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Hon. Robert S. Calvert Opinion No. V-1498 
Comptrolle~r of Public Accounts 
Austin, Texas Re: Applicability of the $15.00 

motor vehicle use tax to a 
vehicle brought into this, 

,Dear Mr. Calvert: 
State from a non-title State 
and sold to a dealer for resale. . 

1 
‘. Your request for the opinion of this, office is upon substan- 

’ tilly the following facts: 
-* 

?-Iouse Bill No. 285, ,Section VII, Motor Vehicle Sales Tax, 
-Section 2 (b) reads as follows: 

‘(b) When a person makes application for the initial 
certificate of title in this State on a particular motor 
vehicle, he shall pay a use tax on that motor vehicle. .- 
‘in the sum of Fifteen Dollars ($15). No certificate’of 
title ore motor vehicle registration for such motor 
vehicle shall be issued until the use tax imposed by 
this subsection has been paid. However, a parson is 

.not liable for the ~tax imposed by this subsection if the 
sales or use tax i posed by any other provision of 
this Act has been previously paid upon such motor 
vehicle. c It is the urpose of this subsection to impose 
a use tax upon motor vehicles brought into this State 
by.new residents of this State.’ 

*The Automobile Dealers Association has questioned the in- 
structions given by this Department to the Tax Assessor- 
Collectors. in regard to the collection of the $15.00 use tax. 

. We have said it. must be paid on a motor vehicle purchased 
by a person while a resident of another State who later brings 
the car to Texas and sells it to a Texas Dealer who is pur- 
chasing it for resale only and’not for use; that is, where the 
car comes from a non-title State, and for that reason a title 

I must be obtained by the owner before he sells it to the Deal- 

! 

“You will please advise if we have correctly construed the 
law, in that the tax of $15.00 should be paid on a car pur- 



. 
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, chased by a person in another State which does not 
issue certificates of title, while he is a resident 
thereof, and who later brings the car to Texas and / 
sells it to a Dealer who is purchasing it for resale 
only. and not for use.* 

In answering your question we must first determine 
whether or not a car brought into thii State by a nonresident 
for the purpose of sale to a dealer and not for useis required 
to be registered and a certificate of title obtained as a prere- 
quisite to making the sale to the ‘dealer. We have reached the 
conclusion that, under the admitted facts presented in your let- 
ter, one who brings a car into the State for the purpose of sale 
to a.dealer and not for use is an importer and gpverned by the 

. provisions.of Sections 10. 17, 23, 27, 29, and 30 of Article 1436-l. 
Vernon’s Penal Code. These articles provide respectively as 
follows: 

‘See. 10. The term ‘Used car’ means a motor 
vehicle that has been the subject of a first sale whether 
witbin this State or elsewhere.” 

: ‘Sec. 17. The term ‘Importer’ means any person, 
except a manufactur,er. who brings any used motor 
vehicle into this State for the purpose of sale within 
this State. * 

*Sec. 23. The term ‘Importer’s kertiiicate’ means 
the certificate on form to be prescribed by the Depart- 
ment for each used motor vehicles brought into this State 
for the purpose of sale within this State, and such im- 
porter’s certificate must be accompanied by such evi- 
dence .of title to the motor vehicle as the Department 
may, from time to time, require in order to show a 
good title and the names and addresses of mortgagees.” 

*&cc. 27. Before selling or disposfn~g of any motor 
vehicle required to be registe’red or licensed in this 
State on any highway or public place within this State, 
except with dea1e.r.s metal or cardboard license num- 
ber thereto attached as now provided by law, the own- 
er shall make application to the designated agent in 
the county of his domicile upon form to be prescribed 
by the Department for a certificate of title for such 
motor vehicle..” 

‘Sec. 29. No such d~esignated agent shall issue a 
receipt for a certificate of title to any used motor ve- 
hicle imported into this State for the purpose of sale 
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within this State without deliveryto him by the appli- 
cant of an importe~r’s certificate properly assigned 
by the importer upon form to be prescribed by the 
Department.” 

%ec. 30. Before any motor vehicle brought into 
this State by any person, other than a manufacturer or 
importer, and which is required to be regfstered or 
licensed within this State, can be bargained, sold, 
transferred, or delivered with intent to pass any in- 
terest therein or encumber by any lien, application 
on form to be prescrfbed by the Department must be 
made to the designated agent of the county wherein 
the transaction is to take place for a certificate of 
‘title, and no such designated agent shall issue a re- 
ceipt ~unttl and unless the applicant shall deliver to * 
him such evidence of title as shall satisfy the desig- 

-. ~nated agent that the applic~ant is the owner of such 
‘motorvehicle, and that the same is free of liens ex- 
cept such as may be disclosed on an affidavit inform 

e to be prescribed by the Department.’ 

