
April 29, 1952 

Hon. Fred C. Brigman, Jr. Opinion 6 V-1437. 
County Attorney 
uvalde county Re: Eligibility of a person 
palde, Texas who will have resided 

In a commissioners8 pre- 
cinct for four months 
on the date of the first 
primary t,o be a csndi- 
date for county commis- 

Dear Sir: sioner. 

.You have requested an opinion of this office 
on the following question involving an interpretation 
of Section 5 of the Texas Election Code (Acts 52na Leg., 'l.'? 
B.S. 1951, ch.'~~&92, p. 1097): 

"1s a person who will have resided in ' 
a'commlssioners' precinct for four months 
at the date of the first primary election 
but who will have resided in that precinct 
for seven months at the time of the general 
election eligible to have his name placed 
on the primary election ballot for the of- 
fice of county commissioner?~~ 

Section 5 of the Election Code reads as fol- 
lows: 

90 person shall be eligible to any 
State, county, precinct or municipal office 
in ,this State unless he shall be eligible 
to hold office under the Constitution of 
this State, and unless he shall have resided 
in this State for the period of twelve (12) 
months and six (6) months in the county, pre- 
cinct, or municipality, in which he offers 
himself as a candidate, next preceding any 
general or special election and shall have 
been an actual.bona fide ci i iaen of said 
county, precinct, or munici 
(6) months. E 

ality for six 
NO person inel gible to hold 

office shall ever have his name placed upon 
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the ballot at any general or special 
election, or at any primary election 
where candidates are selected under 
primary election laws of this State; 
and no such ineligible candidate shall 
ever be voted upon, nor have votes 
counted for him at any such general, 
special, or primary election. . o o" 

This section is taken from Article 2927 V.C.S., and is 
in Identical language except that Article 2927 required 
the candidate to have been acitizen of the county, pre- 
cinct, or municipalityfor "more than sizmonths,~~ where- 
as the present statute reads "for six months." 

The question 
in Att'y Gen. Op, o-196 ?T 

ou have presented was answered 
(l%O), which held that the six 

months' residence and citizenship requirements in Arti- 
cle 2927 were referable to the general or special elec- 
tion at which the officer was to be elected, and did not 
refer to primary elections for the nomination of party 
candidates. In the course of the opinion it was stated: 

"It is observed that the term 'gen- 
era1 or special election,~~only, appears 
in the first sentence of the statute; 
whereas, thereafter in the statute touch- 
ing a different but related matter appear 
the terms 'any general or special elec- 
tion, or at any primary election.' Clearly, 
therefore, the employment of the term 'gen- 
eral or special election,: pertaining to 
the six months residence and citizenship 
requirement was not intended to include 
primary electlons. . . . 

"It has been repeatedly held by this 
department that, under Article 2927, supra, 
apart from other necessary qualifications, 
an individual is eligible to hold a public 
office if he has resided in, and been a 
bona fide citizen of, the county, precinct, 
or municipality six months prior to the 
general election or special elections fixed 
by law.n, 

The Legislature .in re-enacting Section 5 of 
the Election Code in sub~s{antially the same language 
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used in Article 2927, is presumed to have had knowl- 
edge of the construction which had been placed on 
the former statute and to have intended the same 
meaning in the re-enactment. tenhens Countv 
.pfnyd 804 (1929); Fez&al 

rud I 
;lg,Te;. 397, 16 S.W.2pd 

S.w.2d 56'(1532;; 
Yount-Lee Oil Co., 122 Tex. 21, 52 
:~Railroad c mmission of.Tex . 

Texas &,R. 0. R C 
1931, error ref:). 

o.', 42 s.W.% 1091 (Tex. 'Cits Ipp. 

You have called our attention to Rosette v. 
m, 196 S.W.2d 658 (Tex. Civ. App, 1946) wherein 
the contention was made that a nominee for i he office 
of county commissioner was an ineligible candidate 
because he~had not resided in the precinct for six 
months on the date of the primary election at which 
he was nominated. 'Apparently the contestant was con- 
tending that the successful candidate had not been 
at any timer a "bona fide citizenn or resident of the 
@ecinct.'~ In affirming the judgment of the trial 
.court, the,Court of Civil Appeals held that the trial 
court's finding thatthe nominee was a re,sident of 
the precinct was binding upon the appellate court, 
since the evidence was such that reasonable minds 
might draw different inferences and conclusions there- .: 5 
from. The court did not state what the length of the 
nomineet-s residence in the precinct had been, nor did 

s, it say that he must have been a resident for six 
i; months preceding the primary in order to be an eligi- 
;2,,i . ble candidate. We do not interpret this opinion as 

expressing a view favorable to the contestant1.s con- 
tention that the statute required residence in the 
precinct for six months preceding the~primarY election. 

p, 

?& 
Kamas~v. Stenaq 197 S.W.2d 193 (Tex. Civ. 

App. 1946), involved a fait situation similar to that 
-in Rosette v. Rqm&. Here also, the~contention was 
made that the candidate was Ineligible because he had 
not resided in the precinct for six months next preced- 
ing the date of the primary. The issue in dispute was 
whether the candidate was a resident of the precinct 
during the time he had been temporarily absent while 
engaged in war work. The court's holding was that the 
candidate by engaging in emergency temporary war work 
in another county did not abandon his residence which 

~haa been definitely fixed in the precinct for a number 
of years before he entered upon that employment. It 
is evident from the opinion that the court was not con- 
cerned with the exact point of time from which the 
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prior.six months' residence shoula'be computed and 
was not passing on that question. 

We have been unable to find any other case 
touching upon the precise question here InVOlVed. 
Since it is our opinion that neither of the two case 
discussed above has ruled upon this point, we adhere 

fi to the former holding' of this office in Opinion O- 
(,+; 1964, m. 

A candidate for the office qf county 
commissioner who will have resided.ln the 
commissibners' precinct for six months at 
the time of the general election fulfills 
the six months' residence requirement of 
Section 5, Election.Code, and residence in 
the precinct for less than six months at 
the time of the primary election does not 
make him ineligibls.to have his name placed 
on t~he primary ballot. 

APPROVED:, Yours very truly, 

J. C. Davis, Jr. 
County Affairs Division 

EL Jacobson 
Reviewing Assistant 

Charles D. Mathews 
First Assistant 

MKW:wb 


