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Hon. K. L. Berry T Letter Opinion No. M3-69.
Adjutant General of Texas | _ )
Capltol Btation Re: Authorlity of the
Austin, Texas . Adjutant GeneralTs -

Department to oper-
ate and malntain -
passenger automo-
blles during the

Dear Sir: next bieanium.

The several questions preaented in your letter
relate to the authority of your departmient under House
Bill No. 11l of the PFPifty-third Leglislature to cohtlinue
operatlon and maliitenance of passenger autoimoblles now
on hand as well as the authority ahd reaponsibility of
your departinent under that act to sell such automoblles
and make use of proceeds of auch sales.

' Relevant items in House Bill No. 1lll's appro-
priation to the Adjutant General (with emphasis suppned)

are:! . . e
“Fpr the Ibapgrqu}qg
g, g 31
"94. Travel Expense . . . 20,367 20,367

95. Por extra help, medi-
cal and hospltal
service fees, and
miscellaneocus wages;
current charges, ex-
cluding travel, sup-
plies, commodities,
and miscellaneous
operating expense;
repairs, and the ao-
gulsition of office
equipment and other



“’{;’I
ey
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property; transporting
of property and auto
eXpense . . . . o o ?4,533 , _8?,533."

’ As pointed out in your letter, subparagraph a
of Bection 9, beling a part of the general provisions -
contained in A?ticle yI-of_E9u§e Bill No. 111, provides:

"None of the moneys appropiriated 1a
this Act may be expended for theé purchase
of passehgeér cars or of alrplanes designed
for passenger traznsportation unless author-
1ty to do so 1s explicitly stated by the -
language of this Act. Moreover, none of the
moneys appropr¥lated in thlis Act imay be ex-
pended for the malantenance or operation of
ahy State-owned passenger car or airplane
designed for passenger transportation unless
the authority to do so, ahd the humber of -
passenger cars or airplanes to be malntaihned
and operated, are explicltly stated by the
language of this Act. emphasis added)

' Your first specific qQuestion ssks: "Is the
Adjutant Geheral's Department of Texas authorized to
expend monies appropriated in Item 95, s referred to
above, for the operation and malntenance of passenger
automoblles presently 1n the possession of the Agdju-~
tant General's Department?” Whlle there might be
some doiibt whether Item 95 c¢conflers specific authority
to operate and malntaih passenger cars, it 1s clear
that Item 95 doeés not explloclitly state any number of
cars to be maintalned by your department. Weé construe
Sectioh 94 as dlso reguiring such an explic¢it state-
méht of nuinber. Théerefore, it 1s oiiy oplnion” that -
Item 95 doed not dppropriate dny Tunds for the oper«
ation and maintehaiice of passenger cars by the Adju-
tant General's Department. ' -
’ ""Phe remainder of your specific questions are
as follows:

" "If the opinlon rendered in answer to g
above 1s 1n the negative, it 1a understood -
that passehger automoblles now in the posses-
sion of the Adjutant General's Department
will necessarily have to be disposed of. If
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this is true: )

", Wil disposal have to be made prior
to September 19537 i

2. Is the Adjutant General's Department
authorized to use the monies recelved I'rom the
sale of sub ject passenger wvehlicles to supple-
meiif the amouht of moéney appropriated for
travel sxpense during the fiscal yesr 1954 and
or flscal year 1955, ahd for the purchase of”
addltional trucks or panel vehicles authorized
in sub-paragraph b Sectlon 9 of House Blll No.
1117 '

T In answer to question "I" and its predicate,
we must advise thit there 1is no general law redquiring
galé of state-owned passenger cars, and hothing In ~
House Bill No. 11l or ahy other appropriation act can
constitutionally require oOr necessitate sale of such
sars prior to September lst or any other date. "In ref-
e¥ehoe to question "2" you must necessarily relTer to -
sales under Article 666, Vernon's Civil Statutes, since
it provides the only avallable sale procedure. It 1is
our opinion” that after September 1, 1953, your would not
be authobized to Wmake sich uses of the proceeds men-
tloned because the Fifiy~-third Legislature did not ap-
propriate such proceeds in accordance with Article 656"
as prior Legislatures, including the Firty-second, have
done, Acts 52nd Leg., 1951, ch. 499, Art. III, Sec. 2
(28), p. 132%; Att'y Gen. Op. No. V-1296 (195-1;;_ “of.
Acts 5lst Leg., R.8. 1949, ch. 615, Bec. 2 (26), p.
1351." 8inee such proceeds are not appropriated durlng
the next blenaliun, APticle VIII, Seéction 6 of tlie Teéxas
Coistitutioh prevents Thelr being Ppaid out of the Stite
Treasury dufing'that'pariod.' Pickle V. Finley, 91 Tex.
%84, §4 S.W. 480, 481 (1898); y Gen. Op., No. MS-13
1953).

Yours very truly,
JOHN BEN SHEPPERD
Attorney General

By |
) - Phillip Réblnson
PR:wb/ajs ~ Assistant



