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countr of the cemetery a880- 

Dear Mr.'~Falkner: ciation. 

Your letter requesting our opinion 
follows: 

reads In part as 

'This Department several weeks ago advised the 
above captioned cemetery association, which is a per- 
petual cars cenr?tery, that since there is no trust 
cosqany within the county wherein it is situated that 
it would be required to place the endonnent fund with 
a Board of Trustees composed of three or more persons, 
no two of the trustees of which shall be directors of 
the association, under Section 15 of the perpetual 
care cemetery act (Art. gl2a-15, V.C.S.). The asso- 
ciation has entrusted this fund to the First National 
Bank of Beaumont, outside the home county of the asso- 
ciation. This Department construed the statute as re- 
quiring by necessary implication that in all events 
such fiduciary should be within the county of the ceme- 
tery. 

" . . . 

" . . . Please advise us as to your construction 
of Section 15." 

The pertinent part of Article gl2a-15, Vernon's Civil 
Statutes, which is to be construed, Is as follows: 

'Every cemetery association or municipality or 
other political subdivision which has established and 
is now maintaining, operating ma/or conducti a per- 
petual care cemetery, and every association which shall 
hereafter establish, maintain, operate and/or conduct, 
a peFpetua1 care cemetery within this State pursuant to 
this Act, shall establish with a trust company or a 
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bank with trust powers, no tvo (2) of the directors of 
which shall be directors of the cemetery association 
for the benefit of which such fund is established, an 
endowment fund of which the income only csn be used for 
the general perpetual care of its cemetery and to place 
its cemetery under perpetual care; provided howsver, 
that if there is no trust company or bank with trust 
powers, qualified and willing to accept such trust 
funds at the regular fees established. by the Texas 
Trust Act, located within the county within which such 
cemetery association, municipality or other political 
subdivisic;, is located, then and only then, such en- 
dowment fund may be established with a Board of TNS- 
tees composed of three (3) or more persons, no two (2) 
of the trustees of which shall be directors of such 
cemetery association. . . .(t 

One of the primary rules governing statutory construc- 
tion is that there is no room for construction when the law is 
expressed in plain and unambiguous language and its meaning is 
clear and obvious, in which case the law will be applied and en- 
forced as it reads. Gilmore v. Waples, 108 Tex. 167, 188 S.W. 
1037 (1916). Applying this rule to the foregoing statute, we 
find nothing in the wording of the statute which requires that 
perpetual care trust funds be deposited only in a trust company 
or bank having trust powers in the county in which the cemetery 
association is located. 

Article gl2a-15 was codified from Section 15 of House 
Bill 46, Acts 49th Leg., 1945, ch. 340, p. 559. This Section 
as originally adopted by the Legislature did not require that 
the trust company or bank in which perpetual care funds were de- 
posited be located within the county in which the cemetery asso- 
ciation is located. This Section was amended by the Fiftieth 
Legislature in 1947 (LB. 98, Acts 50th Leg., ch. 210, p. 372) 
so as to provide "that if there is no trust company or bank with 
trust powers, qualified and willing to accept such tNSt funds 
at the regular fees establishes by the Texas Trust Act, located 
within the county within which such cemetery association, munici- 
pality or other political subdivision is located, then and only 
then, such endowment fund may be established with a Board of 
Trustees composed of three (3) or more persons, no two (2) of the 
trustees of which shall be directors of such cemetery association." 

We find no expression in this Section as originally en- 
acted or as amended indicating an intention on the part of the 
Legislature to require that perpetual care funds be deposited 
only in a trust company or bank with trust powers located within 
the county in which the cemetery association is located. It is 
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the opinion of this office that the act of the cemetery asso- 
ciation in entrusting the endowment fund to the First National 
Bank of Beaumont, outside the home county of the association, 
IS within its legal authority. 

Under Article gl2a-15, V.C.S., a perpetual care 
cemetery association is authorized to deposit its 
tNSt funds with B tNst Colnpany Or bank hENing tNSt 
powers cstside the county wherein such association is 
located. 

APPROVED: 

Everett Hutchinson 
Executive Assistant 

Charles D. Mathews 
First Assistant 

JPL:lg 

yours very truly, 

PRICR DANIEL 
Attorney General 


