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Hon. J. W. Edgar Opinion No. V-1236 
Commissioner of Education 
Texas Education Agency Ren Authority of the State 
Austin, Texas Board of Education to 

fix the fee to be 
charged for special 
certificates for per- 
sons found qualified 
for special positions 

Bear Sir: in public schools. 

You request an opinion on the following ques- 
tion: 

‘May the State Board of Education include 
in Its re ulations governing the issuance of 
teaching quallficatiog7 certificates for spe- I?- 
clal positions a requirement that a fee of one 
dollar ($1.00) be charged for each special cer- 
tificate Issued?” 

Subdivision (3) of Section 1, Article 2922-13, 
v.c.s ., provides in part? 

“d. Provided that school districts may 
choose from the five types of special service 
teacher units listed in Section 2 of Article 
II of this Act, sub-section A-3, the number 
of each classification that it desires, to the 
extent of total ellglbllity for such units and 
the allocation of special service teacher units 
shall not preclude the assignment. of classroom 
teachers to special service duties. The State 
Commissioner of Education shall establish quali- 
fications of special service teachers and sub- 
seouent to the 1949-1950 school year such qual- 
ifications shall be subject to regulations made 
by the State Board of Education. 

“Provided further, that the special serv- 
ice teacher unit allotments provided for herein 
shall be made in addition to other professional 
unit allotments .” (Emphasis added throughout.) 
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V.C.S.) 
Subdivision (4) of Section 1, Article 2922-13, 

provides in part: 

*c . There is hereby created In the 
State Department of Education a Division of 
Special Education. There shall be appointed 
by the State Commissioner of Education a D& 
rector for the Division of Special Education. 
No person shall be employed to teach any class 
for exceptional children as defined in this 
Act unless he possesses a valid teachers cer- 
tlficate and, in addition thereto, such traln- 
lng as the State Commissioner of Educatiormag 
require. 

“Provided that allotments for exceptional 
children teacher units provided for herein shall 
be made in addition to other professional unit 
allotments .’ 

Subdivision 5 of Section 1, Article 2922-13, 
V.C.S., provides in part: 

“a. One (1) supervisor or counsellor 
unit for the first forty (40) classroom teach- 
er units and one (1) supervisor or counsellor 
unit for each additional fifty (50) classroom 
teacher units, or major fractional part there- 
of. If a district IS eligible for one such 
unit, the district may employ for such unit 
either a supervisor or a counsellor, but not 
both. If a district is eligible for two or 
more such units, the district may employ su- 
pervisors only, counsellors only, or a combl- 
nation of the two to the extent of total 
eligibllity.~ The State Commissioner of Edu- 

Section 4 of Article 2654-5, V.C.S., provides: 

‘It shall be the duty of the State Corn-- 
missioner of Education to issue teaching cer- 
tificates to public school teachers and ad- 
ministrators and to voucher the expenses of 
the central educational agencies according to 



- 
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the rules and regulations prescribed by the 
s tt Oard o ecialons of 
the” &ate Commissioner of EduEation shall be 
subject to review by the State Board of Edu- 
cation.’ 

You state in your request that, pursuant to 
the above provisions, “the Stats Board of Education 
has established rules and regulations which define the 
requirements for administrator’s certificates, csrtif- 
icates for special service teachers, counselors, su- 
pervisors, teachers of exceptional children and voca- 
tional teachers in the four vocational service areas.” 

In McCalla v. City of Rockdale, 112 Tex. 209 
246 S.W. 654, 655 (1922), it is stated: 

“The courts of this state have adopted 
the rule construing strictly those statutes 
prescribing fees for public officers and 
against permitting such fees by implication. 
Ho officer is permitted to collect fees or 
commissions unless the same are provided for 
and the amount thereof declared by law. This 
is true, notwithstanding such officer may be 
required by law to perform specific services 
for which no compensation is provided. The 
obligation to perform such services is imposed 
as an incident to the office, and the officer 
is deemed to have engaged to perform them with- 
out compensation by his acceptance thereof. 
McLennan County v. Boggess, 104 Tex. 311, 315, 
316, 137 S .W. 346; State v. Moore, 57 Tex. 
320, 321; Bellman v. Campbell, 57 Tex. 54.” 

307, 

It is likewise stated in Rueces County v. Cur- 
rington, 139 Tex. 297, 162 S.W.26 687, 688 (1942): 

“It may be stated at the outset that 
the Court of Civil Appeals correctly holds 
that a fee paid a public officer for the 
performance of a duty enjoined by statute is 
a fee collected in an official capacity. It 
is eoually true that unless a fee is provi=d 
by law for an official service required to be 
performed and the amount thereof fixed by law, 
1 none can aw u 
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In view of the above well-established princi- 
ple of law, the State Board of Education cannot charge 
a fee for the issuance of teaching qualification certif- 
icates for special positions unless it has express au- 
thority prescribing the fee for the services rendered. 
Article 2879, V.C.S., authorizes the collection of a fee 
from an applicant for examination for a teacher's cer- 
tificate and the collection of a fee for the issuance 
of such certificate. Article 2888, V.C.S., presaribes 
a fee for the issuance of "teachers' certificates based 
on college credentials from junior $olleges, teachers' 
colleges, colleges or universities. Article 288ga, 
V.C.S., prescribes a fee to be charged for the issuance 
of "Texas Teacher's Certificate on credentials from 
another state.' We are unable to find any provision 
prescribing a fee to be charged'for the issuance of the 
teaching certificates mentioned in your request. You 
are therefore advised that the State Board of Education 
cannot prescribe a fee of $1.00 to be charged for the 
issuance of teaching certificates for special positions. 

SUMMARY 

The State Board of Education is not 
authorized to charge a fee for the issuance 
of teaching certificates for special posi- 
tions pursuant to the regulatorypowers of 
the State Board of Education. McCalla v. 

, 112 Tex. 209, 246 S W 
a County v. Currinntonj 

139 Tex. 297z S.W.2d 687 (1942). 

APPROVED: Yours very truly, 

Bruce Allen PRICE DAEIEL 
County Affairs Division Attorney General 
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