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Hon. D. C. Greer Opinion No. V-1400.
State Highway Engineer
Texas Highway Department Re: Evlidence necessary to 1s-
Austin, Texas sue & Texas Certificate
of Title on an unregistered
house traller where a manu-
facturer's certificate is
Dear Mr. Greer: not available.

Your request for am opinlon deals with the pro-
visions of Article 1436-1, Vernon's Penal Code, as amended
by House Bill 409, Acts 52nd Leg., R.S. 1951, ch. 301,

p. 482, governing the issuance of certificates of title
on motor vehicles. You have presented a factual situa-
tion in connection with your request, the substance of
which 1is as follows: '

A house traller was purchased In the State of
Michigan by owner 'A' in 1947. Owner 'A' was issued a
certificate of title in Michigan, but the traller was not
reglistered there because 1t was not permltted by Michigan
law. Subsequently owney 'A' moved to Loulsliana where he
sold the trailer by executing an asslignment of the title
to owner 'B'. Nelther owner 'A' nor 'B' obtained a ceértirf-
lcate of title or registration in Louisliana because such
was not authorlzed under Loulsiana law. Later owner 'B'
moved the trailer into Texas, where 1t was used for dwell-
ing purposes, and, because 1t was not used on the public
highways, was not reglstered. Owner 'B' now degires to
sell the traller, but before doing so must under Texas
law obtaln a certlificate of title 1f it is to be regis-
tered and used on the highways. Under the Texas Highway
Department lnterpretation of the provisions of Article
1436-1, as amended, you have ruled that lnasmuch ag owner
'B' cannot furnish a manufacturer's certiflcate on the L
traller he must have a cuprrent registration recelpt on
the traller Prom some other State or Country than Texas
before you can issue to him a certificate of title.

You ask 1f the Texas Highway Department is cor-
rect 1n the above rullngs.
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In connection with your reguest you have stated
that your department has also interpreted House Bill 409,
supra, to mean that no new vehlcle may be titled in the
tate of Texas unless & manufacturer's certificate is
presented as evidence of ownership. This interpretation
is in accordance with Attorney General's Opinlon V-1211
(1951), which dealt with new motor vehicles. Your pres- -
ent request, however, presSents an entirely different ques-
tion from that answered in Opinion V-1211.

The following definitions are found in Article
143?-1, Vernon's Penal Code, the "Certificate of Title
Act": :

"The term 'First Sale' means the bargain,
sale, transfer, or delivepy with Intent to pass
an interest thereiln, other than a llen, of a
motor vehicle which has not been previously reg-
Istered or llcensed 1n thils State or elsewhere;
and such a bargaln, sale, transfer or dellvery,
accompanied by reglstration or licenslng of sald
vehicle 1n thils State or elsewhere, shall con-
stitute the first sale of said vehicle, irrespec-
tive of where such bargaln, sale, transfer, or
delivery occurred." (Sec. 7, Art. 1436-1, V.P.C.,
as amended by H.B. 409, Acts 52nd Leg., R. 's. 1951,
ch. 301, p. 482.)

"The term 'Subsequent Sale' means the bar-
gain, sale, transfer, or delivery, with lntent
to pass an interest thereln, other than a lien,
of a motor vehlcle which has been registered or
licensed within this State or elsewhere, save
and except when such vehicle is not requlred un-
der law to be registered or licensed in this
State; and any such bargain, sale, transfer, or
delivery of a motor vehicle after same has been
reglstered or licensed shall constitute & sub-
seguent sale, irrespective of where such bargain,

sale, transfer, or dellvery occurred." (Sec. 8,
Art. 1436 1, V.P.C., as amended by H.B. 409,
supra. )

"Phe term 'New Car' means & motor vehlcle
which has never been the subject of a first
sale within this State or elsewhere." (Sec. 9,
Art. 1436-1, V.P.C., as amended by H.B. 409,

supra. )
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"fhe term 'Used Car' means a motor vehl-
cle that has been the subject of a first
sale whether within this State or elsewhere."
(Sec, 10, Art. 1436-1, V.P.C., as amended by
H.B. 409, supra.)

Section 28 of Article 1436-1, V.P.C., requires

a manufacturer's certificate a8 the 'hnn'ia for a certif-

ol A [ S0y N

icate of title to "any new motor vehicle the subJect
matter of the first sale." The term "new car" as de-
Fined in- Seetien 9.af the Ac¢t is obviously synonymous
with- the term " Bew. motor vehigle as used ln Section
28. As to sueh "new. car”" or "new motor vehlcle", a
manufacturer's certificate must be furnished as & pre-
requlisite to the lssuance of a certificate of title.
Att'y Gen. Op. V-1211 (1951).

