
August 8, 1952 

Hon. Coke~R. Stevenson, Jr. Oplulon Ho. V-1504 
Administrstor 
Texas Liquor Control Board Re: Legelitg of ret8il beer 
Austin, Texas llC?3laSee'% selling or 

tmalsporthg Beer to 
amther llcensed~ retail 
beer establishment un- 

Dear Mr. Stevenson: der the same ownership. 

Your letter reqU@stiUg 8U Opinion Of this Office 
ooncerning retail beer licensees is quoted in part as 
followa: 

"In recent weeks wee have receive& requests 
from the holders of retail beer licensea for 
permission to sell and transport beer fron their 
licensed uremises to other licensed stores, un- 
der the sime ownership, located in and out-of 
the same city snd county. 

the 
"I request your valued opinion on each of 
following questiona: 

"1 * Whether or not 8 Retsil Beer Licensee 
can u beer to other licensed retail beer es- 
t8blishIm?nts, under the same ownership, 8nd 
located in the same city 8s the seller. 

“2 . Whether or not a Retail Beer Licensee 
c8n transoort beer from one licensed store to 
another,,under the same ownership, and loceted 
in the same city. 

"3 . Whether or not a Retail Beer Licensee 
can sell beer to other licensed beer est8bllsh- 
mentfiunder the same ownership, but located in 
a city other thsn that of the seller. 

"4., Whether or not a Retail Beer Licensee 
c8n transoort beer from one licensed store to 
BUOther, under the 8ame ownership, but located 
In different cities. 



Hon. Coke R. Stevenson, Jr., pace 2 (V-1504) 

The basic question presented by yoair request la 
whether the Tex8s Liquor Control Act prohibits the ex- 
oh8age of beer between different licensed retail beer es- 
t%blishments which are 00~1s owned, in the 88188 way 
th8t such exchange Is prohibited by the Act 8s between 
differePt owners. Article 667-19, Section A, provides 
that a retsil beer dealer's license m8y be cancelled or 
suspended if the dealer has: 

"18. Purchesed beer for the purpose of resale 
from any person other th8n the holder of a Distrib- 
utor’s, Manufacturer '8, or Brench Distributor's 
LMense; or 

*19. Purchased, bartered, borrowed, lssoed, 
exchanged, or acquired any alcoholic bever8ge for 
the purpose of sale from another Retail Dealer of 
alcoholic beverage; . . ." 

Thus the general scheme of the Act normally limits 
the ret811 dealer'8 souN)es oft supply,,to distributors and 
manuf88turers 8nd forbids the dealer to purch&se or acquire 
beer from another ret811 dealer. The Act does not prohibit 
interchange between retail beer est8blishments in every in- 
stance. It does prohibit the purchase or. other 8cquiaition 
of beer by one retail dealer from 8n0,ther retell dealer or 
from someone else, who is not 8 distributor or manufacturer. 
Under the literal provisions of the Aot, these prohibitions 
8re operative only 8s to transactions between sep8rate and 
distinct persons and not to mere transfers of merchandise 
between, various licensed places which are owned by the same 
retail dealer. 

Paragraph 18, Section A of Article 667-19 forbids 
the "purch8se'I of beer by the retell deeler from anyone ex- 
cept certain specified persons. But the provisions of this 
section 81% not applicable to traneactione between Sever81 
licensed establishments owned by the same person, because 
for 8 purchase there must be a sele and for 8 sale there 
must be a %8nsfer of property from one person to another 
In exchange for money or some other v8lU8ble consideration." 
Bellew v. State, 121 S.W.2d 346 (Tex. Crlm. 1938). A sale 
in these circumstances is not possible. 

Since 8 sale between establishments owned by the 
same person Is not possible, It makes unnecessary an 8nswer 
to your first snd,third questions. 



.’ 

Hon. Coke R. Stevenson, page 3, (V-1504) 

This entire opinion Is based on the assumption 
that, the s~tatement of "ownership by the same parson is 
oorrect and that the ownership is bona fide. If actual 
seles (I- e., transfers of property for money or other 
valuable cOnsider8tiOn) are being made. between establish- 
ments purportedly owned by the same person, an investlga- 
tion of the purported ownership would be in order. Such 
circumstances would Indicate some degree of difference In 
ownership and If so, the sales between such establishments 
'would be unlawful. 

We find nothing in the Liquor Act which prohibits 
the transportation of beer between licensed retail estab- 
lishments because they are owned by the same person. In our 
opinion such transportation is lawful so long as other pro- 
visions of the Liquor Act pertaining to the trensportation 
of beer .sre complied with. 

SUMMARY 

The transportation of beer between licensed 
retail beer establishments which are owned by the 
same person Is lawful provided other provisions 
of the Liquor Act releting to transportation are 
complied with. 

APPROVED: 

Bled McDaniel 
State Affairs Division 

b&-g K0 Well 
Reviewing Assistant 

Charles D. Mathews 
First Assistant 

RL/rt 

Yours very truly, 

PRICE DANIEL 
Attorney General 

BY b=JAyw 
R ston Lanning 
Assistant 


