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OF TEXAS 

Hon. Robert S. 
Comptroller of 
Capitol Station 
Austin, Texas 

Dear Mr. Calvert: 

Re: The conrtruction applied to 
Article 7047.3-19, V.C&S., 
particularly in regard to 
whether or not b tax is due 
on admissions charged for 
certain entertainments 
offered to the public by 
rponpxlag qrgaalcatlonr. 

Calv&rt Opinion No,. WW-15 
Public Accounts 

, 

YOUr Letter requesting our opinion ruktive to the captioned 
matter reads, in part, as follows: 

“Article 7047a-19 as amended Ievks a taz on 
admissions charged to attend various types of cnter- 
tainments. ~, 

“Exemption provisions of the Act provide as 
follows: 

l&I . . . no tax shall be &vied under this Act 
on any admission collected for dancea, moving 
pictures, operas, plays, and muskal entertainments, 
all the proceeds of which inure exclusivo,ly to the 
benefit of state, religious, educbtional or charitable 
institutions, societies, or organkbtions, lf no part 
of the net earnings thereof inures to tho benefit 
of any private stockholder or individual or for any 
type of exhibition or amusement conducted by and for 
which all of the net proceeds inure to the benefit of 
a non-profit corporation organized and chartered 
under the laws of the State of Texas, for the purposo 
of encouraging agriculture by the mainteaaacs of 
public fairs and exhibitions of livestock. ; .’ 

“This Department has ktorpreted the above to 
meun - if any of the orgmbations, entltlod to an 
exomption, sponsor a rhow or l nkrtainment and pur- 
chase that show or ontertsinment outright for a fixed 
fee, and all of the procoedr derived from admksions 
charged inure to tho benefit of that organkstion, then 
the tax is not due. 

“If any of the organizations, entitled to an exemp- 
tion, sponsor a show or entertainment and contract 
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with the show or entertainmtint on b percentage 
basis the kx is due. l 

Article 70478-19,’ Vernon’s Civil Statutes, imposes a kx 
upon adniissions charged to *any place, of amusement which charges 
a price & foe for admission, inclu+g exhlbitn in theatres, motion 
picture theatres, operb halls. . . bnd including dance ‘halls, night 
clubs, skbting rinks aad any bnd ail other pkcee of amusement 
not, prohibikd by’ law.. 

Article 7@%7b-19 COnkiM two seprak tbX OXemptiOnh 
The first exempts adlrdssioai collected for dances, moviag pictures, 
operas, plays and musical enkrtb,iameats, all the procoeds Of which 
inure exclusively to the benefit of state, re 
charttable institutions, soifetks oror oicbny gml%lil;b$E;F:: Or 
exempts admissions collockd f 
amusement condutikd by mad for a non-profit corporation orgbnised 
and chartered under the lawr of Toxbr for ~t?u purpooo Of uacourog- 
ing agriculture by the maiat~~nco of ,public IaIrs hod oxbibttloas 
of livestock when ail the net procerdr Inure to the boruflt d such 
corporations. You will aoto thbt the first oxomptkn prorldos thbt 
“all tho proceeds” must iauro to the beaefit ,o( the Stat@, etc., 
w7iiie the rocoad oxomptlon provldoo that “all the Ut proc@ods” 
must inure to tho boaoflt of euch non-pr~flf cOrporstloaa. 

You advise us that there bra two mothoda of payment: 

“1. The rpoaror lag orgxnlsatlon, l ntitlod to 
an oxomptioa purchbror the show outright and rotrlnr 
sll of the proceeds derlvod from rdmiorlonr chargod? 

“2. The sponsoring organisatlon, l atitlod to 
exomption, ~splitr the sdmlrsionr chargod on a for- 
contago bark with the rhow o r  l ntortblamont? 

AN to thr flrrt rxomption, If the show is purcharod 
outright mud all the procoodr are rahlaod by (ho Stab, etc., tha 
bdmisrions c h b r g o d a r o  l xsm~ f-m the tax, &fOWUVOr~ if the 
Stbk, o k ,, o nly rocotvor l porcoukgo of th admtrrlon~ chbrgod, 
then all the procordr would not lnurr oxclurlvely to lte boaoflt 
and the exemptton would not bppiy. 

We wtll now discuss the recond l xomptlon portainlng to 
the non-profit corporattonr organhod for tha ‘purporo of oncourag- 
ing agr iculturo . To be rntltlod to the l xomption, it lr only 
necessary for the sut procrode to inure to tha beaeflt of ouch non- 
profit corporhonr. Ths net psocoodb of the eatortainment would 

rocoedr loas the oxpengor incurrod La holding came. 
thu performerr or exhibltorr of the entertainment, 



Hon. Robe.rt S. Calvert, page 3 (WW-15) 

whether paid in advance of the show by a percentage of the ,ad- 
missions charged, or otherwise, would be an expanse to be deducted 
from the gross proceeds in arriving at the net proceeds. I&all the 
net proceeds inure to the benefit of such non-profit corporition, 
the exemption would apply. 

No tax sha’ii be levied under Article 7047a-19, 
V.C.S., on admissions collected for dances, 
moving pictures, operas, plays and musical 
entertainments if the entertainment is purchased 
outright and all the proceeds inure to the 
exclusive benefit of state, religious, educational 
or charitable institutions and if no part of the 
net earnings inure to the benefit of private 
stockholders or individuals. However, if the 
state, etc., only receives a parcentage of the 
admissions charged, then all the proceeds would 
not inure exclusively to its benefit and the 
exemption would not apply. 

No tax shall be levied under said Article on 
admissions collected for exhibitions or amuse,- 
ments conducted by non-profit corporatlonr 
organixed for the purpose of encouraging 
agriculture whether the exhibition or amusement 
is purchased outright, or the entertainers or show 
receives a percentage of the admissions coileckd 
if the net proceeds inure to the benefit of such 
non-profit corporation. The expense of securing 
the entertainment is an expense to be considered 
in arriving at the net proceeds. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 
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