
Ma+ 22, 1953 

Hon. J. F. Gray, Chairman 
House Contingent Expense Committee 
Fifty-third Legislature 
Austin, Texas 

Dear Sir: 

Letter Opinion No. MS-40. 

Re: Validity of House Simple 
Resolution No. 289, au- 
thorizing the expenditure 
of contingent funds to pur- 
chase a framed copy of the 
panel picture of the House 
membership for each mem- 
ber. 

House Simple Resolution No. 289 states that each member 
of the House should have a copy of the customary panel picture of this 
session of the Legislature, since heretofore such copies have become 
the proud and valuable possessions of the membership of former ses- 
sions. The resolution then provides: 

“RESOLVED, By the members of the House of Rep- 
resentatives, that the chairman of the Contingent Expense 
Committee be and is hereby authorized to order a framed 
copy of the panel picture of the House membership for each 
member of the House of Representatives and that such copy 
be provided for each member to be charged to each mem- 
ber’s contingent expense account.” 

You have asked whether or not the expenditure directed by this 
resolution is a proper expenditure af State funds under the Constitution. 

It is our opinion that the expenditure attempted to be authorized 
in House Simple Resolution No. 289 is not a lawful use of funds appropriated 
to the House Contingent Expense Account. 

,You are respectfully advised that this office has consistently 
taken the view that funds appropriated to contingent expense of the Legis- 
lature may be used only when the expenditure may be reasonably construed 
to be expended for a public purpose with respect to one or more duties im- 
posed by law upon the Legislature. For example. in Opinion No. V-211 (1947) 
we held that payment from such funds of newspaper subscriptions for House 
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members during periods between sessions could not be construed as being 
for a public purpose with respect to any legislative duty of the members. 
See also Opinion No. O-4350 (1942) where it was said: 

“We think it is obvious that photographing the personnel 
of the State Board of Architectural Examiners contributes in 
no degree whatsoever to the enforcement of the laws intrusted 
to that Board for administration. You are therefore advised 
that the account for this purpose may not be paid from the ap- 
propriations made to the Board of Architectural Examiners.” 

In view of our conclusion that this expenditure would not be for 
a public purpose related to the duties imposed by law upon the members of 
the House, such payments are clearly prohibited by the Constitution. Tex. 
Const. Art. III, Sec. 24; Walker v. Baker, 145 Tex. 121, 196 S.W.2d 324, 329 
(1946) (‘This per diem, multiplied by the number of days the Legislature re- 
mains in regular or called session, is the entire compensation a member is 
entitled to receive, and for it he must attend the legislative sessions and per- 
form all the other duties of his office each biennium.“) Cf. Tex. Con& Art. 
III, Sec. 22. 

Yours very truly, 

JOHN BEN SHEPPERD 
Attorney General 

BY 
Phillip Robinson 

Assistant 
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