The question now presented is with reference
to the 1ssuance of a certiflicate of title on a vehicle
wvhich has never been reglstered and to this extent
literally falls within the definitlon of a new car un-
der Section 9 of Article 1436-1, V.P.C. However, in
your specific fact situation the vehicle was not per-
mitted to be registered under the laws of the State or
Country where 1t was sold. It otherwise met all of the
requirements of a "first sale" as defined in Section 7,
and is in our opinion a "used" vehicle coming within
the provisions of Sectlon 10 of the act for the reasons
herelnafter discussed.

It 18 well establlished that courts wlll look
to the contemporery history of a statute, and to the
historlcal background of the statute, to obtain aid in
interpreting the statute. Cousina v. Soverelgn Ca
W.0.W., 120 Tex. 107, 35 s.W.2d 696 (1931). Thue %E
may Ee determined the clrcumatances under which the
statute waa passed, the mischief at which 1t was almed,
and the object sought to be accompllished, Boston Safe
Deposit & Trust Co. v. COmmissioner of COr oratlons &

Taxation, 2735 Mass. .E.
v. United States, 3% F. Sa- 30 (C.C.A. 3xrd, 19é9T“"‘

Prior to the enactment of House Bill 409, Sec-
tione 7 and 9 provided as follows:

"Sec. 7. The term 'First Sale' means the
bargain, sale, tranafer, or dellvery within
this State with 1ntent to pass an interest
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therein, other than a lien of a motor vehi-
cle which has not been previously regis-
tered or llcensed in this State.

"Sec. 9. The term 'New Car' means a
motor vehlicle which has never been the sub-
ject of a first sale.”

In construlng the above sectlons, the court in

State Highway Department v. Texas Automotive Dealers

gs’'n. -S.W.2a 602 (Tex. Clv. App. 1951, error ref.
n.rae.j, held that a "new car" which had been the sub-
ject of sale, but unregistered, in another State wae a
"uged car" within the meaning of the Certificate of Title
Act and could be brought Into Texas and a certificate of
title obtained thereon without the necessity of & manu-
facturer’'s certificate. The fact that House Bill 409,
supra, in amending Sections 7, 8, and 9 of the Certif-
Tcate of Title Act, was designed to modify the holding
in State Highwg%,Department v. Texas Automotive Dealers
Ass'n., supra, I8 made clear by the terms of the act It-
self. 1t 18 expressly provided in the emergency clause
that "The fact that hundreds of new motor vehicles are
now being brought into the State of Texas as used cars,
thereby endangering the title of such vehicle® under the
Certificate of Title Act . . . creates an emergency . . ."
This emergency clause may be looked to in arriving at
the legislative intent. Huntsville Ind. School Dist. v.
McAdams, 148 Tex. 120, 221 S.W.2d 556 (1959).

We think 1t clear from the above that all the
Legislature sought or intended to do 1in enacting House
Bill 409 was to require new cars that were brought into
Texas, but which had been the subject of sale elsewhere,
tc be titled under the provisions of Section 28 (Manu-
facturer's Certificate), and not otherwise. It would be
unreasonable to conclude that the Legislature Intended,
under the provisione of House Billl 409, to reguire a manu-
facturer's certificate as a prerequisite to obtaining a
certificate of tlitle 1in the factual sltuation presented
by you. Such a holding would in many 1nstances preclude
the 1issuance of a certificate of title, and we cannot at-
tribute any such intentlon to the Leglslature. Even though
the literal wording of Sections 7, 8, and 9, as amended
by House Bill 409, might require the treatment of the vehi-
c¢le described by you as a "new vehicle," such a result
would not be 1n accord with legislative lntent. Thils vehl-
cle met all the requirements of a "first sale" with the ex-
ception of reglstratlon. Reglstratlion was not permitted
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in the State or Country where purchased. If registration
had been permlitted 1t would have become a "used" vehicle
under the terms of the act 1ltself. Situations such as
this have caused the courts to declare:

". . .'I%t is the 1ntention of a law
which 1s the law, and once truly ascer-
talned, it should prevall, even against
the atrict letter of the law.' And an emi-
nent text writer has sald that if a literal
interpretation of a statute 'leads to ab-
surd results, the words of the statute wlll
be modifled by the intention of the legisla-
ture. The modern cases also indlcate that
courts today rather than beginning their in-
gulry with the formal words of the act con-
sider from the start the legislative purpose
and intention. This tendency 1is to be com-
mended for 1t is more consonant with the
proper judleclal use of statutory materials.’'
Sutherland Statutory Construction (3rd Ed.
by Horack) Vol. 2, Sec. 4701, p. 333. . . ."
Huntsville Ind. School Dist. v. McAdams, supra.

