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November 1, 1955 

Honorable Garland A. Smith, Chairman 
Board of Insurance Commissioners 
Aus tin, Texas 

Letter Opinion No. MS-247 

Re: Disposition of moneys received 
by State Departments from the 

Dear Mr. Smith: sale of publications. 

You have requested an opinion on whether Section 3. Article 
III of the current General Appropriation Act (House Bill 140, Chapter 
519. Acts of the 54th Leg,islature. 1955, at page 1532) is a valid appro- 
priation to the Board of Insurance Commissioners of the moneys re- 

f 
ceived from the source set out in the rider. This section reads as 
follows: 

“Section 3. Publication and Sale of Printed Matter. 
Any moneys appropriated under thls Article for general 
operating, maintenance, miscellaneous, or contingent 
expenses, or specifically appropriated for printing, with- 
ln the discretion of the head of each executive or adminis- 
trative department or agency may be used for the 
publication and distribution of any notice. pamphlet, booklet, 
rules, regulations, or other matters of public interest, the 
subject matter of which is directly related to the statutory 
responsibilities of the respecttve department or agency. 

“It is further provided that a charge may be made and 
collected for each such publication in an amount which will 
reasonably reimburse the State for the actual expense of 
printing it; but any such publication is to be furnished with- 
out charge to other State departments and agencies. 

, 

“It is also, provided that moneys received and collected 
from such charges are hereby appropriated to the respective 
department or agency issuing the publications, for use during 
the fiscal year in which the receipts are collected. The State 
Comptroller is to credit such receipts to the appropriation 
item or items, from which the printing costs were originally 
paid.” 
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In his “Interpretations Relating to Executive and Admlnis- 
trative Departments and Agencies Special Provisions~ of the 1955-1957 
Appropriation Act, issued onAugust LO. 1955, the Comptroller of Pub- 
lic Accounts made the following interpretation of this provision: 

“Receipts derived from the sale of any notice, 
pamphlet, booklet, rules, regulations or other matter 
of public interest are appropriated and may be credited 
to the appropriation out of which the expense for such 
Item was paid or could be paid. Thls revenue is appro- 
priated for use during the year in which it is.coilected.” 

, On August 19. 1955, the Comptroller issued a directive 
modifying his former interpretation in the foilowlng manner: 

‘This office is now of the opinton that only revenue, 
from the sale of notices, pamphlets, booklets, rules. 
regulations or other matter of public interest, in which 
there is a general statute setting the amount or authorie- 
ing the department to set the amount, is available for 
deposit to the departments appropriation or Special Fund. 
The above opinion is based on an interpretation of Attorney 
General Opinion O-3711. 

“On all requests for depostt to appropriations or 
Special Funds, from the sale of notices. pamphlets, book- 
lets, rules, regulations or other matters of public interest, 
this office ~111 require a reference to the statute setttng 
the amount or authorizing the department to set the 
amount to be charged for the item sold, before deposit 
wiil be made to an approprtation and/or special fund. 

“Where a request for deposit of revenue from sales 
of printed items 1s requested and no statutory authority 
for the sale has been referred to on the request for 
deposit, the revenue will be deposited to the General 
Revenue Fund, and will not be credited to the departments 
approprtation account.” 

The Comptroller’s Lnterpretation is based on the propositions 
that the authority to charge for printed matter is a subject of general 
legislation which cannot be tncluded in an appropriation act and that the 
money’ collected by a department in its official capacity from the sale of 
matter for which there is no general statutory authority 1s Ln the same 
status as unauthorized fees and other charges collected under color of 
office. We agree with these general propositions. However, we do not 
agree with the Comptroller*s interpretation of Attorney General’s 
Opinion O-3711 as holdtng that the Legislature cannot appropriate this 
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money to the department making the collection. In that opinion it was 
held that certain fees collected by the Board of Medical Examiners 
which were unauthorized by general law should be deposited to the 
General Revenue Fund rather than to tha special fund set up for the 
deposit of authorized fees and charges and that the money was not 
available to the Board “since ,these fees have not been appropriated 
for expenditure by the. Board.” The latter holding was based on the 
fact that the Legislature had not made an appropriation of the money 
to the Board and not on the lack of, power in the Legislature to make 
such an appropriation. Attorney General’s Opinion MS-239 (1955) 
held that money collected under color of office Is subject to approprta- 
tion to the same extent as money collected pursuant to express statutory 
authority. In the present instance, the Legislature clearly has provided 
for an appropriation of all money collected as charges for printed 
matter which is directly related to the statutory responsibilities of the 
respective department .or agency where the charge is fixed at an amount 
which will reasonably reimburse the State for the actual expense of 
printing it. It is our opinion that this is a valid appropriation. You are 
therefore advised that during the current biennium all such money col- 
lected by your department is appropriated for its use during the fiscal 
year in which it is collected. 

You have stated that “in connection with its public duties, 
as prescribed by law, the Board of Insurance Commtsstoners publishes 
and distributes various law books, lists, reports, bulletins, schedules, 
notices, pamphlets, rules and regulations, and other matters:, of public 
interest for which charges are made and collected.” Youhave not 
asked us to rule on whether ‘there ts general statutory authority, ex- 
press or implied, to charge for the various kinds of publications or 
whether the Comptroller is correct in his view that the charges are 
unauthorized unless there is a general statute expressly authorizing 
the charge. This opinion is not to be understood as an assent to un 
inflexible rule that a departient has’no authority to charge for printed 
matter unless the charge is expressly authorized by general law. All 
we are called upon to decide in this opinion is whether, assuming that 
the Comptroller is correct in clas,sifying a charge as a “color of office!! 
collection, the money is nevertheless available to the department for 
expenditure under the current appropriation provisions. 

A further question Mayo arise with respect to the accounting 
procedure set out in Section 3. We are not in accord with the Camp- 
troller’s view that the entire revenue from publication charges which 
are not authorized by a general statute must be deposited to the General 
Revenue Fund. We do agree-that the Legislature in an appropriation act 
cannot provide for the crediting of charges in excess of the publicatfon 

I 



Hon. Garland A. Smith, page 4 (Opinion No. MS- 247) 

costs to a permanent special fund, whereby the special fund would 
receive the benefit of the unappropriated or unexpended amounts after 
the expiration of the appropriation period. However, we are of the 
opinion that a special fund may be reimbursed for the printing costs 
paid therefrom unless the general law specifically requires or author- 
izes the publication and expressly or tmpliedly negatives the depart- 
ment’s authority to charge for it. It is assumed in this opinion that 
your department is not making a charge fo: any printed matter of that 
nature. 

In the present case, the Legislature has appropriated only 
the money received from charges ‘which are made in accordance with 
the second paragraph of Section 3; that is, charges which will reason: 
ably reimburse the State for the actual expense of printing. If it is 
shown that the charge made by your department is not in excess of 
reasonable reimbursement for printing expense, the money should be 
credited as dtrected in the last sentence of Section 3 and is appropriated 
to your department for use during the fiscal year in whtch the receipts 
are collected. If the charge is in excess of this amount, the excess is 
not appropriated under Section 3 and should be deposited to the General 
Revenue Fund unless the general law directs that it be deposited to a 
special fund. 

APPROVED: , 
Yours very truly, 

TOHN BEN SHEPPERD 
ktorney General John Reeves 
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