
Hon. Robert 6, Calvert 
Comptroller of F'ublic Accounts 
Austin, Texas Opinion NO. v-1296 

Re: Legality of expending pro- 
ceeds from sale of "motor- 
propelled passenger-carrying 
vehicles" for travel ex- 

Dear Sir: penses. 

We refer to your request for an opinion in which you 
ask whether proceeds from the sale of "motor-propelled passenger- 
carrying vehicles" by the Bureau of Labor Statistics may be de- 
posited to the credit of Item I.2 of the appropriation to the 
Bureau of Labor Statistics (Art. III, Sec. 1, H.B. 426, Acts 
52nd Leg., R.S. 1951, ch. 499, p. 1228, at p. 1374) and expended 
for travel expenses. 

You also ask whether proceeds from the sale of "motor- 
propelled passenger-carrying vehicles" by the Comptroller's De- 
partment may be deposited to the credit of the appropriation to 
the Comptroller's Department for travel expenses and other pur- 
poses (Art. III, Sec. 1, H.B. 426, Acts 52nd Leg., R.S. 1951, 
ch. 499, p. 1228, at p. 1324) and expended for travel expenses. 

Your letter requesting our opinion reads as follows: 

"Please refer to your opinions numbers V-l253 and 
v-1254. I quote from page I2 of opinion number V-1254: 

"'Examples of valid and invalid riders in House 
Bill 426, the general appropriation bill for the bien- 
nium ending August 31, 1953, may be found in Subdivi- 
sion (15) of Section 2, Article III, relating to State- 
owned automobiles. The valid rider provides: 

11 , 11 . . . No motor-propelled passenger-carrying 
vehicle may be purchased with any of the funds appro- 
priated in this Article, . *..I)' 

"Article 666, V.C.S., reads in part as follows: 

"'The money derived from the sale of such property, 
less the expenses of advertising the sale, shall be de- 
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posited in the State Treasury, to the credit of the 
appropriation of the State Agency which transferred 
such property to the State Board of Contrql fpp.,&ls~ 
position. The credit to the appropriation of such 
State Ausncv shall be made to the aoorooriation for 
such St&e Agency from which such prope-tiy could be 
purchased.' (Underscoring supplied throughout.) 

"Ihe Bureau of Labor Etatistics desires to sells 
its State-owned motor-propelled passenger-carrying ve- 
hicles after September 1, 1951, and has asked this de- 
partment whether the proceeds from the sale of such 
motor vehicles should be deposited to the credit of 
its appropriation for travel expenses listed as Item 
12 under the appropriation for the Bureau of Labor 
Statistics for the year beginning September 1, 1951, 
or whether it should be deposited to the credit of 
Item 13, under the same appropriation, for equipment, 
stationery, printing, postage, etc., for the ssme year. 

%I view of the language used in your opinions 
holding the restrictive part of the rider valid with 
reference to the purchase of motor vehicles, and since 
the language in Article 666 specifically states that 
the money shall be deposited to the credit of the ap- 
propriation from which such property could be purchased, 
this department is undecided as to whether the proceeds 
from the sale of such motor vehicles should be deposited 
to either of the above mentioned appropriation items 
or whether it should be deposited to the credit of the 
appropriation from which the vehicles were purchased and 
paid for some years prior. 

"Anticipating a request for a deposit of the pro- 
ceeds from the sale of such vehicles, this department 
requests your opinion as to whether the proceeds from 
the sale of a motor vehicle of the type mentioned, sold 
by the Bureau of Labor Statistics in September, 1951, 
can be deposited to its travel expense appropriation 
for the current year; and whether it is available to 
the Bureau of Labor Statistics for the use of travel 
expenses for the current year. I shall thank youto 
advise me in the premises. 

"The Comptroller's Department will likely want to 
sell its motor-propelled passenger-carrying vehicles 
after September 1, 1951, provided the Comptroller can 
use the proceeds from the sale of such vehicles for 
the payment of travel expenses. The appropriation for 
the Comptroller's Department is not itemized. The 
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provision for travel expenses is included in the fol- 
lowing language in the appropriation to the Comptrol- 
ler's Department: 

"'The above appropriations are for salaries, sea- 
sonal help, travel, bond premiums, office and equip- 
ment rentals, repairs, duplicating supplies, printing, 
telephone and telegraph, postage, stationery, express 
freight and drayage, utilities, services materials, 
office supplies and miscellaneous operating expense 
and purchase of equipment and furnishings and contin- 
gencies in the enforcement of all laws under the super- 
vision of the Comptroller.' 

"I shall thank you to advise whether the Comptrol- 
ler may deposit the proceeds from the sale of the above 
described vehicles to the Comptroller's current appropri- 
ation and whether the same is available for the use of 
the Comptroller for travel expenses for the fiscal year 
beginning September 1, 1951." 

It will be observed that Article 6661,. Vernon's Civil 
Statutes, which you quote in part in your letter, provides that 
money received from the sale of property which has become "unfit 
for use, orbe no longer needed" shall be deposited in the Treas- 
ury to the credit of the appropriation of the agency concerned 
"from which such property could be purchased." 

