
July 18, 1952 

Hon. H. A. Beckwith 
Chairman, Board of,Water,Rnglneers 
Austin, Texas, 

Opinion No. V-1482 

Re:, Authority of:the Board of 
Water'Engineersto'distin- 
guish between "receiving"~ 

,. and "filing"'applicatlons 
to enable the return of 
filing fees after prelimi- 
;;;;o~amlnations of appli- 

. 

Dear Sir: 

I 

'In yourrequest for a,n opinion you state: 

"~The Board of Water Engineers has 
required all fees to be paid at the time 
an application Is 'recelved';.the Board 
then makes preliminary examination.under~ 
Article 7503, and If the application Is 
rejected it has been the practice of the 
Board.to return all fees. No~applicatlon 
is now 'filed' until all"amendatory.matter 
is requested and obtained.' The applica- 
tion, etc., Is now kept in a. 'received' 
status until the file is complete." 

You then state other possible ~interpretations of the 
statute and ask: ,, 

"1. Do existing statutes govern- 
ing the Board of WaterEngIneers of Texas 
allow the 'receiving' of applications and 
preliminary'examination thereof before 
same are 'filed,' or must applications be 
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'filed' immediately upon receipt of 
same with correct fees, and preliminary 
examination then be made under Article 
7503, R.C.S., 1925? 

"2. Does the last paragraph of 
Article 7532, R.C.S., 1925, prevent the 
Board of Water Engineers of Texas from 
returning any filing fees? 

"3. If the Board must 'file' an 
application before preliminary examination 
is made, can the Board adopt .a rule so as 
to require submission of corrective data 
within ten (10) days or other reasonable 
time, after preliminary examination Is 
completed and further provide that any ap- 
plicant who falls to amend and furnish the 
required data within such time may suffer 
the rejection of his application for failure 
to comply with Board rules?" 

The following articles of Vernon's Civil Statutes 
are pertinent to your inquiry': 

Art. 7501 -- "Every such application 
shall be accompanied by the fees herein- 
after provided, and shall not be filed or 
considered until such fees are paid." 

Art. 7503 -- "Upon the filing of such 
application, accompanied by the data and 
fees hereinbefore provided, it shall be, 
the duty of the Board'to make a preliminary 
examination thereof and, If It appear that 
there is no unappropriated water in the 
source of supply, or that, for other reasons, 
the proposed appropriation shall not be al- 
lowed, the Board may thereupon reject such 
application; in which case, If the applicant 
shall elect not to proceed further, the 
Board may return to such applicant any part 
of the fees accompanying such application." 

Art. 7504 -- "The Board shall determine 
whether the application, maps, plats, con- 



- . 
Hon. H. A. Beckwith.: Rage 3 - V-1482 

tours,,plans, prof.$les and statements 
accompanying same.are in compliance 
with the provisions -of the"Board and ~. 
may require the amendment thereof." 

,. ‘. 

: Articles 7503 and 7504 were,.Rassed.as different 
para raphs.oP Section 22-of Acts 35th,Leg., R..S, 1917, 
ch. 8 8, p. 211, and should be construed accordingly. You - _ 
will note that-the first sentence of Article 7503 lndi- 
cates .that.the.application should be "accompanied by the 
data and fees"provided in.the'statute before it is 
filed.: Then da.ta which should accompany an application 
is set out in.Articles 7493, 7494,,..and 7500; V.C.S. The 
Board 1s. directed,in Arti.cle.7504, V.C.S., to determine 
If this data complies w,ith-the,requlrementsi 

That the application ~should notbe. filed'until 
It is received in proper form is further Indicated by 
Article 7523, V.C.S., which provides that the priority 
of the appropriation "shall date~from the filing"of the 
original applica~tion in the office. of the Board. The 
Legislature would not have intended~ a priority to, date 
from the submission of an incomplete application. This 
has long been. the interpretation given the~statute by the 
Board of Water Engineers. Article 7488, V.C.S., gives 
the Board power to make all needful rules for Its govern- 
ment and proceedings. Pursuant to this article, the 
Board adopted Rule 3, Rules and Regulations of the Board 
of Water Engineers, which provides: 

"All.applicationsfor permits to use 
or store water, which are not in conform$ty 
with the statute, or are not accompanied by 
the required filing fees, shall be, if in 
the judgment of the Board it be necessary 
to amend,or revise same,. returned to the ap- 
plicant; but ifs the fillng~fees be insuffi- 
cient such application may-be ,held pending 
notice to .the .applicant of amount of. fees 
necessary. In no event shall an applicant 
have priority based onany other dating than 
that which indicates the da.te of recelpt>in 
this office of the corrected application, and 
the receipt of the full filing fees." 
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In the absence of provisions of the statute to the con- 
trary, this departmental tiotitructlon and rule Is per- 
suasive. Shaw v. Stronq, 128 Tex. 65, 96 S.W.2d 2 6 291 
(1936); Kay vi Schneider, 110 ?ex. 369, 221 SIW. 8 lo* ~,(1920) 

In answer to your first question, therefore; the- 
application should not be filed until then requirements 
with rerlpect to the form of the application and Eiccom@anyL 
ing data and fees have been complied with. 

