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October 17, 1951 

Hon. Murray H. Nance, Jr. 
County Attorney 
Grayson County 
Sherman, Texas 

Dear Sir: 

Opinion No. V-1322 

Re: Eligibility of a member of the 
Board of Equalization of an 
independent school district to 
serve on the County Board of 
School Trustees. 

In your request for an opinion you state that a person was 
elected as a member of the Grayson County School Board in April, 
1951, and qualified at the first meeting in May following the elec- 
tion. Thereafter, he accepted appointment by the Sherman Inde- 
pendent School District to its Board of Equalization, qualified and 
served as a member of that board, receiving as compensation for 
such services the sum of $250.00. You then ask the following 
question: 

Does a member of a county school board who ac- 
cepts, qualifies, serves, and receives compensation 
for service as a member of an equalization board of 
an independent school district vacate his office as a 
member of the county school board? 

Section 40 of Article XVI of the Constitution of Texas pro- 
vides: 

“No person shall hold or exercise, at the same 
time, more than one Civil Office of emolument, ex- 
cept . . . [exceptions not pertinent herein] ,” 

Article 2676, V.C.S., provides in part as follows: 

“The general management and control of the pub- 
lic free schools and high schools of each county, un- 
less otherwise provided by law shall be vested in five 
(5) county school trustees elected from the county, 
. . . who shall hold office for a term of two years. The 
time for such election shall be the first Saturday in 
April of each year; . . . All vacancies shall be filled 
by the remaining trustees. . . .” 

Article 2687. V.C.S., provides further: 
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“The County School Trustees shall hold meet- 
ings once each quarter, on the first Monday in Au- 
gust, February, May and November, or as soon 
thereafter as practicable, and at other times when 
called . . . Each Trustee shall be paid Six Dollars 
($6) per day, but not to exceed Seventy-two Dol- 
lars ($72) in any one year, for the time spent in 
attending such meetings . . .* 

Clearly, under these statutes, a county school trustee 
holds a civil office of emolument. Att’y Gen. Ops. O-7323 (1946), 
O-4628 (1942); Att’y Gen. Ltr. Ops. Vol. 241, p. 539 (1921). 

Under Articles 2791 and 2792, V.C.C., independent school 
districts which have their taxes assessed by their own special tax 
assessor are required to provide a board of equaliiation before 
which the citizen is entitled to annear and be heard uoon anv as- 
sessment of his property. MilleLrav. Vance, 107 Tex.b85, 180 S.W. 
739 (1915); St. Louis Southwestern Ry. V. Naples Ind. School Dist., 
30 S. W.2d 703 (Tex. Civ. App. 1930) ; Att’y Gen. Op. O-3734 (1940. 
Those statutes‘provide for-the appointment of a board of equali&- 
tion by the board of trustees of the independent school district. 
They further provide that the board of trustees shall have the same 
power with reference to the assessment and collection of taxes for 
free school purposes that are conferred by law upon the assessor 
and collector of taxes in and for any incorporated city, town, or 
village. Thus, we are referred to Article 1048 providing for the ap- 
pointment of a board of equalization, to Article 1056 which provides 
for compensation of the board, and to Article 1060a, which makes 
available all the provisions of Title 122, R.C.S. 1925, in so far as 
same may be necessary to all school districts. Republic Ins. Co. 
v. Highland Fark Ind. School Dist., 129 Tex. 55, 102 S.W.Zd 184 
TI9371. Article 7215, V.C.S.. prescribes the oath to be taken by 

I I _ 

members of the board of equalization. 

The definition of public office as used in Section 40 of Ar- 
ticle XVI of the Constitution of Texas, defined in part by the Su- 
preme Court in Kimbrough v. Barnett, 93 Tex. 301, 55 S. W. 120 
(1902)s is summarized in 34 Tex. Jur. 322, Public Officers, Sec. 
2, s.5 follows: 

“It is said to be a right to exercise a public 
function or employment and take the fees or emol- 
uments belonging to it; ‘a public station or employ- 
ment conferred by the appointment of government’; 
and ‘the,right, authority and duty created and con- 
ferred by law, by which, for a given period, either 
fixed by Jaw, or enduring at the pleasure of the cre- 
ating payer, an individual is invested with some por- 

sovereign functions of the government, to 
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be exercised by him for the benefit of the public.’ 
The individual so invested is a public officer.” 

A similar statement of this rule may be found in Knox v. 
Johnson, 141 S. ,Ir.2d 698 (Tex. Civ. App. 1940, error ref.); m- 
son v. tillis County, 84 S. W.2d 1097 (Tex. Civ. App. 1905); m.R. 
-595 ;ic Offices and Officers (1889) 5. 

Applying that test here, it is our opinion that a member of 
a board of equalization of an independent school district (the mem- 
bers thereof receiving compensation for service thereon) holds, as 
such, an office of emolument within the meaning of Section 40 of 
Article XVI of the Constitution of Texas. Att’y Gen. Ltr. Ops. Vol. 
382, p. 905 (1938); Att’y Gen. Op. O-3175 (1941). See Nalle v. City 
of Austin, 56 S. N. 954 (Tex. Civ. App. 1900, error ref.); Zachary 
v. City of Uvalde, 42 S.W.2d 417 (Tex. Comm. App. 1931). 

In the case of Pruitt v. Glen Rose Ind. School Disk, 126 
Tex. 45, 84 S. W.2d 10041935). the court cites the foIlowing 
rule summarized in 34 Tex. Jur. 354, Public Officers, Section 19: 

“Having elected to accept and qualify for the sec- 
ond office, ipso facto and as a matter of law. he va- 
cates the first office. This is true where both of- 
fices are places of emolument, . . . In such circum- 
stances the constitutional provision that all officers 
shall continue to perform the duties of their offices 
until a successor has been qualified does not apply.* 

Accordingly, by virtue of thq’provisions of Section 40 of 
Article XVI of the Constitution, we agree with you that one person 
may not at the same time legally hold both the office of county 
school trustee and the office of membership on the board of equal- 
ization of an independent school district. Acceptance of and qual- 
ification for the latter office operates to vacate the former. 

SUMMARY 

By virtue of the provisions of Section 40 of Ar- 
ticle XVI of the Constitution of Texas, one person 
may not at the same time legally hold both the of- 
fice of county school trustee and the office of mem- 
bership on the board of equalization of an independent 
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school district, and acceptance of and qualification 
for the latter office operates to vacate the former. 

Yours very truly, 

APPROVED: 

J. C. Davis, Jr. 
County Affairs Division 

PRICE DANIEL 
Attorney General 

Jesse P. Luton. Jr. 
Reviewing Assistant 

Everett Hutchinson 
Executive Assistant 

Chester E. Ollison 
Assistant 
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