It 18 therefore our oplnion that the vehicle -
described by you 18 a "used" vehicle and the Texas High-
way Department 1s not authorized under the provisions of
Sections 7, 8, and 9 of Article 1436-1, V.P.C., as amended
by House Bill 409, supra, to regqulre a manufacturer's cer-
tiflcate on the vehlcle as a prerequisite to the issuance
of a certificate of title thereon.

This brings us to a consideratlon of your re-
quirement that where a manufacturer's certificate cannot
be furnished on a vehicle such as described In your re-
guest the owner must furnlsh a current registration re-
ceipt on the vehicle from some other State or Country than
Texas a8 a prerequlslte to the 1ssuance of a certificate
of title. You have advised us orally that you are also
requiring a current regilstration recelpt &s a prerequlslte
to the 1ssuance of a certiflicate of title on used cars pur-
chased in another State prlor to the effectlive date of
House Bill 409, and which are now standing on dealers’' lots
in Texas. It 18 our understanding that these used cars
vere registered in another State at some time In the past
but such out-of-state registration is not current as of the
time an application for certificate of tltle 1s flled with
you.
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The definition of "Firset Sale" which 1s gquoted
above states only that it applies to a vehilcle "which
has not been previously registered or licensed in this
State or elsewhere." fhe word “current" does not ap-
pear anywhere in the statute. It seems apparent that
the legislative intent was not to require a current reg-
istratlion or 1t would have se prevlided. Certalnly there
was ample reason for the Legislature not to require a
"ecurrent”" regilstration. It undoubtedly knew that there
were many "used cars" in Texas2 which were located on
dealers' lots or otherwise not operated over the high-
wvayse which did not and would not have current registra-
tion on them from the State where originglly registered.

The Texas Highway Department is authorlized by
Sections 27, 30, and 55 of the Certificate of Title Act
(Art. 1436-1, V.P.C.) to make appropriate provisions for:
the 1ssuance of a certificate of title under all the cir-
cumstances reflected by your request. Sectlon 27 author-
izes the department to prescribe forms of application
for such certificates. Sectlion 30 makes provision for
applications on vehlcles brought into the State by others
than manufacturers and importers, and contemplates tender
by the applicant of such evidence as satisfactorlily shows
proper title. Sectlon 55 authorizes the department to
prescribe rules to carry out the orderly operation of the
act. Under thls authorlty, the department can provide
for the acceptance of such evidence of tltle as ls neces-
sary for the protectlon of the publie. Certalnly we can
see no reason for requiring a "current” registration from
the State or Country where the used car was purchased as
& prerequlsite to the issuance of title. Such a require-
ment 18, a8 pointed out by you, forcing the owners of
such vehlicles to spend large sums of money 1ln securing
reglistration plates "which have served no useful purpose.”

You are therefore adviged that the Certlficate
of Title Act does mdt authorize you to require a "current"
registration from the 8tate or Country where a "used”
vehlcle wae origlnally purchased as a prerequislte to the
issuance of a ecertificate of title on such "used” vehicle
in Texas when the vehicle Involved wes not used 1in Texas
in such a manner as to require a current registration.
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SUMMARY

A vehicle originally purchased and titled
in Michigan in 1947, but which was not per-
mitted to be reglstered under the laws of
that State, that is later sold and transferred
to an owner in Texas, but not used here 1n
such a manner &8 to requlre its registration
in Texas prlor to the effectlve date of House
Bill 409, Acts 52nd Leg., R.8. 1951, ch. 301,
p. 482, 18 a "used" vehicle within the meaning
of the "Certificate of Title Act" (Art. 1436-1,
V.P.C.). Such vehicle may be lawfully titled
In Texas upon presentation of proper evidence
of ownershlp, other than & manufacturer's cer-
tificate.

A current reglstratlon receipt as & pre-
reguislte to the lssuance of & certiflcate of
title 1s not required for motor vehleles which
have been reglstered or licensed In this State
or elsewhere for some prior year or years but
have not been used in Texas in such a manner
28 to requlre a current registratlon.

Yours very truly,

APPROVED: PRICE DANIEL
Attorney General

E. Jacobson —_

Reviewing Assistant V‘% J/ ﬁ,‘_,
By ¥ /N7

Charles D. Mathews V. F. ;zaior

First Assistant Assistant
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