds due to
the county have been collected and placed
%n trust ready for delivery to Dimmit Coun-

¥

"The County Attorney of Dimmit County
1s compensated on a salary basis.”
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In connection vith.the above facts, you asks

*Where a county attorne{ is compensated
on & salary basis is he entitled to receive
the commission on funde collected by him for
the county as provided for by law?®

Article 335, V.C.S., provides:

"Whenever a district or county sttorney
has collected money for the State or for any
county, he shall within thirty days after re-
ceiving the same, pay 1t into the treasury of
the State or of the county in which it belongs,
after deducting therefrom and retaining the
commissions allowed him thereon by law. Such
district or county attorney shall be entitled
to ten per cent commissions on the first thou-
sand dollars collectec by him in any one case
for the State or county from any individual or
company, and five per cent on all sums over
one thousand dollars, to be retained out of
the money when collected, and he shall also
‘be entitled to retain the same commissions
on all collections made for the State or for
any county. This article shall also apply
to money realized for the State under the
escheat law."

Article 339, V.C.S., provides:

"When it shall come to the knowledge of
any district or county attorney that any of-
ficer in his district or county entrusted with
the collection or safe keeping of any public
funds is 1in any menner whatsoever neglecting
or abusing the trust confided in him, or in
any way failing to discharge his duties under
the law, he shall institute such proceedings
as are necessary to compel the performance of
such dutles by such officer and to preserve
and protect the public interests."

It was held in Bexar County v. Davis,223 S.W.
558 (Tex.Civ.App. 1920, error ref. £ no member of
the Commissioners?! Court 18 such an officer as is "en-
trusted with the collection or safe keeping of any pub-
lic funds" and that Article 339 does not empower the
District or County Attorney to bring an action against
such an officlal.
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We fail to find any statute making it the

duty

of the County Attorney to file suit in such an instance

as submitted by you.
In Attorney General's Opinion No. 0-5306,

dat-

ed May 22, 1943, we quoted with approval from a confer-

ence opinion of this department dated April 6, 1921,

follows: .
®. « « There 18 no constitutional or
statutory provision making it your duty to
bring such a suit. That belng true, you,

- 88 county attorney, are not entitled to an
comuissions under Article 363 (now Art.335).
The commissions therein provided for are for
services rendered in the collection of money
by the county attorney in the performance of
duty required of him by law. The county at-

orney 1s not en ed to e comnlssions
provided by Article 363 (now Art. 335) upon
moneys which the law dces mot require him to
collect. A county officer claiming compensa-
tion or'fees must be able to show not only
that the services were performed for the duty
as such, but also g statute or constitutional
provision authorizing compensation for the
particular services in question.” (Bmphasis
added., )

Therefore, since there 1s na duty imposed
the County Attormey to bring such a suit, 1%t is our
ion that he 1s not entitled to receive a commission
Article 335.

In Attorney General's Opinion No. 0-3656,
June 15, 1941, however, it 1s stated:

"It 1s our further opinion that 1t is
not the duty of the County Attorney to re-
present the County in any civil case unless
expressly made so by statute. If the above
mentioned services were performed in the ab-
sence of & contract between the County Attor-
ney and Commissioners' Court, but upon the
request of sald Court, the County Attorney is
entitled to reasonable compensation on a quan-
tum meruit basis.”

as

upon
opin-
under

dated
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SUMMARY

The County Attorney 1s not entitled to
the commission provided for in Article 335,
V.C.S., on money collected from & county com-
missioner and his bondsmen even tho the
Commissioners' Court authorized him to bring
sult for 1ts collection. Bexar County v, Davis,
223 S.W. 558 (Tex.Civ.App. , error ref.};
A,G. Opinion No. 0-5306 ?1943). The County
Attorney 18 entitled to a reasonable compensa-
tion on a quantum meruit basis. A.G. Opinion
Fo. 0-3656 (19%1).
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