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TRE ORNEY 

OF TEXAS 

anncE rBAN,El. AUSTINSI.TEXAS 
.\P*I>IIxI1Y Ili*:s3mL\r. August 31, 1950 

Hon. G. F. Williams Opinion No. V-1101 
Firemen’s Pension Commissioner 
702 Tribune Building Re: Legality of counting 
Austin, Texas years during which a 

fireman’ drew disability 
compensation as years 
of continuous active 
service toward retire- 
ment. 

Dear Sir: 

Your request for an op.inion from this office reads, 
in part, as follows: 

“We desire the opinion of your office regard- 
ing the legality of a local Pension Board in a cer- 
tain City granting a Certificate of Eligibility to a 
Fireman which requires twenty years of active 
service and 55 years of age. 

‘The Fir~eman in question entered the Fire 
Department in 19.29, retired on disability in 1943, 
drew disability compensation through 1944-45-46 
a&a part of 1947, then returned to active service 
on regular Fire Department.pay and is now re- 
questing a Certificate of Eligibility for twenty 
years of service and 55 years of age. It would be 
necessary that he count these years that he has 
been drawing disability compensation as con- 
tinuous service to be eligible for the certificate. 

““The question is - Would this man be per- 
mitted to count 1943 through a part of 1947 as con- 
tinuous active service? * 

Article 6243e, V.C.S., contains the provisions of the 
Firemen’s Relief Pension Fund. Section 6 of this article estab- 
lishes the requirements which must be met before a fireman 
qualifies~ to receive the monthly age and service retirement 
pension. Section 6 reads, in part, as follows: 

“Any person who has been duly appointed 
and enrolled and who has attained the age of fifty- 
five (55) years, and who has served actively for a 
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period of twenty (20) years in one or more 
regularly organized Fire Departments ~ ~ ~ 
shall be entitled to he retired ~ ~ ~ “(Emphasis 
added) 

Section 21 of Article 6243e, V.C.S., contains the 
standards for computing the length of service required for re- 
tirement. This section reads, in part, as follows: 

“In computing the time or period for re- 
tirement for length of service as herein pro- 
vided, less than one year out of service or any 
time served in the armed forces of the Nation 
during war or National emergency shall be con- 
strued as continuous service, but if out more 
than one year and less than five (5) years, credit 
shall be given for prior service, but deduction 
made for the length of time out of service ~ o 0m 

The wording of the statute is clear. Any time spent 
in the armed forces is considered continuous se~rviee, but this 
is the only absence for over a year that is considered continuous 
services. All other absences for over a year, including disability 
absences, since they are not excepted, shall be deducted as “time 
out of service.” 

Section 7 of Article 6243e specifically covers retire- 
ment for d~isability. After covering in detail the methods of quali- 
fying for disability pay, the section then reads as follows: 

u 0 0 0 provided further, that if and when such 
disability shall cease, such retirement or-disability 
allowance shall be discontinued and such person 
shall be restored to active service at not less than 
the same salary he received at the time of his re- 
tirement for disability.” (Emphasis added) 

It is an accepted rule of statutory construction that a 
statute is passed as a whole and not in parts or’ sections. Conse- 
quently, each part or section should be construed in connection 
with every other part so as to produce a harmonious whole. 2 
Sutherland on Statutory Construction (3rd Ed. 1943) 336. Applying 
this rule of construction to a reading of Section 7 on disability 
pensions, and Section 6 on age and service pensions,, as parts of 
Article 6243e on the Firemen”s Relief Pension Fund, it is apparent 
that the Legislature meant to distinguish between these two types 
of pensions. The fact that Section 7 on disability pensions spe- 
cifically requires restoration to active service following thedisability 
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indicates that the time spent receiving disability pension pay 
is not considered active service as required in Section 6. 

In the case of State ex rel Kine v. Board of Trustees 
of Firemen’s Pension Fund of Kansas City, 192 MO. App. 583, 184 
S.W. 929 (1916), involving a construction of the word “service” 
as used in a city firemenDs retirement program, the court held 
that service meant ‘?he act of serving, the labor performed or 
duties required of a fireman.” 

Furthermore, Section 26 of Article 6243e defines “ac- 
tive firemen” or “active members” as “all paid firemen who re- 
ceive regular salaries as firemen and such partly paid or volunteer 
firemen as in each calendar year answer at least twenty-five (25) 
per cent of all fire alarms and at least forty (40) per cent of all 
drill or practice calls.” 

From the facts submitted, it does not appear that the 
applicant herein would come within either of the active categories 
specified above during the years when he received the disability 
pension. We agree with your conclusion in this respect, and your 
question is accordingly answered in the negative. 

SUMMARY 

Years during which a fireman drew disability 
compensation should not be considered years of active 
service for the purpose of qualifying for firemen’s 
age and service monthly retirement pension. 

Yours very truly, 

APPROVED: 

Willis E. Gresham 
Antitrust Division 
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