We have heretofore held.that "motor-propelled passen- 
ger-carrying vehicles" may not be purchssed with any of the 
funds appro$-iated by Article III of House Bill 426, supra, 
Att'y Cen. Op. V-l253 (1951). 

Article III, Section 2, Subdivision (15) of House Sill 
426, s, purports to appropriate (at page 1438) funds derived 
from the sale of "motor-propelled passenger-carrying vehicles to 
the agency selling such vehicles to be expended . . . for travel 
or such other purposes, except salaries, as may be approved by 
the Legislative Budget Board." We do not think this provision 
is effective as an appropriation of money received from the sale 
of motor-propelled passenger-carrying vehicles which have become 
unfit for use or are no longer needed, since the money to which 
this provision refers is that received from the sale of motor- 
propelled passenger-carrying vehicles required to be sold by the 
provisions of the rider of which the appropriating language is 
a part and which we held invalid in Opinion V-1253. 

Subdivision (27), Section 2, Article III of the general 
appropriation bill provides at page 1442: 
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"There is hereby appropriated to any State agency 
selling or transferring surplus property pursuant to 
Article 666, Revised Civil Statutes of Texas, as amended, 
all proceeds of such sales or transfers and there is 
also appropriated to any State agency any remaining 
balanoe of any appropriation derived from the sale or 
transfer of surplus property pursuant to Article 666, 
Revised Civil Statutes of Texas, as amended, to the end 
of the current fiscal year and to the end of the fiscal 
year ending August 31, 1953, to be used by such State 
agency in accoidance with said Article 666, Revised 
Civil Statutes of Texas, as amended." 

Because of the provision in Subdivision (15), B, 
of the general appropriation bill prohibiting the purchase of 
"motor-propelled passenger-carrying vehicles", which we held 
valid in Opinion V-1253, there la no appropriation "from which 
such property could be purchased." We believe, however, that 
the provisions of Article @g will nevertheless operate to re- 
quire credit of money derived from the sale of vehicles deter- 
mined to be no longer needed to the fund "from which such 
property could be purchased" had the Legislature not adopted 
Subdivision (15). 

This office has held that the purchase of automobiles 
may be regarded as an item of travel expense, and, in the absence 
of a specific appropriation to a department or agency or division 
thereof for the purchase of automobiles, the department or agency 
or division thereof having an appropriation for "travel expense" 
may purchase automobile6 out of that appropriation. Att'y Cen. 
Ops. O-2669 (19&O), O-5925 (lgkh), and V-1097 (1950). These 
opinions indicate that your department has long concurred in the 
holdings thereof and has considered appropriations for "travel 
expense“ as covering the purchase of automobiles, in the absence 
of 'specific appropriations for that purpose. 

Money received from the sale of "motor-propelled passen- 
ger-carrying vehicles" deposited to the credit of the appropria- 
tion from which such property could be purchased is appropriated 
by Subdivision (27) for the purposes for which the appropriation 
to which credited may be expended. Hence, money deposited to the 
credit of an appropriation for "travel expense" or an appropria- 
tion which, by its terms, is sufficiently broad to cover that 
item of expense may be expended for travel expenses. 

You are therefore advised that money received from the 
sale of motor vehicles by the Bureau of Labor Statistics pursuant 
to the provisions of Article 666 should be credited to Item 12, 
or other appropriation to the Bureau from which such property 
could be purchased except for the provisions of Subdivision (15) 
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of Section 2, Article III, of the general appropriation bill. It 
follows that money so credited may be expended for travel expen- 
ses since Item 12 is an appropriation for travel expenses. 

Money derived from the sale of "motor-propelled passen- 
ger-carrying vehicles" by the Comptroller's Department pursuant 
to the provisions of Article 666 should be credited to the ap- 
propriations to the Comptroller's Department referred to in your 
request for an opinion. Money so credited may be expended for 
travel expenses since this appropriation covers travel expenses. 

SUMMARY 

Money derived from the sale of "motor-propelled 
passenger-carrying vehicles" by the Bureau of Labor 
Statistics under Article 666, V.C.S., should be crsd- 
ited to Item 12 or other appropriation to the Bureau 
for travel expense (Art. III, Sec. 1, H.B. 426, Acts 
52nd Leg,, R.S. 1951, ch. 499, p. 1228, at p. 1374), 
and may be expended for travel expenses. 

Money derived from the sale of "motor-propelled 
passenger-carrying vehicles" by the Comptrollerss De- 
partment under Article 666, V.C.S., should be credited: 
to the appropriation to the Comptroller's Department 
made by the appropriating riders at pages 1323 and 
1324 of the general appropriation bill and may be ex- 
pended for travel expenses. 

Yours very truly, 

APPROVED: 

Jesse P. Luton, Jr. 
Reviewing Assistant 

Charles D. Mathews 
First Assistant 

PRICE DANlEL 
Attorney General 

By f&=dd 116 t..< 
Everett Hutchinson 
Executive Assistant 
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