Such a car has been subject to a first sale, and hence 
is a used car within the ~definition of, a used car contained in 
Section 10 of Article 1436-1. A person bringing such a car into 
the State is, under the definition of Section 17, an importer. An 
importer is required as a prerequisite to making a sale in this 
State to comply with Section 23 of the Act by obtaining an im- 
porter’s certificate upon the form prescribed by the Highway 
Department. 

Section 29 of tie Article forbids the tax assessor- 
colle’ctfon from issuing’s certificate of title upon tiny used 
motor vehicle imported into the State for the purpose of sale 
within the State without delivery by the ,applicant of an im- 
porter*s certificate properly assigned by the importer upon 
the form prescribed by the Highway Department. Section 30 
of the Act exempts from the reqnirement of registration a used 

_~ car brought into the State by an importer for the purpose of 
sale and not for use by the importer upon the highways. 

All that’is required of a person bringing a used car 
from without the State into the State for the purpose of sale to 
a dealer is that the importer secure an importer’s certificate 
with the necessary information prescribed by the Department 
to be furnished by the importer, which certificate is required 
to be assigned to the purchaser or dealer. In other words, an 
importer is not required to register the car as a necessary 
prerequisite to making the sale to the dealer, but is required 
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to deliver and~assign to the dealer, the purchaser, the proper 
importer’s certificate when he makes the~sale. 

When the dealer makes a sale of such an imported 
car. it will of course then become subject to the sales tax 
prescribed by Section 1 (a) of Article 7047-k. V.C.S.. for the 
‘same would then constitute a retail sale as provided for in 
this sec.tLon of the taxing act. 

Our answer to your question is based upon the assump- 
tion that no use upon the highways of this State is made by the 
importer prior to sale to the dealer except such as necessary 
for delivery to the dealer by the importer. If, however, the im- 
porter makes any use of the highways in the imported motor 
vehicle other than to deliver it to the’dealer, such use would 
subject the importer to liability for registration and the neces- 

: sfty of obtaining a certificate of title. ‘The owner of a used 
motor vehicle brought into this State and used upon the high- 
‘ways by him would no longer be an importer within the purview 
: of the A& and would be governed by the othe~r provisions of the 
istatute requirfng registration and obtaining a certificate of title 
tand any sale made by him in the State would be a taxable sale and 
isubject to the tax imposed by Section 1 (a) of Article 7047-k, V.C.S., 
which provides as follows: 

‘Section 1. (a) ,There is hereby levied a tax upon 
every retaii sale of every’motor vehicle sold in this 
State, s~uch tax to be equal tol.l%of the total considera- 
tion paid or to be paid to the seller by the buyer, which 
consideration shall include the amount paid or to be paid 
from said motor vehicle and all accessories attached 
‘thereto at the time of the sale, whether such considera- 
tion be in the nature of cash, credit, or exchange of other 
property, or a combination of these. In the event the con- 
sideration received by the seller includes any tax im- 
posed by the Fede~ral Government, then such Federal tax 
shall be deducted from such consideration for the purpose 
of computing the amount of tax levied by this Article upon 
such retail sale.’ (Emphasis added.) 

The problem will be more easily understood by the simple 
statement that a car imported into this State under an importer’s 
ce’rtificate and sold to a dealer for resale and not for use occupies 
the same status in so far as registration and taxes are concerned 
as a new car in the hands of the dealer. Upon sale by the dealer 
of’such an imported car it becomes subject to registration and 
totbe sales tax provided in Section 1 (a) of Article 7047-k, supra. 
The use tax prescribed in Sections 2 and 5a of Article 7047-k has 
no application to such transaction. 



- 

Hon. Robert S. Calvert, page 5’(V-1498) 

SUMMARY 

, 

A car purchased outside the State and brought 
into the State for sale to a dealer and not for use is 
an imported car, and the owner must procure and 
assign.to the dealer an importer’s certificate as a 
necessary prerequisite to making the sale. Such a 
car is not required to be registered nor the sales 
tax paid tbereon by the importer, but the car must 
be registered and the sales tax paid when it is sold 
by the dealer upon the same basis as a new car, as 
prescribed by Section 1 (a) of Article 7047-k. and is 

‘not subject to the use tax prescribed by Sections 2 
and 5 (a) of Article 7047-k. The use tax has no ap- 
plication to such sale. 

Yours very truly, 

APPROVED: PRICE DANIEL 
* Attorney General 

.W. V. Genoert 
Taxation -Division 

E. Jacobson 
Reviewing Assistant 

Charles D. Mathews 
First Assistant 

BY Xc2G-J 
- L. % Lollar 

Assistant, 
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