
TEE ATTORNEY GENERAL 

March 7. 1952 

Hon. G. E. Brereton. M.D., President 
Board of Vocational Nurse Examiners 
306 Austin Savings & Loan Building, 
Austin, Texas Opinion No. V-1419 

Dear Dr. Brereton: 

Re: Interpretation of the words 
“physician” and “licensed 
physician* as used in Sec- 
tions 5 and 6 of the act 
regulating licensing of vo- 
cational nurses. 

You have requested our opinion concerning the interpre- 
tation of the words “physicians” and “licens,ed physicians” as 
used in,Sections 5and.6 of House Bill 47, Acts 52nd Leg., R.S. 
1951, ch. 118, p. 197 (Sections 5 and 6 of ArticIe 4528c, V.C.S.), 
regulating the licensing of vocational nurses. 

The pertinent parts of Sections 5 and 6 provide: 

“Sec. 5. Every person desiring to be licensed as 
a Licensed Vocational Nurse or use the abbreviation 
L.V.N. in the State of Texas, shall be required to pass 
the examination given by the Board of Vocational Nurse 
Examiners; the applicant shall make application by pre- 
senting to the Secretary of the Board, on forms furnished 
by’the Board, satisfactory sworn evidence that the appli- 
cant has had at least two (2) years of high school educa- 
tion or its equiyalent. and has attained the age of eigh- 
teen (18) years, is of good moral character, and in good 
physical and mental health; evidence of this fact shall 
be made by submitting an affidavit by a physicial on a 
form prescribed by the Board; . . . 

‘Sec. 6. All persons who have practiced or engaged 
in the activity as a Vocational Nurse, or any similar 
title used for a non-professional unregistered nurse, 
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under a licensed physician or a director of nurs- 
ing service for one (1) year immediately prior to 
the effective date of this Act, may procure a license 
as a Licensed Vocational Nurse from the Board with- 
out examination upon the satisfactory proof as pre- 
scribed by the Board of such activity for the required 
time, and upon the payment of the fee hereinafter re- 
quired. . . .” 

We believe from a reading of Article 4528~ in its en- 
tirety that the .-words Yphysicians” and “licensed physicians” as 
used in then statute are synonymous. The question then is which 
systems of the healing art are included within the words ‘physi- 
cian” and “licensed physician.” 

House>ill 111, Acts 52nd Leg., R.S. 1951, ch. 154. p. 
265 (Article &90e, V.C.S.), the Healing Art Identification Act, 
was enacted at the same session of the Legislature as Article 
4528~ and indicates the legislative definition of the words “physi- 
cian” and “licensed physician.” Section 3 of Article 4590e pro- 
vides in part: 

* . . . The following are the legally required 
identifications, one of which must be used by 
practitioners of the healing art: 

(1) If licensed by the Texas State Board of 
Medical Examiners on the basis of the degree Doctor 
of Medicine: physician and/or surgeon, M.D.; doctor, 
M.D.; doctor of medicine; M.D. 

(2) If licensed by the Texas State Board of 
Medical Examiners on the basis of the d,egree Doctor 
of Osteopathy: physician and/or surgeon, D.O.; Osteo- 
pathic physician and/or surgeon; doctor, D.O.; doctor 
of osteopathy; osteopath; D.O. 

(3) If licensed by the State Board of Dental Ex- 
aminers: dentist; doctor, D.D.S.; doctor of dental 
surgery; D.D.S.; doctor of dental medicine, D.M.D. 

(4) If licensed~ by the Texas Board of Chiro- 
practic Examiners: chiropractor; doctor, D.C.; 
doctor of Chiropractic; D.C. 

(5) If licensed by the Texas State Board of Ex- 
aminers in Optometry; optometrist; d~octor, optome- 
trist; doctor of optometry; O.D. 
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(6) If licensed by the State Board, of Chiropody 
Examiners: chiropodist; doctor, D.S.C.; doctor of 
surgical chiropody; D&C. 

(7) If licensed by the State Board of Naturo- 
pathic Examiners: naturopathic physician; physi- 
cian, N.D.; doctor of naturopathy; N.D.; doctor, 
N.D.” 

The only practitioners of the healing art who are re- 
ferred to by the Legislature as “physicians” are persons li- 
censed by the’Texas State Board of Medical Examiners or by 
the State Board of Naturopathic Examiners. It is clear that the 
term “physician,” as used in Article 4528c, cannot include any 
additional classes of persons. We must, therefore, determine 
if the term “physician” as used in Article 4528~ was intended 
to includes1 of those persons designated~ as ‘physicians” by 
Article 8490e. 

To assist in this ,determination. we may look to Article 
4590d. V.C.S., the statute which created the State Board of Na- 
turopathic Examiners and provided.for the licensing of naturo- 
pathic physicians. In Section 5 of that statute, it is provided: 

“No person shall practice or offer, or attempt 
to practice ,naturopathy in this State, without first 
haying obtained a license from the State Board of 
Naturopathic Examiners, as provided for in this Law, 
provided, however, that this Law shall not apply to li- 
censed physicians and surgeons in the regular prac- 
tice of their profession. . . .” 

From the above it is seen that in the very act providing 
for the licensing of naturopathic physicians, the words “licensed 
physicians” are used as distinguishable from “naturopathic phy- 
sicians.” We think it follows that “licensed physicians” as used 
in Article 4528~ is also distinguishable from “naturopathic phy- 
sicians.* 

In support of this conclusion, it may be pointed out that 
in Section 5 of Article 4528c, it is provided that each vocational 
nurse shall have been taught the administration of drugs prior 
to being qualified as Licensed Vocational Nurses. In this 
connection, Section It3 of Article 4590d, the naturopathic physi- 
cian licensing act, excludes the administration of drugs from 
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the methods of treatment used in the practice of naturopathy, 
and therefore a person trained in the office of a naturopathic 
physician would not secure the necessary education to become 
a Licensed Vocational Nurse. 

In view of the above, it is our opinion that the words 
“physicians’ and *licensed physicians” as used in Article 4528~ 
include only those persons licensed to practice medicine. This 
conclusion is in accord with the holding in a letter opinion from 
this office to the Honorable George W. Coat. M.D., dated May 4. 
1950, concerned with the meaning of the wor,d “physician” as 
used in Rule 40a of Article 4477, V.C.S.. regarding the signing 
of certificates of death. A copy of this opinion is attached for 
your information. 

SUMMARY 

The words y physician” and “licensed physician” 
as used in Sections 5 and 6 of Article 4528~. V.C.S., 
the act regulating the licensing of vocational nurses, 
include only those persons license~d to practice medi- 
cine. 

Yours very truly, 

APPROVED: 
PRICE DANIEL 

Attorney General 

Mary K. Wall 
Reviewing Assistant 
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First Assistant 
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