
Hon. Wesson Bartlett Letter Opinion No. MS-31 
County Attorney 
Cass County Re: The ellglblllty of a man 
Linden, Texas who was discharged from the 

service prior to December 
7, 1941 to be designated 
Vet eranl s County service 

Dear Sir: Officer. 

Your request for an opinion concerning the qual- 
ifications of the Yeteran’s County Service Officer Is In 
part as follows: 

~“Questlon 1. Is one qualified whose 
service was had prior to December 7, 1941, 
when, by dlsabllltles incurred by,lnjurles 
in service he was given a medical discharge 
March 7th, 19411 

“Question 2. Is It a prerequisite that 
one attend schooling of any type that may 
have been set out by the Veteran’s Affairs 
Commission prior to his assuming the duties 
of offlce?l~ 

Statutes 
Section 2 of Article 5798a-2, Vernon’s Civil 
relative to the quallflcatlons of a County 

Service d fflcer reads In part as follows: 

‘They shall be experienced In the law, 
regulations and rulings of the United 
States Veterans Administration controlling 
cases before them, and shall themselves 
have served in the active military, naval 
or other armed forces or nurses corps of the 
United States or Canada during the Spanish 
American War, World War I or World War II, 
for a period of at least four (4) months, 
and have been honorably discharged from such 
service. . .” 

In construing the above statute this office 
held In Attorney General’s Opinion V-269 (1947)s 
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HA person is not qualified for appolnt- 
ment as Veteran’s County Service Officer by 
a Commissioners’ Court unless he has served 
in the active military, naval or armed forces 
during the Spanish-American War 
or World War II, for a period o i 

World War I, 
at least 

four months, regardless of his other quali- 
fications. (Sec. 2, k-t. 5798-a-2, V.C.S., 
attorney General’s Opinion No. O-6489) l n 

klorld Wnr II was deckred by a Joint Resolution 
of Congress on December 8, 1941, at 3:05 p.m. E.S.T. P.L. 
331, ch. 564 
Congres:>%.onz I 

77th Congress 1st Session, 19k1, U.S. Code 

p>:e 844. 
Service 77th Congress, First Session, 1941, 

It ;?lll, thus be seen that a person whose only 
enlistment in the Army w;ls July 23rd, 1940, and who was 
disch.zged Grch 7th l&l could not hove served the re- 
quired period of at ieast,*our months In the Spanish elmer- 
~CX-I W;;r World War I, or World War II, under Sect,ion 2 of 
Article $798a-2, Vernon’s Civil Statutes, and he Is not 
eligible to serve as Veteran’s County Service Officer. 

Further, you are advised that Section 2 of Artl- 
cle 5798a-2, Vernon’s Civil Statutes, rela tive to educa- 
tional qualifications of a County Service Officer, provides, 
“They shall be experienced In the law, regulations and rul- 
ings of the United States Veterans Administration control- 
ling cases before them.” 

Therefore, no particular standard of education 
is required and no course of study recommended or made es- 
sential, but the Commlssloners~ Court is required to be the 
employing agency and is alone to be satisfied with the edu- 
cational qualif lcations of the applicant. We find no case 
wherein this provision has been con,strued by the Courts of 
Texas. 

Yours very truly, 

JOHN BEE SHEPPERD 
Attorney General 

BY 
B. Duncan Davis 

Assistant 
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