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February 24, 1955 

‘~ Honorable Robert S. Calve& Letter .Cpinlon No. MS-176 
Cdmptrollelr of Publio Account6 : 
Cabltol Station Re: QueBtionrr. relating to ‘, 
Austin, TexaB ,the l~ssuence OS not&B 

or bonds by State In- 
BtitUtiOnB Of H-I’ 

Dear Mr. Calvertr 

Learning secured by pro- 
ceeds of the five aent 
tq levied by Section 
17 of Article VII OS 
the Conetitution. 

Your request for an ‘opinion preset&B queetlons 

‘E3I 
from an intet’pritation Oi the provisions 6f APL 
I, Sectioh 17, OS th& Constitution of Texa6, aB 

tOllOl?B: ‘, 

“1. What Qan be pledged (LB security for 
not&B Or bondb issued during the 
initial ten-year period? 

"2. Must' notes of bond8 isBuCd during the 
initial ten-year, period mature .not later 
than December 31, 19571 

"3.' May notaB or ,bondr include an extension 
clause’to extend the maturity beyond 
December 31, 19570 

"4. Would a note or bond that waB in deftiult 
on December 31, 1957, beCaUB8 of inade- 
quate finds, be a legal note or bond, 
and could tkie note or bond be paid from 
moceeds- OS taxes levied during the ini- 
tial ten-year period but not oollecteQ 
Until after ,thiB date?” 

After providing for the tax levy and areating the 
Bpecial fund, the Constitution (Article VII, Section 17) 
provides I 
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I, The governing body of each . . . 

such institution . . . ia fully author- 
lzed to aledue all 6r kny Dart of said 
funds allocated to such institution as 
hereinafter provided . .'.n 

R . . . 

"Funds raised from said-Five (5d) 
Cents tax le for the'ten-year, period 
beginning Ja%sry 1, 1948, are herebe 
allocated to the following i$3titutionB 
. . . and in the following proportione 
. . . " (Emphasis added) 

Thus, the speclfled lnetitutiona mtrg pledge till 
the.tillocated revenues from the tax levy during the initial 
ten-year period irrespective of the date such revenuea ares, 
actually collected. 

Your second and third questions are governed by 
the following langua.ge of the same Constitutional provision: 

"Such bonds or notes shall be iBBUed in 
such amountas may be determined by the 
governing boards of said respective in- 
stitutions . '. . and ahall mature Berial- 
ly or otherwise not to exceed ten (10) years 
from the first (1st) day of January of each 
year in vhlch such funds are allocated or re- 
allocated to said respective InBtitutiOnB; 
. . . ' (EmphaEiis added) 

The languages is mandatory and too oleer to admit 
any ctinstructionj and the .language of the Constitution may 
not be expanded by the note or bond providing for extenelon 
of the maturity date.. Your second qUeBtiOn iB answered in 
3he affirmative; the third question is ansvered in the nega- 
tive. 

Aa to 'your fourth question, you are advised that 
the passing of the maturity date of the note will not af- 
feCt itB validity. The obligation to pay the note or bond 

, 

- _ 
may be affected &y lachea or-limitations, but In the ab- 
sence of such factors, the obligation la a continuing one 
and should be pcrld out of the fUndB later obtained from the 
l+.es made during the initial period. 
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Your related queetione point out an unusual BitU- 
ation in that ill of the funds anticipated to be collected 
from the tax levlee during the initial ten-year period may 
be pledged to,the payment of the obugatiOnB irreepectlve 
of the actual date the funds are collected, Vhll8 the ma- 
turity date of'the obligations Is set at not later than 
December 31, 1957. Obviously, the bonds or notea will go 
into default if issued for the maximum of the Comptrol~er~a 
eBtimrrted anticipated proceeds for the entire tax leVie8 
and that amount ia not collected prior to December 31, 1957. 
A default in the payment of the bonda, no matter hov short 
in duratloh, will have a great effect upon the net interest 
cost of future issues of the particuler inetitutions. 

The situation ie helped, In part, vhewit la remem- 
bered that. the Constitution allocatea (and provides .for a tie- 
allocation) of the tax proceedB to the respective institutiow 
for certain purposea. After payment of notes and bond8 ie- 
sued during the Initial period, any e.wplus thereafter col- 
lected from the taxes levied during tble Initial period may be 
used by the reepective institutions during the succeeding 
periods for the purposes originally authorized. 

The note8 or bonda $BBUed during the initial ten- 
year period, pursuant to Article VII, Section 17, of the Con- 
stitution of the State of Texas, may be Becured by a pledge 
of the revenuea collected from the 5# tax levied during the 
initial period. Such bonds or'notes must mature not later 
~than December 31, 1957, and the obligation may not provide. for 
an extension of the msturity date. The pa8sing of the maturl- 
tg date will not ordinarily affect the validity of the oblige; 
Won. 

The foregoing guides are she ones to be Used by this 
depertment should you or another authorized official preae,nt 
a queatidn a8 to'the validity of a particular note. We vi11 
not appove or disapprove the notee unless 80 submitted be- 
cause the COnBtitUtlOn limits our approval to bond8 ieeued by 
the various inetitutions. 

Very truly youra, 

JOHN BEN SHEPPXRD 
wo.~mo.;~~~ 

Elbert M. Morrow 
Assistant 

EM&s 