However, It Is, our opinion that the "prellmlhary 
examination" mentioned in Article 7503 does not refer to 
examlnation'for the purpose of determxning the sufflc~iency. 
of the application and accompanying data as to form, Hthic)i 
would take place before the application is filed. After 
the application Is flled,'the Board then makes the pre- 
liminary examination mention&d in Article 7503 for the 
purpose of ascertalnlng'whether the application should 
be denied for atiy of the reasons set out,ln that artlcleT 

In your second question you inquire whether~ 
filing fees may be returned by the Board. Artlrcle 7532, 
V.C.S., provides, in part: 

"The board shall charge and collect for 
the benefit of the State the fees hereinafter 
provided, . . . said fees being as follbws: 

11 . . . 

"For filing each application for a permit 1' 
a fee of $Pj.OQ and costof publishing notice 
and maillllg notices. 

n -, : 

"The fees paid upon application for a per- 
mit qther khan the filing fees herein provided 
shall be held by the Board until said appli- 
cation is passed upon, and if the same ia n&t 
granted such fees shall be returned to the ap- 
plicant therefor, prdvided if such application 
Is thereafter granted by judgment of a court; 
then said fee shall be paid before such permit 
shall be effective." 
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Article 7532 direct.s..that certain fees not 
Including the filing fee shall be returned under.given 
conditions. It does not preclude the return of the 
filing fee. Article 7503 provides tha~t upon the filing 
of the application, the Board ls.,to ,make a prelim%.nary 
examination thereof and if there.is no'unappropriated, 
water or if, for other'reasons, the abpropriatibn 
should~not be allowed, and the applicantshall note.lect 
to proceed further, "the Board'may re~turn to such.ap; 
pllcant any part of the ~fees.accompanying~~ such appli- 
cation.' Therefore,.the.Board may;'.'ln:i:ts discretion, 
return any part of the filing fee.:.where-lthas d&ifed 
the appropriation on preliminary~examination. :~ ./ 

As Article 7532 dire&s the collectionof a 
fee for flling~the application and-Article7503 contains 
the only provision allowing a.refund, the filing fee 
should be retained in all.cases where the application 
has been filed unless the application is deni.edyonSthe 
basis of the preliminaryexamination. That ~p'art 0.f the 
filing fee collected in advancefor cost of publishing~ 
notice and.mailing notices should, of course,~,be refunded 
where such costs are not incurred. 

In answer to your third question, the filing of 
an application would not preclude the Board from.there- 
after requiring further amendment 'or supplemental material 
as provided in the statutes. Under the~power. conferred 
Article 7488, the Board could adopt a ~rule req@lng the 

by 

amendment to be made within a reasonable time to .be specl- 
fied in each instance. .- 

The conclusions reached in- this opinion are 
based upon the provisions of the particular.'statutes 
here involved. They are not intended to apply generally 
to statutes which make no distinction between the sub- 
mission of an application and its filing, nor do they 
necessarily apply where the statute makes no provision 
for a return of the filing fee. 
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SUMMARY 

The Board of Water Engineers upo,n 
receiving an application for approprla- 
tion of water should refuse to file,lt 
unless it is in the statutory form and 
accompanied by the required data and fees. 
Upon the filing of the application; lf~ 
it appears on preliminary examinatl,on.~that 
there is no unappropriated water in,the 
source of supply or thatfor other reasons 
It should not be .allowed, the.Board may 
reject the application Andy return any part 
of the filing fees the Board deems proper, 
Otherwise, the Board should retain all 
fees properly charged for filing the ap- 
plication. 

The Board may adopt a rule requlr- 
lng amendatory or supplemental material 
to be filed within a reasonable time. 

Yours very truly, 

APPROVED: 
PRICE DANIEL 

Attorney .General 

Jesse P. Luton 
Land Division 

Mary K. Wall 
Revfewing Assistant 

Charles D. Mathews 
First Assistant 

KBW:bt 

By K&%4& 
K. B. Watson 

Assistant 


